Make bento, not war! # 30: Bento z kuchnią arabską

przez Malwina
Ponieważ IV Festiwal Kuchni Arabskiej trwa w najlepsze, w ubiegłym tygodniu rzuciłam samej sobie małe wyzwanie. Chciałam przez cały tydzień przygotowywać zestawy posiłków składające się z potraw typowych dla kuchni arabskiej. Udało się 🙂 Cztery dni, cztery zestawy a w każdym niezwykle smaczne potrawy (tylko cztery, ponieważ Połówek się rozchorował). Przy okazji stworzyłam dla Was listę potraw z kuchni arabskiej, które z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Listę tę będę sukcesywnie uzupełniać o nowe pozycje.

Który zestaw podoba Wam się najbardziej?

Wtorkowe bento:

1) Placki z chili, natką i dymką
2) Baba ghanoush z pestkami granatu
3) Chlebek manakeesh
4) Surówka z marchewki z rodzynkami, imbirem
5) Sałatka z kaszą kuskus i klopsikami
6) Kebab drobiowy, ryż


Środowe bento:

1) Shawarma plus ryż
2) Sałatka z kaszą kuskus, ciecierzycą i rodzynkami

Czwartkowe bento:

1) Hummus plus kawałki ugotowanego na parze brokuła
2) Tabbouuleh
3) Suszone daktyle i kawałek grapefruita
4) Shish Taouk, kasza kuskus z cytryną, ogórek, brokuł

Piątkowe bento:

1) Sałatka z kaszą, brokułem i fetą
2) Szaszłyki z sumakiem
3) Marchewka po marokańsku
4) Omlet z miętą i sumakiem

POTRAWY ARABSKIE IDEALNE DO BENTO

Uwagi: pamiętajcie o tym, że potrawy, które zawierają w swoim składzie ryby i jajka, należy transportować w pojemnikach zamykanych, tak, by ich zapach nie przeszedł na pozostałe potrawy. 
Potrawy o rzadkiej konsystencji (takie jak hummus czy baba ghanoush) także wymagają osobnych szczelnie zamykanych pojemników. Jeśli nie macie takich pojemników, możecie wykorzystać niewielki słoik, np. o pojemności 200 ml.

Śniadania:
labneh (możecie uformować z niego kuleczki i obtoczyć w ulubionych dodatkach, np. uprażonych i zmielonych orzechach, ziołach)
hummus lub hummus z pieczoną papryką plus kawałki warzyw (seler naciowy, marchewki, brokuły, papryka, rzodkiewki itp) i/lub kawałki chlebka pita
baba ghanoush plus jak wyżej kawałki warzyw i chlebek pita
obwarzanki z kuminem i sezamem plus dip (np. na bazie jogurtu i pasty harissa, dip z tahini)
sambousek z mięsem wołowym
sambousek z mięsem drobiowym
fatayer ze szpinakiem i serem
fatayer ze szpinakiem i sumakiem

Dania obiadowe (jako dodatek w postaci węglowodanów proponuję kaszę bulgur, kuskus, ryż, chlebki pita):
shawarma z bakłażanem i granatem
shawarma grillowana
shawarma w marynacie jogurtowej
kebaby drobiowe
szaszłyki w marynacie z sumaku
shish taouk
kurczak w harissie
kofty drobiowe z papryką
pikantne szaszłyki z kurczaka

Sałatki:
tabbouleh (polecam Wam tę sałatkę szczególnie latem. Jest bardzo orzeźwiająca. Pamiętajcie, że jej głównym składnikiem jest natka pietruszki a nie kasza)
sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem, cukinią i pistacjami
fattoush (należy ją zalać dressingiem tuż przed podaniem, alby kawałki pieczywa nie zamokły i warzywa nie zwiędły)
sałatka z kaszy kuskus, buraków i orzechów
sałatka z kuskusem i migdałami
sałatka z kaszą bulgur i brokułem
sałatka z kuskusem i klopsikami
sałatka z ryżem i kurczakiem
marchewka po libijsku
sałatka z kuskusu i marchewki
kuskus z pieczonymi pomidorami
sałatka z pomarańczy i oliwek
sałatka z ciecierzycy i oliwek

Słodkości:
– ciastka z makiem
ciastka z migdałami
ciastka z daktylami
ciasto bananowe z daktylami
ciasto daktylowe

Pieczywo:
pita
obwarzanki chlebowe z kminem i sezamem
manakeesh

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Gosia Z. 25/02/2014 - 9:54 pm

Powiem Ci, że w korpie mogłabys mieć stanowisko "Senior Bento Specialist" :))) A w sumie to Manager 😀 Musze w końcu coś z tej kuchni arabskiej wykombinować. Uściski!

Odpowiedz
JustInka 26/02/2014 - 11:57 am

Twoje zestawy Bento zawsze mnie powalają, ale dzisiejszy wpis, z listą potraw nadających się do Bento zwalił mnie z nóg. Już nie mam żadnej wymówki żeby nosić nudne posiłki do pracy!

Odpowiedz
Magda C. 26/02/2014 - 3:11 pm

Może masz ochotę robić dla mnie takie bento? :> Zapłacę miliony, bo wszystko wygląda jak milion dolarów!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies