Składniki:
[przepis własny]
- 2 upieczone czerwone papryki
- 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
* pieczona papryka: paprykę przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, układamy ją na blasze skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20-30 minut, aż skórka mocno się pomarszczy i pojawią się na niej czarne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, zamykamy go i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
8 komentarzy
ciekawa odsłona, uwielbiam hummus więc na pewno spróbuję 🙂
zapraszam na http://www.pinkhungry.com
właśnie! świetny dodatek do chleba!
Cudowny kolor!
to nie ma szansy źle smakować! ja też robię hummus z pieczoną papryką, i dodaję wtedy masło orzechowe zamiast tahini (trochę więcej bo jest słabiej wyczuwalne). to obłędne kombo 😉 pozdrówki!
Bardzo apetyczny. Robiłam już wiele wersji hummusu, ale z papryką pieczoną jeszcze nie. Muszę to koniecznie nadrobić. Narobiłaś mi smaku.
Ślinka cieknie;)
mmm, to musi być pyszne! 😉
Hummus jadłam raz i mi w ogóle nie smakował. Ale Twój wygląda tak smacznie i ten intensywny czerwony 🙂 Mogłabyś mi kiedyś podesłać słoiczek? 🙂