Hummus z pieczoną papryką

przez Malwina
Hummus z pieczoną papryką

W kolejnej odsłonie odkrywania arabskich smaków, razem z Justinką, Mirabelką i Bartoldzikiem przygotowaliśmy hummus. To popularny w krajach Bliskiego Wschodu dip na bazie ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini. Ja przygotowałam wersję pikantniejszą z pieczoną papryką i chili. To świetny dodatek do pieczywa. 

Hummus z pieczoną papryką przepis

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ


Składniki:
[przepis własny]

  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z  ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy posiekaną paprykę, ciecierzycę, posiekany czosnek, chili, kmin, pastę tahini. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, wówczas dodajemy do niego troszkę zimnej wody. Doprawiamy do smaku, ponownie miksujemy.

* pieczona papryka: paprykę przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, układamy ją na blasze skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20-30 minut, aż skórka mocno się pomarszczy i pojawią się na niej czarne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, zamykamy go i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Pink Hungry 27/09/2013 - 6:48 pm

ciekawa odsłona, uwielbiam hummus więc na pewno spróbuję 🙂
zapraszam na http://www.pinkhungry.com

Odpowiedz
ozzie 27/09/2013 - 7:36 pm

właśnie! świetny dodatek do chleba!

Odpowiedz
JustInka 27/09/2013 - 8:26 pm

Cudowny kolor!

Odpowiedz
marianna 27/09/2013 - 9:40 pm

to nie ma szansy źle smakować! ja też robię hummus z pieczoną papryką, i dodaję wtedy masło orzechowe zamiast tahini (trochę więcej bo jest słabiej wyczuwalne). to obłędne kombo 😉 pozdrówki!

Odpowiedz
Hania-Kasia 28/09/2013 - 3:56 am

Bardzo apetyczny. Robiłam już wiele wersji hummusu, ale z papryką pieczoną jeszcze nie. Muszę to koniecznie nadrobić. Narobiłaś mi smaku.

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 28/09/2013 - 5:25 pm

Ślinka cieknie;)

Odpowiedz
Kulinarne Wyprawy 02/10/2013 - 5:29 pm

mmm, to musi być pyszne! 😉

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:50 pm

Hummus jadłam raz i mi w ogóle nie smakował. Ale Twój wygląda tak smacznie i ten intensywny czerwony 🙂 Mogłabyś mi kiedyś podesłać słoiczek? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies