Marchewka po libijsku

przez Malwina
Marchewka z natką pietruszki

Po świątecznym szaleństwie chciałabym Wam zaproponować sałatkę na bazie marchewki. Jeśli jesteście fanami tego pomarańczowego warzywa i uwielbiacie smak kminu rzymskiego, to na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Słodycz marchwi cudownie komponuje się z  czosnkiem i sokiem z cytryny. W oryginale użyto o wiele więcej kminu (2 stołowe łyżki), ja jednak wolałam zredukować jego ilość. Sałatkę tę robiłam dwukrotnie przed świętami, jestem pewna, że  jeszcze nie raz ją powtórzę.

Marchewka gotowana na parze

MARCHEWKA PO LIBIJSKU

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szklanki marchewek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
Marchewkę gotujemy na parze, aż będzie miękka (możemy ją także ugotować w wodzie). Natkę pietruszki dokładnie siekamy. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i kminem, doprawiamy do smaku solą. Ostudzoną marchew łączymy z zalewą, czosnkiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na pół godziny do lodówki. 
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 

Czas przygotowania: 15 minut.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Anonimowy 10/04/2012 - 8:40 am

Panno Malwinno,
mam pytanko do doświadczonej bloggerki- jak stworzyć bannery odprowadzające do zbioru przepisów i… jak stworzyć te "zbiory"?

Pozdrawiam,
początkująca Agnieszka

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 8:41 am

Agnieszko, napisz do mnie na maila-m.lollypops@gmail.com, wszystko Ci wytłumaczę

pozdrawiam

Odpowiedz
Izaa 10/04/2012 - 8:43 am

fajna ja takie smaki lubię więc na pewno wypróbuję

Odpowiedz
Maggie 10/04/2012 - 9:19 am

U ciebie nawet zwykla (niezwykla?) marchewka wyglada tak, ze slinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Usagi 10/04/2012 - 9:27 am

Świetnie wygląda. Lubię marchewkę, lubię kumin, cóż może być lepszego niż taka sałatka? 😀 Z moim dzisiejszym dorszem świetnie by się komponowała.

Odpowiedz
Dusia 10/04/2012 - 9:41 am

dla mnie bez kminku i jest pysznie:)

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 9:43 am

Dusia- w przepisie jest kmin rzymski, nie kminek. Nijak ma się on do popularnego w naszej polskiej kuchni kminku (który omijam szerokim łukiem)

Odpowiedz
Dorota&Darek 10/04/2012 - 10:03 am

Czy kmin rzymski smakuje tak jak fenkuł (tzn. obrzydliwie anyżkowo)? bez tego dodatku sałatka będzie smaczna, czy po prostu będzie zwykłą pospolitą marchewką? Wyglada pieknie i chciałabym ja zrobić, ale ten kmin…

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 10:12 am

Absolutnie kmin rzymski (popularnie nazywany kuminem) nie ma anyżkowego posmaku (koper włoski jest dla mnie nie do przejścia- nawet nie odważyłam się go próbować, przez sam jego zapach). Ja osobiście smak kuminu uwielbiam, stąd moje zamiłowanie do kuchni arabskiej, gdzie często on występuje. Polecam zakupić choćby odrobinę w sklepie z przyprawami, być może i Tobie przypadnie on do gustu. Bez kuminu będzie to zwykła (ale na pewno smaczna) marchewka z natką pietruszki.

pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 10/04/2012 - 12:54 pm

Zapowiada się nad wyraz interesująco i smakowicie 🙂

Odpowiedz
kasandraa6 10/04/2012 - 1:18 pm

świetny pomysł, lubię takie proste smaki

Odpowiedz
Majana 10/04/2012 - 2:06 pm

Podoba mi się takie marchewkowe szaleństwo 🙂

Odpowiedz
Dota 10/04/2012 - 4:40 pm

super przepis:) tym bardziej ze lubie marchewke:)

Odpowiedz
niebochce 10/04/2012 - 6:26 pm

zdecydowanie jestem fanką marchewki, więc zdecydowanie wypróbuję przepis :).

Odpowiedz
Hania-Kasia 10/04/2012 - 6:29 pm

Robiłam kiedyś bardzo podobną sałatkę z marchewki, tylko moja była po tunezyjsku. Pamiętam, że była pyszna.

Odpowiedz
Tygrysica 10/04/2012 - 6:44 pm

Marchewka z czosnkiem? Chyba będę się bała zaryzykować. Jednak.

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 7:31 pm

Tygrysico, czosnek nadaje całości delikatnej pikanterii. Może kiedyś przekonasz się i wypróbujesz takie połączenie

Odpowiedz
Edyta 10/04/2012 - 6:53 pm

Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję!

Odpowiedz
mariszka 10/04/2012 - 7:00 pm

Jestem zdecydowanie za łączeniem marchewki z kuminem, po mojej ostatniej surówce. Taka gotowana też musi być fantastyczna, na pewno spróbuję

Odpowiedz
pasjonatka 10/04/2012 - 7:13 pm

marchewka ma moc 😉

Odpowiedz
Patyska 10/04/2012 - 7:17 pm

Super. A czy jak zamiast soku z cytryny dam ocet balsamiczny albo jabłkowy to wyjdzie ok?

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 7:30 pm

Patrysko, jeśli nie lubisz soku z cytryny daj ocet winny, ew. jabłkowy. Balsamiczny nie będzie tutaj pasował

pozdrawiam

Odpowiedz
Patyska 11/04/2012 - 11:10 am

Malwinno, ależ uwielbiam! Ale na diecie eliminacyjnej nie wolno :/ to dam winny, dziękuję 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 10/04/2012 - 8:57 pm

Oczywiście, że jestem fanką kuminu. Marchewki zresztą też.

Odpowiedz
Avelina 11/04/2012 - 6:39 am

Lubię marchewkę, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedz
Wiera 11/04/2012 - 3:32 pm

Kiedyś jadłam taką, ale z tymiankiem. Tfu!Tfu!Tfu!
Ale kumin jest dobry 🙂

Odpowiedz
Phalange 13/04/2012 - 7:41 pm

Ciekawy przepsi. Zaserwuję moim małym marchewkożercom.

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:51 pm

Lekko, zdrowo i smacznie.. a to najważniejsze ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Marzi 23/04/2012 - 7:22 pm

Fajny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam 🙂

Odpowiedz
Millu 26/04/2012 - 7:41 pm

O ja nie mogę… robię tę potrawę od lat – no z niewielką modyfikacją (bo mi czosnku i kminku nie wolno)… za to dodaję tymianek i koper… i nie wiedziałam, że to się marchewka po libijsku nazywa:) no moja to chyba raczej się nazywa: marchewka po libijsku na sposób millusiowy:)

Odpowiedz
Agiatis 26/05/2012 - 6:05 am

Jest marchewka – jest cudne danie – Wypróbuje;)!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies