Te malutkie obwarzanki to fajna przekąska na spotkanie ze znajomymi lub wieczorek filmowy. Są proste w przygotowaniu i nie zajmą Wam wiele czasu. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, dlatego odradzam Wam ich wcześniejsze przygotowanie. Możecie podać je z dodatkiem ulubionych dipów.
OBWARZANKI Z KMINEM RZYMSKIM I SEZAMEM
Składniki (na 10-12 sztuk):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
- 1 jajko
- sezam do posypania
Mąkę mieszamy z solą, kminem i kolendrą oraz proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami mleka (do miseczki odlewamy około 2 łyżki jajecznej mikstury do posmarowania obwarzanek). Do mąki dodajemy mleko, jajko, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie klejące, podsypujcie je mąką, jeśli zbyt suche, dodajcie jeszcze odrobinę mleka do ciasta). Wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą formujemy w wałeczek, zlepiamy jego końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obważanki smarujemy odłożonym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 190 stopni.
Czas przygotowania: 35 minut.
11 komentarzy
pysznie wyglądają:)
Piękne, smaczne. 🙂
Mogę poprosić o jednego?:)
Kochana, wyszły super. Dzięki za podanie ilości w szklankachi łyżkach 🙂
Beata J.
Beatko, jak zwykle działasz ekspresowo!
Bo Ty takie pyszności robisz 🙂 Precz z odchudzaniem 😉
Beata J.
oj, zrobię zrobię, bardzo mi się podobają
Monika
upiekłam dziś – jutro i pojutrze będą w bento 🙂 zapraszam 🙂
Monika
Moje smaki z dzieciństwa, rewelacja 🙂
Rewelacyjny pomysł! MUSZĘ ODNOTOWAĆ TEN PRZEPIS 🙂
Takie na proszku do pieczenia można bez problemu zrobić od razu przed podaniem:) …. śliczne:)
Wyszly pyszne! Latwe i szybkie w przygotowaniu. Dodalam ciut wiecej kminu (bo uwielbiam), do tego hummus… Ukochany zabral do bento 🙂