Obwarzanki z kuminem i sezamem

przez Malwina
Arabskie obwarzanki

Te malutkie obwarzanki to fajna przekąska na spotkanie ze znajomymi lub wieczorek filmowy. Są proste w przygotowaniu i nie zajmą Wam wiele czasu. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, dlatego odradzam Wam ich wcześniejsze przygotowanie. Możecie podać je z dodatkiem ulubionych dipów.

Obwarzanki chlebowe
OBWARZANKI Z KMINEM RZYMSKIM I SEZAMEM


Składniki (na 10-12 sztuk):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
Mąkę mieszamy z solą, kminem i kolendrą oraz proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami mleka (do miseczki odlewamy około 2 łyżki jajecznej mikstury do posmarowania obwarzanek). Do mąki dodajemy mleko, jajko, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie klejące, podsypujcie je mąką, jeśli zbyt suche, dodajcie jeszcze odrobinę mleka do ciasta). Wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą formujemy w wałeczek, zlepiamy jego końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obważanki smarujemy odłożonym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 190 stopni.

Arabskie obwarzanki przepis

Czas przygotowania: 35 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Żak 07/02/2014 - 8:11 pm

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Majana 07/02/2014 - 11:11 pm

Piękne, smaczne. 🙂
Mogę poprosić o jednego?:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2014 - 4:05 pm

Kochana, wyszły super. Dzięki za podanie ilości w szklankachi łyżkach 🙂
Beata J.

Odpowiedz
Malwina 08/02/2014 - 4:56 pm

Beatko, jak zwykle działasz ekspresowo!

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2014 - 5:32 pm

Bo Ty takie pyszności robisz 🙂 Precz z odchudzaniem 😉
Beata J.

Odpowiedz
mnemonique 09/02/2014 - 8:30 am

oj, zrobię zrobię, bardzo mi się podobają
Monika

Odpowiedz
mnemonique 09/02/2014 - 5:39 pm

upiekłam dziś – jutro i pojutrze będą w bento 🙂 zapraszam 🙂
Monika

Odpowiedz
Magda C. 09/02/2014 - 6:18 pm

Moje smaki z dzieciństwa, rewelacja 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:24 am

Rewelacyjny pomysł! MUSZĘ ODNOTOWAĆ TEN PRZEPIS 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2014 - 12:40 pm

Takie na proszku do pieczenia można bez problemu zrobić od razu przed podaniem:) …. śliczne:)

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2015 - 11:15 am

Wyszly pyszne! Latwe i szybkie w przygotowaniu. Dodalam ciut wiecej kminu (bo uwielbiam), do tego hummus… Ukochany zabral do bento 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies