Miłośnikom słodkich śniadań polecam omlet cesarski, czyli Kaiserschmarrn. Jeśli przewracanie grubych i puchatych omletów sprawia Wam trudność, to z tym omletem z pewnością sobie poradzicie. Nie jest on serwowany w całości a dzielony na mniejsze części. Najlepiej smakuje z dodatkiem dobrej domowej konfitury i cukru pudru.
OMLET CESARSKI
Śniadanie Mistrzów #122
Składniki:
[przepis własny]
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 1-2 łyżki cukru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- cukier puder do posypania, ulubiona konfitura do podania (u mnie dżem malinowy)
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec dodając 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód ładnie się zrumieni, dzielimy omlet łopatką na mniejsze części, posypujemy cukrem i cynamonem, odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę, aż ciasto się zetnie. Podajemy z ulubioną konfiturą.
Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
pyszne śniadanie i bardzo ładny talerz:)
już tak dawno go nie robiłam! koniecznie muszę znowu przypomnieć sobie jego wspaniały smak 🙂 pięknie podany!
Hmmm, zrobię jutro na śniadanie!
to jedna porcja?
Z podanego przepisu można przygotować 1 omlet, czyli 1 porcję 🙂
Wspaniały ten omlet!
Wieki nie jadłam, a chodzi za mną od dłuższego czasu. Tym bardziej teraz, kiedy patrzę na Twoje zdjęcia!
Wygląda naprawdę zacnie!
Nie mam ręki do omletów:) Jednak jeśli ten można w trakcie bezkarnie rozwalić to musze go zrobić:)
Wreszcie mogę odetchnąć spokojnie kiedy pada pytanie: "a może dziś zrobisz omlet?
Dodałam 1 jajko więcej, odjęłam, swoim zwyczajem, połowę cukru i pozbawione stresu śniadanie na dwie osoby gotowe.
Dzięki!