Omlet cesarski

przez Malwina
Omlet cesarzowej Sisi

Miłośnikom słodkich śniadań polecam omlet cesarski, czyli Kaiserschmarrn. Jeśli przewracanie grubych i puchatych omletów sprawia Wam trudność, to z tym omletem z pewnością sobie poradzicie. Nie jest on serwowany w całości a dzielony na mniejsze części. Najlepiej smakuje z dodatkiem dobrej domowej konfitury i cukru pudru.

Kaiserschmarrn przepis

OMLET CESARSKI
Śniadanie Mistrzów #122


Składniki:
[przepis własny]

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania, ulubiona konfitura do podania (u mnie dżem malinowy)
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec dodając 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód ładnie się zrumieni, dzielimy omlet łopatką na mniejsze części, posypujemy cukrem i cynamonem, odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę, aż ciasto się zetnie. Podajemy z ulubioną konfiturą.

Omlet Kaiserschmarrn

Omlet na słodko

Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 08/02/2014 - 9:52 am

pyszne śniadanie i bardzo ładny talerz:)

Odpowiedz
teenager ;) 08/02/2014 - 10:29 am

już tak dawno go nie robiłam! koniecznie muszę znowu przypomnieć sobie jego wspaniały smak 🙂 pięknie podany!

Odpowiedz
Angie 08/02/2014 - 2:56 pm

Hmmm, zrobię jutro na śniadanie!

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2014 - 3:48 pm

to jedna porcja?

Odpowiedz
Malwina 08/02/2014 - 3:49 pm

Z podanego przepisu można przygotować 1 omlet, czyli 1 porcję 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/02/2014 - 6:15 pm

Wspaniały ten omlet!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:25 am

Wieki nie jadłam, a chodzi za mną od dłuższego czasu. Tym bardziej teraz, kiedy patrzę na Twoje zdjęcia!

Odpowiedz
JustInka 11/02/2014 - 1:01 pm

Wygląda naprawdę zacnie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2014 - 7:13 pm

Nie mam ręki do omletów:) Jednak jeśli ten można w trakcie bezkarnie rozwalić to musze go zrobić:)

Odpowiedz
aka 04/02/2018 - 5:46 pm

Wreszcie mogę odetchnąć spokojnie kiedy pada pytanie: "a może dziś zrobisz omlet?
Dodałam 1 jajko więcej, odjęłam, swoim zwyczajem, połowę cukru i pozbawione stresu śniadanie na dwie osoby gotowe.
Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies