Tu zacznij

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam na imię Malwina. Bardzo miło mi gościć Cię na blogu Filozofia Smaku. Jeśli zajrzałeś/aś do tej zakładki, to zapewne chcesz dowiedzieć się więcej o moim blogu, i mam nadzieję, zostać ze mną na dłużej.

Na co dzień pracuję jako fotograf kulinarny i stylista żywności. Moja praca to wynik zamiłowania do kuchni i gotowania. Przy okazji prowadzenia bloga rozwijałam moje umiejętności fotograficzne, aż w końcu postanowiłam założyć firmę i zawodowo zająć się robieniem zdjęć dla Klientów z branży spożywczej. 

Moje książki kulinarne

W wolnych chwilach poza blogowaniem i pracą piszę książki kulinarne.

W 2018 roku nakładem Wydawnictwa Znak ukazała się moja pierwsza książka Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento. Książka została bardzo pozytywnie przyjęta i doczekała się kilku dodruków. W 2019 roku uplasowała się na trzecim miejscu top 2019 Empiku w kategorii Kuchnia i dieta.

W 2019 roku na półkach w księgarniach pojawiła się moja druga książka Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. W książce znalazły się nowe, wcześniej nigdzie niepublikowane receptury. Z dużym zaangażowaniem promuję w tej pozycji ideę zero waste. Moje książki kupisz w Empiku i w większości księgarni internetowych. 

W 2021 roku swoją premierę miała moja najnowsza książka

„Lunchbox na każdy dzień. FIT BENTO”

To książka absolutnie dla każdego, kto chce jeść smacznie, zdrowo, różnorodnie, nie wydając przy tym fortuny na jedzenie.

Wszystkie składniki kupicie w Lidlu, Biedronce czy Kauflandzie. Bez obaw – nie ma tu drogich lub wymyślnych produktów.

Co znajdziecie w środku? Około 120 przepisów na zdrowe, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu posiłki idealne do lunchboxu. Przy każdym przepisie są informacje na temat KALORYCZNOŚCI I MAKRO. Dodatkowo każdy przepis ma WEGE zamienniki i wskazówki zero waste, dzięki którym naczycie się w 100% wykorzystacie zakupione składniki.

Filozofia Smaku to blog kulinarny, który powstał w 2010 roku. Dzielę się na nim sprawdzonymi przepisami na zdrowe i smaczne dania. Poniżej znajdziesz przewodnik po blogu.

Jakie tematy poruszam na Filozofii Smaku

Jeśli interesuje Cię temat zdrowych posiłków do lunchboxu, koniecznie dołącz do naszej tajnej grupy na Facebooku i obserwuj konto Fit lunchboxy na Instagramie. No i oczywiście zaglądaj na drugi blog Make bento, not war!

  • Kuchnia – na blogu dzielę się moimi sprawdzonymi przepisami, nierzadko z różnych stron świata. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakują Włochy, Turcja lub Japonia, to jesteś we właściwym miejscu. Co wyróżnia moje przepisy? Są proste, smaczne, klarownie opisane i okraszone apetycznymi zdjęciami. Przy nowych przepisach znajdziesz też informacje na temat kaloryczności potraw. 
  • Kuchnia zero waste – pokazuję, jak mądrze robić zakupy, gotować i planować codzienne menu, aby zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia i przy okazji oszczędzać pieniądze. Dowiecie się również tego jak odpowiednio przechowywać żywność i jak ją mrozić.
  • Eko życie – zdrowiej i bliżej natury, bez tony szeleszczących zrywek i plastikowych odpadów. Śledź moją historię przejścia na eko stronę mocy. Zdroworozsądkowo i bez popadania w skrajności. Spokojnie, koczować na drzewach jako ekoterrorystka będę dopiero za jakieś 5 lat 😉
  • Fotografia kulinarna i nie tylko – na co dzień pracuję jako fotograf i stylista produktu. Na blogu czasem zabiorę Cię ze sobą do pracy i podpowiem, co zrobić, by kaszanka lub flaki wyglądały na talerzu tak kusząco, jak w Atelier Amaro 😉

Blog kulinarny Filozofia Smaku

Wpisy podzielone są na tematyczne cykle:

  • Make bento, not war! – podsumowanie tygodnia, a w nim przepisy do lunchboxu, zarówno dla mięsożerców, jak i tych, którym bliższa jest dieta roślinna.
  • Foodbook (co tydzień w środę)- mój zdrowy jadłospis na redukcji.
  • Śniadanie Mistrzów (w każdy weekend) – proste i niebanalne przepisy na leniwe śniadania.
  • Bento prep – jak planować i co gotować na kilka dni do przodu, by w dalszym ciągu było smacznie i zdrowo. W skrócie – lunchboxy dla zabieganych.
  • Naj miesiąca – zakupowy przegląd okołokulinarny.

Jeśli masz do mnie jakieś pytania lub po prostu masz ochotę do mnie napisać, pisz bezpośrednio na adres:

[email protected]

***

Zapraszam Cię także do śledzenia mnie na innych kanałach w social mediach: 

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies