Tu zacznij

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam na imię Malwina. Bardzo miło mi gościć Cię na blogu Filozofia Smaku. Jeśli zajrzałeś/aś do tej zakładki, to zapewne chcesz dowiedzieć się więcej o moim blogu, i mam nadzieję, zostać ze mną na dłużej.

Na co dzień pracuję jako fotograf kulinarny i stylista żywności. Moja praca to wynik zamiłowania do kuchni i gotowania. Przy okazji prowadzenia bloga rozwijałam moje umiejętności fotograficzne, aż w końcu postanowiłam założyć firmę i zawodowo zająć się robieniem zdjęć dla Klientów z branży spożywczej. 

 

Moje książki kulinarne

W wolnych chwilach poza blogowaniem piszę książki kulinarne. W 2018 roku nakładem Wydawnictwa Znak ukazała się moja pierwsza książka “Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”. Książka została bardzo pozytywnie przyjęta i doczekała się kilku dodruków. W 2019 roku uplasowała się na trzecim miejscu top 2019 Empiku w kategorii Kuchnia i dieta. W 2019 roku na półkach w księgarniach pojawiła się moja druga książka “Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. W książce znalazły się nowe, wcześniej nigdzie niepublikowane receptury. Z dużym zaangażowaniem promuję w tej pozycji ideę zero waste.

Moje książki kupisz w Empiku i w większości księgarni internetowych. 

 

Filozofia Smaku to blog kulinarny, który powstał w 2010 roku. Dzielę się na nim sprawdzonymi przepisami na zdrowe i smaczne dania. Poniżej znajdziesz przewodnik po blogu.

 

Jakie tematy poruszam na Filozofii Smaku?

  • Lunchbox/bento – Filozofia Smaku to miejsce, w którym z dużym zaangażowaniem promuję ideę zdrowych i smacznych posiłków do pudełka. Najprawdopodobniej jedyne takie miejsce w polskiej blogosferze. Robię to od ponad 5 lat, a efektem tego jest książka „Lunchbox na każdy dzień”.

Jeśli interesuje Cię temat zdrowych posiłków do lunchboxu, koniecznie dołącz do naszej tajnej grupy na Facebooku i obserwuj konto Make bento, not war! na Instagramie. No i oczywiście zaglądaj na blog w każdy poniedziałek po nowe przepisy do lunchboxu.

  • Kuchnia – na blogu dzielę się moimi sprawdzonymi przepisami, nierzadko z różnych stron świata. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakują Włochy, Turcja lub Japonia, to jesteś we właściwym miejscu. Co wyróżnia moje przepisy? Są proste, smaczne, klarownie opisane i okraszone apetycznymi zdjęciami. Przy nowych przepisach znajdziesz też informacje na temat kaloryczności potraw. 
  • Niemarnowanie żywności – pokazuję, jak mądrze robić zakupy, gotować i planować codzienne menu, aby zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia i przy okazji oszczędzać pieniądze.
  • Eko życie – zdrowiej i bliżej natury, bez tony szeleszczących zrywek i plastikowych odpadów. Śledź moją historię przejścia na eko stronę mocy. Zdroworozsądkowo i bez popadania w skrajności. Spokojnie, koczować na drzewach jako ekoterrorystka będę dopiero za jakieś 5 lat 😉
  • Fotografia kulinarna i nie tylko – na co dzień pracuję jako fotograf i stylista produktu. Na blogu czasem zabiorę Cię ze sobą do pracy i podpowiem, co zrobić, by kaszanka lub flaki wyglądały na talerzu tak kusząco, jak w Atelier Amaro 😉

Blog kulinarny Filozofia Smaku

Wpisy podzielone są na tematyczne cykle:

  • Make bento, not war! – podsumowanie tygodnia, a w nim przepisy do lunchboxu, zarówno dla mięsożerców, jak i tych, którym bliższa jest dieta roślinna.
  • Foodbook (co tydzień w środę)- mój zdrowy jadłospis na redukcji.
  • Śniadanie Mistrzów (w każdy weekend) – proste i niebanalne przepisy na leniwe śniadania.
  • Bento prep – jak planować i co gotować na kilka dni do przodu, by w dalszym ciągu było smacznie i zdrowo. W skrócie – lunchboxy dla zabieganych.
  • Naj miesiąca – zakupowy przegląd okołokulinarny.

blog kulinarny

Jeśli masz do mnie jakieś pytania lub po prostu masz ochotę do mnie napisać, pisz bezpośrednio na adres:

kontakt@filozofiasmaku.pl

***

Zapraszam Cię także do śledzenia mnie na innych kanałach w social mediach: 

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies