Botwinka to smaczne warzywo, szczególnie popularne w kuchni polskiej. Można przygotować je na wiele sposobów, wykorzystując zarówno małe buraczki, jak i młode liście wraz z łodyżkami. Chyba najbardziej znaną potrawą jest chłodnik z botwinki o pięknym różowym kolorze. Najlepiej smakuje podany z dodatkiem ugotowanych połówek jajek, ale można też posypać go pokruszonym serem feta.
Botwinka jest zdrowym warzywem bogatym w witaminy B2, C, A i K. Ma jedynie 22 kcal w 100 gramach, dlatego warto włączyć to warzywo do swojej diety, szczególnie gdy planujemy zrzucić kilka kilogramów.
Co można ugotować z botwinki?
To warzywo doskonałe nie tylko do zup! Liście młodej botwinki można wykorzystać jako bazę do lekkich sałatek, koktajli i soków. Z kolei większe mogą zastąpić liście kapusty przy przygotowywaniu gołąbków. Poniżej znajdziecie moje ulubione sprawdzone przepisy z botwinki.
Kiedy jest sezon na botwinkę?
Sezon zaczyna się w maju i trwa przez prawie całe wakacje.
-
Barszcz z młodych buraków
-
Zupa z botwinką i młodą kapustą – lekki wiosenny przepis
-
Zupa z soczewicy i botwinki
-
Sałatka z bobem i jajkiem
-
Zupa botwinka z mlekiem kokosowym
-
Zupa z botwinki na zakwasie
-
Zupa botwinka z ziemniakami
-
Biff a la Lindstrom
-
Pęczak z botwinką
-
Pesto z botwinki
-
Fasola smażona z botwinką
-
Burgery z kurczaka i botwinki
-
Pide z botwinką i fetą
-
Pilaw z botwinką
-
Pogaca z botwinką i fetą
-
Gnocchi buraczane
-
Zupa z botwinką i kurczakiem
-
Burgery z botwinką
-
Risotto z botwinką i soczewicą
-
Tzatziki z botwinką
-
Tarta z botwinką i fetą
-
Placuszki z botwinką (farçous)
-
Omlet białkowy z kurczakiem i botwinką
-
Jajka w kokilkach z botwinką
-
Pochwała prostoty, czyli chłodnik z botwinki
-
Hash z ziemniaków i botwinki
Czy botwina i boćwina to jest to samo?
Dość często botwinka jest mylona z boćwiną. Obie nazwy są dość podobne, czy w takim razie botwina i boćwina jest tym samym warzywem? Botwinka to liście młodego buraka ćwikłowego, z kolei boćwina to burak liściowy, inaczej określany nazwą mangold. Ma on postać grubszych, ciemnozielonych liści na grubych, nierzadko różnokolorowych łodygach. To warzywo niezwykle urodziwe, choć mało znane w polskich domach.
Jakie są najlepsze przepisy z botwinki?
W sezonie na to warzywo warto wypróbować przepis na zupę botwinkę, chłodnik z botwinki, pyszna jest też tarta z botwinką, sałatka z botwinką.