Przepisy z botwinką

przez Malwina

Botwinka to smaczne warzywo, szczególnie popularne w kuchni polskiej. Można przygotować je na wiele sposobów, wykorzystując zarówno małe buraczki, jak i młode liście wraz z łodyżkami. Chyba najbardziej znaną potrawą jest chłodnik z botwinki o pięknym różowym kolorze. Najlepiej smakuje podany z dodatkiem ugotowanych połówek jajek, ale można też posypać go pokruszonym serem feta.

Botwinka jest zdrowym warzywem bogatym w witaminy B2, C, A i K. Ma jedynie 22 kcal w 100 gramach, dlatego warto włączyć to warzywo do swojej diety, szczególnie gdy planujemy zrzucić kilka kilogramów.

Co można ugotować z botwinki?

To warzywo doskonałe nie tylko do zup! Liście młodej botwinki można wykorzystać jako bazę do lekkich sałatek, koktajli i soków. Z kolei większe mogą zastąpić liście kapusty przy przygotowywaniu gołąbków. Poniżej znajdziecie moje ulubione sprawdzone przepisy z botwinki.

Kiedy jest sezon na botwinkę?

Sezon zaczyna się w maju i trwa przez prawie całe wakacje.

Czy botwina i boćwina to jest to samo?

Dość często botwinka jest mylona z boćwiną. Obie nazwy są dość podobne, czy w takim razie botwina i boćwina jest tym samym warzywem? Botwinka to liście młodego buraka ćwikłowego, z kolei boćwina to burak liściowy, inaczej określany nazwą mangold. Ma on postać grubszych, ciemnozielonych liści na grubych, nierzadko różnokolorowych łodygach. To warzywo niezwykle urodziwe, choć mało znane w polskich domach.

Jakie są najlepsze przepisy z botwinki?

W sezonie na to warzywo warto wypróbować przepis na zupę botwinkę, chłodnik z botwinki, pyszna jest też tarta z botwinką, sałatka z botwinką.

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies