W czerwcu jedną z popularniejszych zup jest chłodnik z botwinki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na lekką zupę w włoskim stylu z dodatkiem wspomnianej botwinki i kurczaka. Za sprawą dodatku bazyliowego pesto jest niezwykle aromatyczna. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, nadróbcie to koniecznie.
ZUPA Z BOTWINKĄ I KURCZAKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 większa szalotka, posiekana
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 10 dużych liści botwinki, umytych, osuszonych i posiekanych
- 2 czubate łyżki pesto z bazylii
- sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy szalotkę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchew, seler i ziemniaki, smażymy mieszając przez 1 minutę. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po 10 minutach dodajemy kurczaka, po kolejnych 7 minutach posiekaną botwinkę. Pod koniec dodajemy pesto, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
Rewelacyjna zupka !:)
Wygląda bosko ! 🙂
Super zupka!:) Z tym pesto to mnie zaintrygowalas… 🙂
Rewelacyjnie wygląda ta zupka :))
Zupa z pesto 🙂 mniami:)