O tym, że buraki świetnie komponują się z orzechami, przekonałam się w ubiegłym roku, gdy przygotowałam sałatkę z marynowanymi buraczkami, fetą i orzechami. Początkowo gnocchi miałam przygotować z dodatkiem liści botwinki, jednak ostatecznie zostałam przy obłędnie różowej wersji z dodatkiem samych buraków. Te różowe kluski świetnie uzupełnił sos na bazie gorgonzoli. Zanim przystąpicie do pracy pamiętajcie o założeniu rękawiczek ochronnych, w przeciwnym razie, tak jak ja, skończycie z równie różowymi dłońmi.
BURCZANE GNOCCHI Z SOSEM Z GORGONZOLI I ORZECHAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 60 g ugotowanych buraków (u mnie dwa małe buraczki z pęczka botwinki)
- 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, obranych (np. Tajfun)
- sól do smaku
- 1 jajko
- około 75 g mąki pszennej plus mąka do podsypania
- sos: 80 ml śmietany 30 %, 120 g sera gorgonzola, odrobina białego pieprzu i soli do smaku
- orzechy włoskie uprażone na suchej patelni do posypania klusek
Zarówno buraki, jak i ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej. Buraki myjemy, gotujemy do miękkości, kiedy ostygną, obieramy je ze skórki a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy je dokładnie tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę (tak, by nie było grudek). W misce umieszczamy przestudzone ziemniaki i buraki, dodajemy jajko i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając pozostałą mąkę. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki (mąkę dosypujemy stopniowo, być może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki, przy ziemniakach z mniejszą ilością skrobi ilość dosypanej mąki może się zwiększyć). Odrywamy kawałek ciasta, na wysypanej lekko mąką stolnicy rolujemy podłużny wałek z ciasta (tak, jak na kopytka). Tniemy go na kawałki o długości 2,5 cm. Każdemu nadajemy podłużny kształt i robimy wzorek przy pomocy widelca. Zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy delikatnie gnocchi. Kiedy wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. W małym garnku umieszczamy kremówkę i ser, podgrzewamy mieszając do połączenia. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Gotujemy dalej przez około 2-3 minuty. Gnocchi z buraków podajemy polane sosem i posypane uprażonymi orzechami.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Wypróbujcie także szpinakowych gnocchi
z sosem pomidorowym i mozzarellą
z sosem pomidorowym i mozzarellą
18 komentarzy
o kurcze! ale apetyczne!
ooo, bardzo piękne!
jakież one ładne! i pysznie podane!
świetny pomysł, piękny teraz mają kolor:)
Mega kolorek! Musiało być pyszne 🙂
Brak mi tu fotki rąk… 😉
Przepis do wypróbowania!!! Świetne są! 🙂
super pomysł 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! ; )
Świetne zdjęcia!
Ja lubię różowe dłonie po zabawie z burakami:) …. w ogóle lubię sie w kuchni ubrudzić:). Obłędny kolor mają te kluseczki:) buziaki
Zapisuje do zrobienia – ten kolor mnie urzekl!
Bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Fajne połączenie z takim sosem. A burak nadał im cudnego koloru i wyglądają prze-uroczo 🙂
Piękny kolor 🙂
witam
mam pytanie – czym można zastąpić śmietanę 30% w sosie? jakaś inną śmietaną ? mlekiem skondensowanym niesłodzonym oczywiście ??
można użyć innego sera z kolorową (np. niebieską) pleśnią ?
C.
C. – oczywiście możesz użyć innego sera pleśniowego, np. Lazur. Co do śmietany to może to być śmietana 30 lub 36 %.
dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam
C.
Śliczne, muszę je zrobić:)
Wyglądają nieziemsko :0