Gnocchi buraczane

przez Malwina
Gnocchi buraczane

O tym, że buraki świetnie komponują się z  orzechami, przekonałam się w ubiegłym roku, gdy przygotowałam sałatkę z marynowanymi buraczkami, fetą i orzechami. Początkowo gnocchi miałam przygotować z dodatkiem liści botwinki, jednak ostatecznie zostałam przy obłędnie różowej wersji z dodatkiem samych buraków. Te różowe kluski świetnie uzupełnił sos na bazie gorgonzoli. Zanim przystąpicie do pracy pamiętajcie o założeniu rękawiczek ochronnych, w przeciwnym razie, tak jak ja, skończycie z równie różowymi dłońmi. 

Gnocchi z burakami

BURCZANE GNOCCHI Z SOSEM Z GORGONZOLI I ORZECHAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 60 g ugotowanych buraków (u mnie dwa małe buraczki z pęczka botwinki)
  • 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, obranych (np. Tajfun)
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • około 75 g mąki pszennej plus mąka do podsypania
  • sos: 80 ml śmietany 30 %, 120 g sera gorgonzola, odrobina białego pieprzu i soli do smaku
  • orzechy włoskie uprażone na suchej patelni do posypania klusek
Zarówno buraki, jak i ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej. Buraki myjemy, gotujemy do miękkości, kiedy ostygną, obieramy je ze skórki a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy je dokładnie tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę (tak, by nie było grudek). W misce umieszczamy przestudzone ziemniaki i buraki, dodajemy jajko i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając pozostałą mąkę. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki (mąkę dosypujemy stopniowo, być może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki, przy ziemniakach z mniejszą ilością skrobi ilość dosypanej mąki może się zwiększyć). Odrywamy kawałek ciasta, na wysypanej lekko mąką stolnicy rolujemy podłużny wałek z ciasta (tak, jak na kopytka). Tniemy go na kawałki o długości 2,5 cm. Każdemu nadajemy podłużny kształt i robimy wzorek przy pomocy widelca. Zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy delikatnie gnocchi. Kiedy wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. W małym garnku umieszczamy kremówkę i ser, podgrzewamy mieszając do połączenia. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Gotujemy dalej przez około 2-3 minuty. Gnocchi z buraków podajemy polane sosem i posypane uprażonymi orzechami.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Kluski z buraków

Wypróbujcie także szpinakowych gnocchi
z sosem pomidorowym i mozzarellą
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Wiewióra 25/06/2013 - 6:17 pm

o kurcze! ale apetyczne!

Odpowiedz
Opalanka 25/06/2013 - 6:54 pm

ooo, bardzo piękne!

Odpowiedz
Karmel-itka. 25/06/2013 - 8:06 pm

jakież one ładne! i pysznie podane!

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/06/2013 - 8:13 pm

świetny pomysł, piękny teraz mają kolor:)

Odpowiedz
Kamciss 25/06/2013 - 8:33 pm

Mega kolorek! Musiało być pyszne 🙂

Odpowiedz
Karola 25/06/2013 - 10:15 pm

Brak mi tu fotki rąk… 😉

Odpowiedz
Karola 25/06/2013 - 10:18 pm

Przepis do wypróbowania!!! Świetne są! 🙂

Odpowiedz
Agga 26/06/2013 - 7:14 am

super pomysł 🙂

Odpowiedz
Martha O 26/06/2013 - 7:35 am

Wygląda bardzo apetycznie! ; )
Świetne zdjęcia!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/06/2013 - 10:29 am

Ja lubię różowe dłonie po zabawie z burakami:) …. w ogóle lubię sie w kuchni ubrudzić:). Obłędny kolor mają te kluseczki:) buziaki

Odpowiedz
Maggie 26/06/2013 - 10:43 am

Zapisuje do zrobienia – ten kolor mnie urzekl!

Odpowiedz
Kasia Guzik 26/06/2013 - 8:36 pm

Bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Fajne połączenie z takim sosem. A burak nadał im cudnego koloru i wyglądają prze-uroczo 🙂

Odpowiedz
Spiżarnia smaków 27/06/2013 - 10:46 pm

Piękny kolor 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2014 - 11:10 am

witam
mam pytanie – czym można zastąpić śmietanę 30% w sosie? jakaś inną śmietaną ? mlekiem skondensowanym niesłodzonym oczywiście ??
można użyć innego sera z kolorową (np. niebieską) pleśnią ?
C.

Odpowiedz
Malwina 10/02/2014 - 11:24 am

C. – oczywiście możesz użyć innego sera pleśniowego, np. Lazur. Co do śmietany to może to być śmietana 30 lub 36 %.

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2014 - 11:52 am

dziękuje za odpowiedź
pozdrawiam
C.

Odpowiedz
Zuzanna 30/04/2014 - 7:42 am

Śliczne, muszę je zrobić:)

Odpowiedz
Emila Stępień 19/03/2016 - 11:29 pm

Wyglądają nieziemsko :0

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies