Pierogi dyniowe z kurczakiem i gorgonzolą

przez Malwina
Pieczone pierogi z kurczakiem i serem
Pierogi dyniowe
W miniony weekend miałam zamiar przygotować na śniadanie dyniowe bułeczki, które prezentowałam Wam jakiś czas temu. Szybko jednak zmieniłam plany, ponieważ okazało się, że kolejnego dnia mamy mieć gości. Zrobiłam szybki przegląd zawartości lodówki i zabrałam się do pracy. Z dyniowego ciasta zamiast bułek wyczarowałam pieczone pierogi. Nadziałam je mięsem drobiowym, lekko pikantnym porem i wyrazistą w smaku gorgonzolą. Nadałam im troszkę inny kształt, aniżeli standardowym pierogom, przez co niektórym z Was mogę się one kojarzyć z arabskimi fatayer.

Ciasto pierożkowe jest mięciutkie a dzięki dodatkowi dyniowego puree ma ciekawy kolor. Takie pierożki możecie, tak jak zrobiłam to ja, podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zapakować do lunchboxu i zjeść w ramach drugiego śniadania w pracy lub na uczelni. Do dyniowych pierogów przygotowałam dip z dodatkiem melasy z granatów, ale równie dobrze sprawdzą się inne lekkie jogurtowe sosy.

Pierogi dyniowe z piekarnika

PIEROGI DYNIOWE Z KURCZAKIEM I GORGONZOLĄ

Składniki (na 8-10 sztuk):
  • ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650), 1 łyżeczka soli, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, pół szklanki ciepłej wody, pół szklanki puree z dyni, 1 łyżka oleju 
  • żółtko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania pierogów
  • pestki dyni do posypania 
  • farsz: pół dużego pora, 300 g piersi z kurczaka, 100 g sera gorgonzola (u mnie piccante), 15-20 listków świeżej szałwii
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto dyniowe: w misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, puree i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. W przypadku bardzo gęstego puree być może trzeba będzie dodać dodatkowo odrobinę wody. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 
Kiedy ciasto roście, przygotowujemy farsz: Mięso kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 3-4 minuty. Odkładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Dodajemy do pora. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na lekko omączony blat, ostrym nożem dzielimy je na 8-10 części. Każdą wałkujemy na koło. Do farszu dodajemy pokruszony ser i posiekaną szałwię. Mieszamy. Na środku każdego kawałka ciasta układamy farsz, zlepiamy. Ciasto możecie zlepiać tak, jak klasyczne pierogi lub nadać im kształt taki, jak ja (patrz: instrukcja sklejania). Możecie też formować zwykłe bułeczki. Pierogi przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Podrośnięte pierogi smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez około 17-20 minut. Studzimy na metalowej kratce. 
Pierogi dyniowe z farszem z kurczaka
Pierogi dyniowe
Pierogi z dyni i gorgonzoli
Pierogi dyniowe

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Magda C. 31/10/2014 - 9:32 am

Świetnie wyglądają te pierożki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2014 - 9:48 am

wow! ale cudo! wyglądają obłędnie pysznie! nie mogę oderwać od nich wzroku!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Justyna Żak 31/10/2014 - 10:11 am

świetnie wyglądają:)

Odpowiedz
Wiewióra 31/10/2014 - 10:57 am

ależ wspaniale one musza smakować! mniam 🙂

Odpowiedz
Beata Staniszewska 31/10/2014 - 11:11 am

łuuuu! wyglądają pysznie, a jak tak lubię sery :3 trzeba będzie podziałać 😛

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 31/10/2014 - 1:22 pm

rewelacyjne! I faktycznie dla gości danie idealne, wygląda ślicznie no i domyślam się, że smakowało równie obłędnie:)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 31/10/2014 - 4:05 pm

wyglądają przepysznie i jak nie jadam mięsa tak z chęcia porwałabym chociaż jednego pieroga! 😉

Odpowiedz
Hania-Kasia 01/11/2014 - 6:37 am

W pierwszej chwili rzeczywiście pomyślałam, że zrobiłaś fatayer :)) Piękny kolor mają te pierożki – dodatek dyni do ciasta to świetny pomysł.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/11/2014 - 4:15 pm

Malwi podejrzewam, że goście walą do Ciebie drzwiami i oknami jak Ty ich tak pysznie gościsz:) … fantastyczne pierożki

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:14 pm

Cudowne! Zaciekawił mnie ten przepis i zapiszę go na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Domoj 06/10/2015 - 1:05 pm

A jaki farsz wege polecasz? 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/10/2015 - 3:17 pm

Kolorystycznie i smakowo fajnie się tu skomponuje szpinak plus ser bałkański (skoro wege to bez podpuszczki).

Odpowiedz
zosiasamosia 08/10/2015 - 3:14 pm

Czy można zastąpić ten ser fetą?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2015 - 3:24 pm

Feta też się sprawdzi, możesz ją wymieszać pół na pół z np. mozzarellą. Polecam też farsz taki, jak w tych pierogach.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies