Sałatka ziemniaczana z makrelą i boczkiem

przez Malwina
Sałatka ziemniaczana z makrelą i boczkiem

Zadaniem kolejnej odsłony Barku Sałatkowego Peli było przygotowanie sałatki wg przepisu naszego kulinarnego guru. Takiego guru nie posiadam, dlatego sięgnęłam po przepis osoby, której przepisy po prostu lubię i wiem, że potrafią mnie pozytywnie zaskoczyć. Padło na Nigela Slatera i jego sałatkę z dodatkiem wędzonej makreli. Przepis ten wrzuciłam w zakładki jakieś 4 miesiące temu i w końcu nadarzyła się okazja, by go wypróbować. Sałatka wyszła niezwykle smaczna. Połączenie wędzonej ryby, boczku i pikantnego dressingu musztardowego potrafi zachwycić. Połówek stwierdził, że sałatkę chętnie zje jeszcze nie jeden raz. 

Sałatka z ziemniaków i makreli

SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 wędzona makrela (300 g)
  • 3 czubate łyżki posiekanego koperku
  • dressing: 2 łyżeczki musztardy dijon, 1 czubata łyżeczka kaparów, 6 łyżek oliwy ev, 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny), sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy na pół. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, zalewamy octem i odstawiamy na 15 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rumiano na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oddzielamy mięso ryby od ości i skóry. Dzielimy na większe kawałki. Przygotowujemy dressing: przy pomocy łyżeczki łączymy musztardę, ocet, oliwę, dodajemy posiekane kapary, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do ziemniaków dodajemy odcedzoną cebulę, kawałki ryby, boczek. Całość zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy.

Sałatka ziemniaczana z makrelą przepis

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

bartoldzik 24/06/2013 - 7:08 pm

Świetne połączenie składników. Ziemniaki z wędzoną rybą łączyłem, ale o boczku nawet nie pomyślałem 🙂

Odpowiedz
mnemonique 24/06/2013 - 7:11 pm

och, dziękuję ci za ten przepis – ostatnio mam fazę na ziemniaki (po dłuuugiej przerwie) a makrelę zawsze kochałam. Zrobię w tym tygodniu na pewno i zjem ze smakiem
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
magdam 24/06/2013 - 7:57 pm

Zawsze łączyłam ziemniaki albo z boczkiem, albo z rybą, ale tak razem też mi się podoba 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/06/2013 - 9:22 pm

bardzo smakowicie wygląda:) ciekawe połączenia:)

Odpowiedz
Karolina 24/06/2013 - 10:07 pm

Świetnie wygląda 🙂 Niesamowite zdjęcia aż chce się zjeść 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/06/2013 - 10:31 pm

ładne to, tym boczkiem to mnie przekonałaś żeby jakoś na dniach wypróbować takiego połączenia

Odpowiedz
Kamila 25/06/2013 - 6:26 am

Świetna! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/06/2013 - 10:10 am

to może yć naprawdę ciekawe połaczenie:) pozdrawiam

Odpowiedz
Evitaa 25/06/2013 - 12:34 pm

Smakowita. I ryba, i boczek (a że makrela wędzona, to pewnie świetnie się komponują) 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies