Piadina

przez Malwina

Dziś śniadanie we włoskim stylu. Od razu Was uprzedzam, że nie jest to typowe włoskie śniadanie. Z tego, co wiem, Włosi najczęściej jadają śniadania na słodko, których obowiązkowym elementem jest filiżanka dobrego cappuccino lub caffe e latte. Nie zmienia to jednak faktu, że danie które dziś Wam prezentuję jest włoskiego pochodzenia. Jego bazą jest płaski chleb smażony na patelni pochodzący z prowincji Emilia-Romania. Piadina to stosunkowo szybki w przygotowaniu pszenny chleb. Najczęściej dodaje się do niego smalec, ja jednak  zdecydowanie wolę przygotowywać go z dodatkiem dobrej jakości masła. Masło możecie również zastąpić oliwą EV.

PIADINA (WŁOCHY)
Śniadanie Mistrzów #5

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut. Do ciasta dodajemy drożdże, pozostałą wodę i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, rozgniatając kawałki masła. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej wałkujemy okrągły cienki placek (o grubości 1-2 mm). Placki smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony. 

Ja moją chlebki podałam razem z pesto z roszponki i migdałów, szynką długodojrzewającą, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, rukolą oraz plasterkami mozzarelli. Możecie użyć ulubionego pesto, np. z klasycznego z bazylii, z liści rzodkiewki, ze szpinaku, z botwinki

Usmażone chlebki smarujemy ulubionym pesto, kładziemy plaster szynki, świeżą rukolę, plasterki mozzarelli i upieczone pomidorki. Całość składamy i rozkoszujemy się pysznym śniadaniem we włoskim stylu. Do tych chlebków możecie użyć dowolnych dodatków, jakie macie pod ręką. Piadina może być także podawana na słodko np. z dodatkiem konfitury. 

Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo typu flatbread
(chlebki pita(chleb hiszpanski(pita
39 komentarzy
1

Podobne posty:

39 komentarzy

Inspirowane Smakiem 18/11/2012 - 4:43 pm

Przyznam, że wygląda bardzo smacznie!

Odpowiedz
Marzena 18/11/2012 - 5:21 pm

mmmm wygląda pysznie….
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
AnnaA-G 18/11/2012 - 5:37 pm

Baardzo piękne zdjęcia, danie wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Sabi biżuteria 18/11/2012 - 5:56 pm

wygląda pysznie 😀

muszę to zrobić 🙂

Odpowiedz
Kamila 18/11/2012 - 6:01 pm

Doskonałe śniadanie, pięknie podane i bardzo apetyczne!

Odpowiedz
Nemi 18/11/2012 - 6:07 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Hania-Kasia 18/11/2012 - 6:19 pm

Dziękuję za pomysł, że piadinę można zrobić samodzielnie w domu – sama na ten pomysł nie wpadłam. W ogóle mam mało doświadczeń z tym chlebkiem – jadłam tylko raz. Wygląda apetycznie.

Odpowiedz
Elexis 18/11/2012 - 6:28 pm

Bardzo fajny pomysł:) U mnie pewnie bardziej sprawdziłoby się na kolację bo na śniadanie podobnie jak Włosi jadam bardziej słodkie dania:)

Odpowiedz
majka 18/11/2012 - 6:32 pm

Zjadlabym nawet teraz 🙂 Kocham wszystko, co wloskie 🙂

Odpowiedz
Dominika 18/11/2012 - 7:17 pm

zapisuję sobie przepis, bo wygląda to pysznie 🙂

Odpowiedz
Osia 18/11/2012 - 7:31 pm

O nie, ślinka mi cieknie po pas:P

Odpowiedz
Majana 18/11/2012 - 8:08 pm

Pysznosci, lubię piadinę i miałam okazję jeść we Włoszech:).
Malwinko, napisłabym raczej 'caffe con latte' a nie 'caffe e latte', albo po prostu caffe latte. 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/11/2012 - 8:38 pm

Kochana, wzorowałam się na innych zapisach (i tu schylam główkę, bo przez rok uczyłam się włoskiego)- sprawdzę, co i jak. Dziękuję za czujność;)

buziaki:*:*:*

Odpowiedz
Majana 19/11/2012 - 12:28 pm

Malwinko, dowiedziałam się i jednak :
caffè e latte
caffelatte

Tak więc wszystko ok:), to ja się myliłam. Człowiek uczy się przez całe życie. Ja też uczyłam się włoskiego, przez 9 miesięcy:).
Buźka i przepraszam za zamieszanie,nie gniewaj się:*

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 1:52 pm

Majanko, nic absolutnie się nie stało:) Obie wzbogaciłyśmy swoją wiedzę.

buziaki:*

Odpowiedz
Beatrice 18/11/2012 - 9:28 pm

Świetnie wygląda i na pewno pysznie smakuje!

Odpowiedz
attea atea 18/11/2012 - 10:44 pm

Tak mnie zafascynowałaś,że jutro sprawdzę Twój przepis….kocham takie jedzonko…a suszone pomidory robię sama…polecam mój przepis:))Przestałąm kupować suszone pomidory bo moje mają niesamowity aromat!!!Nie ma to jak swoje wyroby własne:)))

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 10:51 am

Ja suszone pomidory również robię sama:)
Daj znać, jak wyszły Ci chlebki!

Odpowiedz
annaz 19/11/2012 - 8:09 am

Świetny przepis…to musi być pyszne!

Odpowiedz
Antenka 19/11/2012 - 8:41 am

marzę o takim śniadanku:) smacznie, zdrowo, kolorowo!:D

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/11/2012 - 9:01 am

Fantastyczne te chlebki, ciekawe czy posmakowałyby moim Chłopakom?:) …. mi na pewno …
Ta wersja z pesto wyglada rewelacyjnie …taka wiosna na talerzu:) wielki buziak

Odpowiedz
Maggie 19/11/2012 - 9:26 am

Smakowicie wyglada! Ja, podobnie jak Wlosi, lubie sniadania na slodko, ale taka piadine pozarlabym na lunch.

Odpowiedz
Magda111 19/11/2012 - 9:28 am

super śniadanko i do tego świetnie wygląda;)

Odpowiedz
Magda 19/11/2012 - 10:51 am

Doskonałe. Zaintrygowałaś mnie i pomimo natłoku pracy, ściągnęłaś do siebie…:) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Grażyna 19/11/2012 - 11:17 am

Jaka piękna zieleń 🙂 Poczułam się strasznie głodna 🙂

Odpowiedz
Karolka 19/11/2012 - 1:02 pm

Mmmm:) też pamiętam włoskie poranki, pyszny rogalik i mała kawka;) czasem z delikatnym dodatkiem Sambuci i od razu dzień staje się lepszy:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 19/11/2012 - 3:18 pm

Malwinno, alez pięknie. Kolory, smaki, zdjęcia robisz coraz lepsze. Pełne uznanie.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 6:36 pm

Aniu, miło mi to słyszeć:)

Odpowiedz
Kaś 21/11/2012 - 4:24 pm

pyszne śniadanko, ale i takim obiadem bym nie pogardziła 🙂

Odpowiedz
Magducha 13/05/2013 - 4:00 pm

Ja jadłam wersję z pesto ze szpinaku i muszę przyznać, ze jest to po prostu obłędne danie. Po prostu obłędne…

Odpowiedz
Malwina 14/05/2013 - 5:06 am

Te chlebki są naprawdę świetne i do tego uniwersalne. Może w nie zapakować to, na co tylko ma się ochotę 🙂

Odpowiedz
Ervisha 15/07/2013 - 4:57 pm

Widziałam wiele przepisów na piadine ale bez drożdży??? Wiesz moze który jest właściwy??? Ten na drożdżach czy bez?

Odpowiedz
Malwina 15/07/2013 - 5:20 pm

Ervisha, zanim publikowałam je na blogu robiłam zarówno wersję na sodzie, jak i na drożdżach. Ta jest zdecydowanie smaczniejsza. Na włoskich stronach bardzo często podane w składzie są drożdże lub soda jako zamiennik. W wolnej chwili zgłębię temat 🙂

Odpowiedz
JestSmak 01/08/2013 - 11:26 am

Na pewno zrobię te chlebki, bardzo mi się podobają 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2015 - 11:37 am

Chlebki wyszly pyszne! Proporcje super, bardzo dobry przepis. Nigdy nie wpadlam na pomysl aby piec chlebki na patelni. Ja jednak drozdze rozprowadziam w szczypcie cukru i cieplej wodzie (poniewaz w samej wodzie nie "ruszaly"). Na lunch zrobione z pesto z czonsku niedzwiedziego, szynka hiszanska, pomidorami, oliwkami i manchego (osmielilam sie pomieszac Wlochy z Hiszpania). Mniam…. 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/03/2015 - 11:41 am

Drożdże bardzo lubią towarzystwo cukru 🙂 Twój kulinarny fusion brzmi niezwykle smakowicie. Na blogu znajdziesz jeszcze kilka innych chlebków z patelni. Są greckie, indyjskie naan, ekspresowe na jogurcie i proszku do pieczenia, a niedługo wrzucę jeszcze przepis na polskie proziaki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/03/2015 - 11:55 am

Greckie mam w planie, poniewaz mysle ze do ajvaru z Twojego przepisu pasuja doskonale. Dam znac jak wyjda. A na przepis na polskie proziaki (nie znam) juz sie ciesze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2016 - 8:52 am

Czy chlebki można zrobić wcześniej ?
Usmażyć na patelni i przechowywać (ewentualnie podgrzać przed podaniem ?)

Odpowiedz
Malwina 18/10/2016 - 9:00 am

Można je zrobić wcześniej. Utrzymują świeżość do dwóch dni (szczelnie zamknięte), choć najsmaczniejsze są pierwszego dnia. Zawsze podaję je na zimno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies