Ananas to smaczny i coraz bardziej popularny w Polsce owoc egzotyczny. Jest słodki i soczysty, doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do ciast oraz deserów, a także do dań wytrawnych. Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z drobiem i schabem. Warto wypróbować przepis na schab w sosie słodko-kwaśnym lub kotlety z ananasem.
Ananas przepisy
Ananas to smaczny dodatek do ciast. Należy jednak pamiętać, aby świeżego ananasa nie zalewać galaretką, bo ta nie stężeje. Do ciast z galaretką trzeba dodawać ananas, ale z puszki.
Jak obrać ananasa?
Aby obrać ananasa, należy ściąć oba końce owocu, a następnie odkroić skórkę. Wykroić należy także środek ananasa.
Czy ananasa można mrozić?
Tak, ananasa można mrozić. Czytaj więcej: jak mrozić ananasa?
-
Jak mrozić ananasa?
-
Schab w sosie słodko-kwaśnym z anansem
-
Wiosenne wyzwanie sokowe
-
Koktajl z jarmużem i ananasem
-
Prosty drink z sokiem ananasowym
-
Tosty francuskie z ananasem
-
Tort z ananasem
-
Ananas w cieście
-
Eton mess z ananasem
-
Ciasto pina colada
-
Odwrócone ciastka z ananasem
-
Likier pina colada
-
Chutney z ananasa