Jak mrozić ananasa?

przez Malwina

Dzień dobry,

Zdarzyło Wam się kupić dużego ananasa i go nie przejeść? Ten owoc, gdy jest już dojrzały, dość szybko się psuje, przez co dość często ląduje w kuchennym koszu. Warto przedłużyć jego świeżość, wykorzystując mrożenie. Dziś o tym, jak mrozić ananasa i jak go później wykorzystać.

Czy ananasa można mrozić?

Oczywiście, ananasa, podobnie jak wiele innych owoców, można mrozić. Należy pamiętać, aby mrozić dojrzałe owoce, które są słodkie i miękkie (ale nie przejrzałe!). Często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie przejeść całego ananasa, dlatego warto pamiętać o tym, że zawsze możemy uchronić go przed zmarnowaniem i zamrozić na później. Musimy mieć jednak świadomość, że po zamrożeniu nie zjemy go w takiej samej formie, jak przed.

Jak mrozić ananasa?

Ananasa możemy mrozić na dwa sposoby – pokrojonego lub w formie puree/musu. Wszystko zależy od tego, do czego później będziemy go wykorzystywać.

Sposób nr 1 – mrożenie pokrojonego ananasa

Zaczynamy od obrania ananasa i wykrojenia twardego środka. Ananasa kroimy w nieduże kawałki i przekładamy na duży talerz lub deskę do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia. Kawałki ananasa układamy w jednej warstwie tak, aby się nie stykały. Dzięki temu nie skleją się w trakcie mrożenia. Deskę wkładamy do zamrażarki, a po około 6 godzinach kawałki owoców przesypujemy do woreczka strunowego.

Jeśli nie ma dla nas znaczenia, czy kawałki się skleją, czy też nie, wówczas po prostu od razu przełóżcie ananasa do woreczków, bez wstępnego mrożenia na desce.

Sposób 2 – Mrożenie puree z ananasa

Kawałki obranego ananasa blendujemy na mus, przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i układamy na płasko w zamrażarce. Gdy mus całkowicie zamarznie, przekładamy ananasowe babeczki do strunowego woreczka.

Jak wykorzystać mrożonego ananasa?

Kawałki ananasa możemy dodawać do ciast, pieczonej owsianki, koktajli, potrawek (np. wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym). Przed dodaniem go do wypieków i potrawek, nie ma potrzeby rozmrażania owocu. Dodane w formie zamrożonej zachowują później lepszą teksturę.

Owoc po mrożeniu zmienia swoją teksturę, dlatego najlepiej serwować go w formie zmiksowanej (koktajle, lody) lub poddawać obróbce termicznej (ciasta, potrawki).

Z zamrożonego ananasa można też przygotować lody ananasowe. Wystarczy zamrożone kawałki ananasa i banana zblendować z odrobiną mleka kokosowego lub soku z pomarańczy. Otrzymamy pyszne i aksamitne egzotyczne lody. Są pyszne! Polecam wypróbować, póki trwa sezon na ananasy.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies