Przygotowanie domowego likieru jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, aby otrzymać aromatyczny i słodki alkohol. Taki likier to świetny dodatek do deserów, kremów, lodów i tortów. Likier pina colada łączy w sobie smak ananasa i kokosu. Często wykorzystuję go jako poncz do nasączania biszkoptów. Już wkrótce podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto kokosowe z ananasem, do którego wykorzystałam właśnie ten domowy likier.
Składniki (na około 650 ml likieru):
[przepis własny]
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 ml zalewy z ananasa z puszki
- około 120 g cukru drobnego (lub więcej, jeśli wolicie słodsze likiery)
- 120 ml spirytusu*
*jeśli chcecie otrzymać słabszy likier, użyjcie wódki. Likier świetnie też smakuje, gdy zamiast wódki użyje się białego rumu
Czas przygotowania: 10 minut.
14 komentarzy
Uwielbiam domowe likiery. A taki kokosowo-ananasowy musi być pyszny ; )
Musi być przepyszny: )
Czekam na przepis na ciasto, bo opis działa na wyobraźnię 🙂 Uwielbiam takie słodkie, domowe alkohole, bardzo fajny przepis!
Z pewnością wypróbuję! A czy długo można go przechowywać?
Alkohol działa jak środek konserwujący, więc spokojnie troszkę postoi 🙂
sadze ze dlugo nie wytrzyma bo zginie .na ZDROWIE !
Mniam, mniam 🙂
Zachwycona jestem tym likierem 🙂 Wspaniały! Pozdrawiam
niamniam:)
Wpraszam się na ten likier, bo u mnie wszystko wypite 🙂
Mam mleko kokosowe, więc zaraz zabieram się za produkcję!
A czy jeśli użyje białego rumu lub, wódki to czy trzeba zmienić jego ilość czy tyle samo dodać, co spirytusu? i jeśli tak, to ile trzeba dodać?
Witam likier robiłam z tego przepisu ale niestety rozwarstwia się czy to normalne ?
Jeśli nie zwarzył się na etapie dodawania alkoholu, to po prostu kwestia użytego mleka kokosowego. Mleko rozdziela się i to naturalny proces. Wystarczy potrząsnąć butelką do połączenia składników.