Likier pina colada

przez Malwina
Likier kokosowy z ananasem

Przygotowanie domowego likieru jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, aby otrzymać aromatyczny i słodki alkohol. Taki likier to świetny dodatek do deserów, kremów, lodów i tortów. Likier pina colada łączy w sobie smak ananasa i kokosu. Często wykorzystuję go jako poncz do nasączania biszkoptów. Już wkrótce podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto kokosowe z ananasem, do którego wykorzystałam właśnie ten domowy likier. 

Przepis na likier ananasowo-kokosowy
LIKIER PINACOLADA


Składniki  (na około 650 ml likieru):
[przepis własny]

  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml zalewy z ananasa z puszki
  • około 120 g cukru drobnego (lub więcej, jeśli wolicie słodsze likiery)
  • 120 ml spirytusu*
W garnku umieszczamy mleko, zalewę z ananasa i cukier. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści i całość utworzy jednolity płyn. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy płyn będzie chłodny, dolewamy do niego stopniowo spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do szklanej butelki, zakręcamy i dobrze potrząsamy butelką. Przechowujemy w lodówce. Likier jest gotowy od razu do spożycia, jednak lepiej, aby odstał kilka dni, by wszystkie smaki się połączyły. Przed użyciem potrząsamy butelką.

*jeśli chcecie otrzymać słabszy likier, użyjcie wódki. Likier świetnie też smakuje, gdy zamiast wódki użyje się białego rumu

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Anonimowy 05/01/2014 - 5:08 pm

Uwielbiam domowe likiery. A taki kokosowo-ananasowy musi być pyszny ; )

Odpowiedz
Angie 05/01/2014 - 7:12 pm

Musi być przepyszny: )

Odpowiedz
Ash 05/01/2014 - 8:14 pm

Czekam na przepis na ciasto, bo opis działa na wyobraźnię 🙂 Uwielbiam takie słodkie, domowe alkohole, bardzo fajny przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2014 - 8:23 pm

Z pewnością wypróbuję! A czy długo można go przechowywać?

Odpowiedz
Malwina 06/01/2014 - 8:10 am

Alkohol działa jak środek konserwujący, więc spokojnie troszkę postoi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2018 - 10:41 pm

sadze ze dlugo nie wytrzyma bo zginie .na ZDROWIE !

Odpowiedz
Magda C. 06/01/2014 - 3:09 pm

Mniam, mniam 🙂

Odpowiedz
domowacukierniaewy.blox.pl 07/01/2014 - 3:51 pm

Zachwycona jestem tym likierem 🙂 Wspaniały! Pozdrawiam

Odpowiedz
Trzcinowisko 07/01/2014 - 7:12 pm

niamniam:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:13 pm

Wpraszam się na ten likier, bo u mnie wszystko wypite 🙂

Odpowiedz
JustInka 08/01/2014 - 1:32 pm

Mam mleko kokosowe, więc zaraz zabieram się za produkcję!

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2017 - 4:49 pm

A czy jeśli użyje białego rumu lub, wódki to czy trzeba zmienić jego ilość czy tyle samo dodać, co spirytusu? i jeśli tak, to ile trzeba dodać?

Odpowiedz
Klaudia 09/03/2022 - 4:42 pm

Witam likier robiłam z tego przepisu ale niestety rozwarstwia się czy to normalne ?

Odpowiedz
Malwina 09/03/2022 - 5:13 pm

Jeśli nie zwarzył się na etapie dodawania alkoholu, to po prostu kwestia użytego mleka kokosowego. Mleko rozdziela się i to naturalny proces. Wystarczy potrząsnąć butelką do połączenia składników.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies