Po przygotowaniu likieru pina colada pozostała mi cała puszka ananasów. Część z nich wykorzystałam do zrobienia deseru eton mess. Pozostałe spożytkowałam piekąc odwrócone ciastka z ananasem. Są banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Zmiksowanie ciasta i pieczenie zajmie Wam łącznie 30 minut.
ODWRÓCONE CIASTKA Z ANANASEM
Składniki (na 4 sztuki):
[inspiracja: BBC GF]
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu z zalewy ananasa
- 4 plastry ananasa z puszki
- 4 kandyzowane wiśnie
- masło do wysmarowania foremek plus cukier do wysypania
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy syrop, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. 4 kokilki (o pojemności 200 ml) smarujemy masłem (zarówno spód jak i boki) i wysypujemy cukrem. Na dnie układamy plaster ananasa, w środek wkładamy winię. Ciasto rozdzielamy pomiędzy 4 kokilki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Pozostawiamy na 5 minut na kratce i odwracamy do góry dnem, wyjmując ciastka. Jeśli ciasto wybrzuszyło się w trakcie pieczenia, zetnijcie wypukłość nożem.
*jeśli nie macie kandyzowanych wiśni, włóżcie w środek ananasa inne czerwone owoce, np. maliny, wypestkowane wiśnie.
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
prezentuje się znakomicie 🙂
pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Jakie ładne ciastka!:)
rewelacyjnie wyglądają!!! takie malownicze 🙂
Ależ pysznie wyglądają:)
oj, naprawdę świetny pomysł,szczególnie że mam ananansoholika blisko siebie:)
Nawet wiem jak smakuje to ciasto 🙂 Śliczny talerzyk
Rewelacyjnie wyglądają!
Dzisiaj widziałam takowe, ale ciasto u Karolci:) …. bardzo fajny i pieknie wygladający wypiek:) pozdrawiam
Już wiem co dzisiaj upiekę w ramach nocnego pieczenia. :-* Cała puszka ananasów u mnie jest. Dziękuję za inspirację.