Odwrócone ciastka z ananasem

przez Malwina
Ciasto z ananasem przepis

Po przygotowaniu likieru pina colada pozostała mi cała puszka ananasów. Część z nich wykorzystałam do zrobienia deseru eton mess. Pozostałe spożytkowałam piekąc odwrócone ciastka z ananasem. Są banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Zmiksowanie ciasta i pieczenie zajmie Wam łącznie 30 minut.

Odwracane ciasto z ananasem przepis

ODWRÓCONE CIASTKA Z ANANASEM


Składniki (na 4 sztuki):
[inspiracja: BBC GF]

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z zalewy ananasa
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 4 kandyzowane wiśnie
  • masło do wysmarowania foremek plus cukier do wysypania
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy syrop, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. 4 kokilki (o pojemności 200 ml) smarujemy masłem (zarówno spód jak i boki) i wysypujemy cukrem. Na dnie układamy plaster ananasa, w środek wkładamy winię. Ciasto rozdzielamy pomiędzy 4 kokilki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Pozostawiamy na 5 minut na kratce i odwracamy do góry dnem, wyjmując ciastka. Jeśli ciasto wybrzuszyło się w trakcie pieczenia, zetnijcie wypukłość nożem.

*jeśli nie macie kandyzowanych wiśni, włóżcie w środek ananasa inne czerwone owoce, np. maliny, wypestkowane wiśnie.

Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Karolina 10/01/2014 - 5:25 pm

prezentuje się znakomicie 🙂
pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Odpowiedz
Majana 10/01/2014 - 9:53 pm

Jakie ładne ciastka!:)

Odpowiedz
Wiewióra 11/01/2014 - 8:35 am

rewelacyjnie wyglądają!!! takie malownicze 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 11/01/2014 - 12:59 pm

Ależ pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Trzcinowisko 11/01/2014 - 2:22 pm

oj, naprawdę świetny pomysł,szczególnie że mam ananansoholika blisko siebie:)

Odpowiedz
kabamaiga 11/01/2014 - 8:06 pm

Nawet wiem jak smakuje to ciasto 🙂 Śliczny talerzyk

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 8:01 pm

Rewelacyjnie wyglądają!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/01/2014 - 12:32 pm

Dzisiaj widziałam takowe, ale ciasto u Karolci:) …. bardzo fajny i pieknie wygladający wypiek:) pozdrawiam

Odpowiedz
Przypraw mnie 04/02/2014 - 4:20 pm

Już wiem co dzisiaj upiekę w ramach nocnego pieczenia. :-* Cała puszka ananasów u mnie jest. Dziękuję za inspirację.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies