Tosty francuskie z ananasem

przez Malwina
Tosty francuskie z ananasem
Tosty francuskie to niezwykle smaczny pomysł na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Ich dodatkowym plusem jest szybkie przygotowanie. W końcu wystarczy roztrzepać jajko z mlekiem, zanurzyć w nim kromki bułki i usmażyć na patelni. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami, które akurat macie pod ręką. Jako dodatek do nich fajnie sprawdzają się obtoczone w cukrze i usmażone na patelni plastry świeżego ananasa. Dodatkowo cukier puder, odrobina mascarpone, a może ulubiona konfitura? Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni. Poranek to najlepszy moment, by rozpieścić swoje kubki smakowe i z uśmiechem rozpocząć nowy dzień.

 

TOSTY FRANCUSKIE Z ANANASEM
Śniadanie Mistrzów #257

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 kromki chleba tostowego, bułki maślanej lub ciasta drożdżowego (z poprzedniego dnia)
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • klarowane masło do smażenia
  • 1/4 świeżego ananasa plus cukier do obtoczenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kromki pieczywa zanurzamy w masie jajecznej i układamy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Obranego ananasa (pamiętajcie o tym, by wykroić twardy środek) kroimy w plastry. Obtaczamy je w cukrze i kładziemy na patelnię (jeśli jest na niej za mało tłuszczu, dodajcie odrobinę masła). Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone tosty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dodatkiem smażonych kawałków ananasa. Dodatkowo możecie do tostów podać kleks bitej śmietany lub serek mascarpone. Fajnie sprawdzi się też np. dżem z truskawek.

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda Lena 30/01/2015 - 12:41 pm

Piękne! Bardzo lubię francuskie, nawet sobie dzisiaj zaserwowałam podobne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Karolina Luka 30/01/2015 - 7:06 pm

Tosty prezentują się świetnie i na pewno tak też smakowały!:)

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 9:17 am

Tosty francuskie… wiedziałam, że czegoś mi potrzeba! Tego jest to. Uwielbiam takie słodkie śniadania.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/02/2015 - 10:12 am

Babcia bardzo często smażyła nam chleb w jajku, z tym, że jedliśmy go bez żadnych dodatków … tez smakuje wybornie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies