Tosty francuskie z ananasem |
Tosty francuskie to niezwykle smaczny pomysł na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Ich dodatkowym plusem jest szybkie przygotowanie. W końcu wystarczy roztrzepać jajko z mlekiem, zanurzyć w nim kromki bułki i usmażyć na patelni. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami, które akurat macie pod ręką. Jako dodatek do nich fajnie sprawdzają się obtoczone w cukrze i usmażone na patelni plastry świeżego ananasa. Dodatkowo cukier puder, odrobina mascarpone, a może ulubiona konfitura? Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni. Poranek to najlepszy moment, by rozpieścić swoje kubki smakowe i z uśmiechem rozpocząć nowy dzień.
TOSTY FRANCUSKIE Z ANANASEM
Śniadanie Mistrzów #257
Składniki (na 1 porcję):
- 4 kromki chleba tostowego, bułki maślanej lub ciasta drożdżowego (z poprzedniego dnia)
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mleka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- klarowane masło do smażenia
- 1/4 świeżego ananasa plus cukier do obtoczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kromki pieczywa zanurzamy w masie jajecznej i układamy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Obranego ananasa (pamiętajcie o tym, by wykroić twardy środek) kroimy w plastry. Obtaczamy je w cukrze i kładziemy na patelnię (jeśli jest na niej za mało tłuszczu, dodajcie odrobinę masła). Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone tosty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dodatkiem smażonych kawałków ananasa. Dodatkowo możecie do tostów podać kleks bitej śmietany lub serek mascarpone. Fajnie sprawdzi się też np. dżem z truskawek.
Czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
Piękne! Bardzo lubię francuskie, nawet sobie dzisiaj zaserwowałam podobne śniadanie 🙂
Tosty prezentują się świetnie i na pewno tak też smakowały!:)
Tosty francuskie… wiedziałam, że czegoś mi potrzeba! Tego jest to. Uwielbiam takie słodkie śniadania.
Babcia bardzo często smażyła nam chleb w jajku, z tym, że jedliśmy go bez żadnych dodatków … tez smakuje wybornie:)