Tosty francuskie z łososiem

przez Malwina
Tosty z łososiem
Tosty francuskie z łososiem
Jeśli macie w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo, wówczas najlepiej wykorzystać je jako bazę do tostów francuskich. Takie tosty podaję zarówno na słodko, np. z truskawkami i bitą śmietaną, jak i wytrawnie, np. nadziewając je szynką i serem.

Tym razem zestawiłam je z wędzoną rybą, rukolą i kilkoma innymi dodatkami. Nawet nadziewane tosty mogą się schować przy tych podanych z łososiem. Polecam rozpocząć leniwy poranek właśnie od tostów w mistrzowskim wydaniu.
 Kanapki z łososiem

 

TOSTY FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #301
 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 kromek pieczywa (najlepiej kilkudniowego)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Dodatki: łosoś wędzony na zimno, kiełki (użyłam miksu pikantnych kiełków, fajnie sprawdzą się tu np. kiełki z rzodkiewki), koperek, rukola, sok z cytryny, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, ogórek

 
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, nać pietruszki. Mieszamy. Kromki chleba zanurzamy w jajecznej miksturze. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromki z obu stron i odkładamy na talerz.
Na każdym toście kładziemy kilka listków rukoli, kawałek łososia skropiony wcześniej sokiem z cytryny, ogórka, troszkę kiełków, kleks z kwaśnej śmietany i koperek. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy od razu po przygotowaniu.
Tosty z rukolą i łososiem

 

Wędzony łosoś śniadanie
Tosty francuskie z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Zuzanna Ploch 06/02/2016 - 11:14 am

Taka wersja tostów francuskich podoba mi się nawet bardziej od tych na słodko 🙂

Odpowiedz
STS 06/02/2016 - 11:47 am

Pyszne!

Odpowiedz
EllaCanto 06/02/2016 - 12:26 pm

Klasyka z dzieciństwa. Gdy zostawało czerstee pieczywo, mama smażyła je w jajku, a myśmy wcinali z mało zdrowym ketchupem 🙂

Odpowiedz
Kinga 06/02/2016 - 7:58 pm

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Ala Z 07/02/2016 - 5:28 pm

Mmmm, jakie genialne! Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
gin 08/02/2016 - 5:31 pm

Mniam, uwielbiam 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 7:58 pm

Bardzo lubię tosty francuskie i ich teraz mi brak. Największym powodzeniem u mnie i mojego Młodego cieszą się te na słodko. Najczęściej posypane cukrem pudrem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies