Tosty francuskie z łososiem |
Jeśli macie w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo, wówczas najlepiej wykorzystać je jako bazę do tostów francuskich. Takie tosty podaję zarówno na słodko, np. z truskawkami i bitą śmietaną, jak i wytrawnie, np. nadziewając je szynką i serem.
Tym razem zestawiłam je z wędzoną rybą, rukolą i kilkoma innymi dodatkami. Nawet nadziewane tosty mogą się schować przy tych podanych z łososiem. Polecam rozpocząć leniwy poranek właśnie od tostów w mistrzowskim wydaniu.
TOSTY FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #301
Śniadanie Mistrzów #301
Składniki (na 2-3 porcje):
- 6 kromek pieczywa (najlepiej kilkudniowego)
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Dodatki: łosoś wędzony na zimno, kiełki (użyłam miksu pikantnych kiełków, fajnie sprawdzą się tu np. kiełki z rzodkiewki), koperek, rukola, sok z cytryny, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, ogórek
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, nać pietruszki. Mieszamy. Kromki chleba zanurzamy w jajecznej miksturze. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromki z obu stron i odkładamy na talerz.
Na każdym toście kładziemy kilka listków rukoli, kawałek łososia skropiony wcześniej sokiem z cytryny, ogórka, troszkę kiełków, kleks z kwaśnej śmietany i koperek. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy od razu po przygotowaniu.
7 komentarzy
Taka wersja tostów francuskich podoba mi się nawet bardziej od tych na słodko 🙂
Pyszne!
Klasyka z dzieciństwa. Gdy zostawało czerstee pieczywo, mama smażyła je w jajku, a myśmy wcinali z mało zdrowym ketchupem 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
Mmmm, jakie genialne! Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂
Mniam, uwielbiam 🙂
Bardzo lubię tosty francuskie i ich teraz mi brak. Największym powodzeniem u mnie i mojego Młodego cieszą się te na słodko. Najczęściej posypane cukrem pudrem.