Kurczak z czerwoną fasolą i papryką |
Ekspresowe w przygotowaniu potrawy to nieodłączny element wypełnionego po brzegi obowiązkami tygodnia pracy. Do takich szybkich dań należy kurczak, na którego przepis podaję Wam dzisiaj. Myślę, że większość składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy znajdziecie w Waszych lodówkach i szafkach kuchennych. Także kmin rzymski, czyli kumin (nie mylić z popularnym w naszej polskiej kuchni kminkiem) oraz kolendrę możecie bez większych problemów zakupić w sklepach i marketach. Wystarczy rozejrzeć się po półkach z przyprawami.
W podanym przepisie mięso z kurczaka możecie podmienić na filet z indyka. Dobrze sprawdzi się także mięso mielone, np. wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu. Należy tylko pamiętać, aby je troszkę dłużej przesmażyć przed dodaniem na patelnię pomidorów. Sos możecie wzbogacić także o dodatek kukurydzy.
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ I PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1,5 puszki pomidorów (600 g)
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- do podania: ugotowany ryż lub tortille
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso, krótko obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy paprykę, pomidory, słodką paprykę w proszku, kmin, kolendrę i oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię niewielką ilość wody. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy opłukaną fasolę, krótko podgrzewamy. Kurczaka podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub tortilli. Przed podaniem danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Kurczak z czerwoną fasolą i papryką |
Kurczak z czerwoną fasolą i papryką |
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
Wygląda fantastycznie! Lubię takie zdrowe obiadki!!!
Czasami robię podobnego kurczaka. Kurczak i czerwona fasola to pyszne połączenie 🙂
ekspresowe i awaryjne, gdy brak pomysłu a trzeba coś szybko przygotować 🙂
Ale bym jadła 🙂
Wygląda cudnie. Uwielbiam takie kolory. Jednak jemy oczami.
wygląda bardzo zachęcająco… i te aromatyczne przyprawy 🙂
aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/
Zrobilem…..pyszne
Zrobilem. Pyszne
Przepyszne i takie proste. 🙂