Kurczak z czerwoną fasolą i papryką

przez Malwina
Kurczak z pomidorami i fasolą
Kurczak z czerwoną fasolą i papryką
Ekspresowe w przygotowaniu potrawy to nieodłączny element wypełnionego po brzegi obowiązkami tygodnia pracy. Do takich szybkich dań należy kurczak, na którego przepis podaję Wam dzisiaj. Myślę, że większość składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy znajdziecie w Waszych lodówkach i szafkach kuchennych. Także kmin rzymski, czyli kumin (nie mylić z popularnym w naszej polskiej kuchni kminkiem) oraz kolendrę możecie bez większych problemów zakupić w sklepach i marketach. Wystarczy rozejrzeć się po półkach z przyprawami.

W podanym przepisie mięso z kurczaka możecie podmienić na filet z indyka. Dobrze sprawdzi się także mięso mielone, np. wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu. Należy tylko pamiętać, aby je troszkę dłużej przesmażyć przed dodaniem na patelnię pomidorów. Sos możecie wzbogacić także o dodatek kukurydzy.

Kurczak z czerwoną fasolą
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ I PAPRYKĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1,5 puszki pomidorów (600 g)
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż lub tortille

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso, krótko obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy paprykę, pomidory, słodką paprykę w proszku, kmin, kolendrę i oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię niewielką ilość wody. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy opłukaną fasolę, krótko podgrzewamy. Kurczaka podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub tortilli. Przed podaniem danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Kurczak z fasolą i papryką
Kurczak z czerwoną fasolą i papryką
Potrawka z kurczaka i fasoli
Kurczak z czerwoną fasolą i papryką
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
1

Podobne posty:

9 komentarzy

Pani M 29/01/2015 - 9:51 am

Wygląda fantastycznie! Lubię takie zdrowe obiadki!!!

Odpowiedz
Magda 29/01/2015 - 10:28 am

Czasami robię podobnego kurczaka. Kurczak i czerwona fasola to pyszne połączenie 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 29/01/2015 - 12:12 pm

ekspresowe i awaryjne, gdy brak pomysłu a trzeba coś szybko przygotować 🙂

Odpowiedz
Łucja 29/01/2015 - 7:04 pm

Ale bym jadła 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 9:18 am

Wygląda cudnie. Uwielbiam takie kolory. Jednak jemy oczami.

Odpowiedz
Joanna F 08/02/2015 - 9:55 pm

wygląda bardzo zachęcająco… i te aromatyczne przyprawy 🙂
aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

Odpowiedz
Marek K 09/01/2016 - 3:31 pm

Zrobilem…..pyszne

Odpowiedz
Marek K 09/01/2016 - 3:32 pm

Zrobilem. Pyszne

Odpowiedz
Aleksandra 08/04/2017 - 1:32 pm

Przepyszne i takie proste. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies