Chleb tostowy

przez Malwina

Kupny chleb tostowy to drugi po bułkach do hamburgerów i hot-dogów produkt, który omijam szerokim łukiem. Wolę nawet nie przyglądać się składowi takiego chleba. Fakt, iż ma niezwykle długą datę ważności, skutecznie mnie odstrasza. Upieczenie domowego chleba tostowego jest niezwykle proste, a i koszt takiego chleba jest o wiele  mniejszy. Jego plusem jest także to, że zachowuje dłużej świeżość, niż większość innych wypieków drożdżowych. 


CHLEB TOSTOWY

Składniki:
[przepis własny]

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 210 ml ciepłej wody
  • 15 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możne je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

21 komentarzy
0

21 komentarzy

Zielaczek 08/03/2013 - 5:32 pm

Też omijam kupne chleby tostowe szerokim łukiem, wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2013 - 5:44 pm

kupne omijam nie lubię warto twój przepis spróbować teraz ja kupuję ciemne chleby przez moją chorobę.

Odpowiedz
Dusia 08/03/2013 - 6:21 pm

Bosko wygląda 🙂 ależ jesteś dokładna z tymi drożdżami : 14 gram 😉

Odpowiedz
seledina 08/03/2013 - 7:02 pm

Wygląda bosko, na pewno smakuje równie cudownie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 08/03/2013 - 7:23 pm

pięknie wygląda taki biały pycha:) chętnie bym zjadła taki na śniadanie:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/03/2013 - 7:35 pm

mi sie zdarza kupić, ale coraz częściej unikam.
Twój wygląda tak idealnie, że aż teraz mam ochotę na kromkę 😉

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 08/03/2013 - 8:15 pm

Wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
patison w kuchni 09/03/2013 - 9:41 am

Wygląda wyśmienicie!

Odpowiedz
Kamila 09/03/2013 - 10:55 am

Wspaniały, muszę się skusić! Pozdrawiam

Odpowiedz
Przypraw mnie 09/03/2013 - 9:06 pm

Ja własnie od czterech dni opiekuję sie moim maleństwem – zakwasem na chleb. W poniedziałek upiekę mój pierwszy chleb na zakwasie.

Odpowiedz
Malwina 09/03/2013 - 9:31 pm

Aniu, jak mnie to cieszy 🙂 Mój (niestety drugi) ma się dobrze, Leoś się zowie, bo to zawodowiec 🙂 Coś czuję, że będziesz piekła cudowne bochenki. Polecam Ci chleb z San Francisco:)

Odpowiedz
Wiera 10/03/2013 - 10:42 am

Ojej! Myślałam, że sekretem takiego chleba jest właśnie olbrzymia lista składników 🙂
Ale, skoro mówisz, że da się w domu…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/03/2013 - 10:49 am

Malwi śliczny tostowiec Ci wyszedł … ja też zawsze piekę domowy jak mamy ochotę potostować:) Buziaki

Odpowiedz
zosiasamosia 15/05/2014 - 5:40 pm

Super chlebek i też mi tak ładnie wyszedł jak na zdjęciu;). Dzieciom też smakował także jestem na "tak";). Fajnie, że udało mi się znaleźć ten przepis, bo jak kupowałam ten kupowany (najczęściej na prośbę dzieci) to aż mnie cholera brała przez tę ilość E w składzie. Na pewno będę powtarzać wiele razy. Dziękuję za taki przepis:)

Odpowiedz
Malwina 16/05/2014 - 8:42 am

Cieszę się, że chlebek posmakował Twoim dzieciom. Skład tych sklepowych może przyprawić o zawrót głowy (i ta niekończąca się data ważności).

Odpowiedz
Anonimowy 29/12/2015 - 11:23 am

A gdybym dała inny typ mąki np. 550?

Odpowiedz
Malwina 29/12/2015 - 11:41 am

Będzie ok.

Odpowiedz
Inventor 15/01/2016 - 9:25 pm

Czy mozna zrezygnowac w przepisie z mleka w proszku? Syn ma skaze bialkowa. Ps Niesamowita strona! Jeszcze nigdy nie znalazlam takiej strony,zebym chciala praktycznie kazdy przepis wyprobowac. Nie wspomne o pieknych zdjeciach. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 15/01/2016 - 10:58 pm

Mleko w proszku nadaje temu wypiekowi charakterystycznego smaku, ale i bez niego chleb będzie smaczny. Proszę tylko zwiększyć ilość cukru do około 2 łyżek.

Odpowiedz
Stenia 04/10/2019 - 12:07 pm

A czy można piec z termoobiegiem ?
Jaka to różnica?

Odpowiedz
Malwina 06/10/2019 - 7:52 am

Jeśli z termoobiegiem, to proszę zmniejszyć temperaturę o 20 stopni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies