Kupny chleb tostowy to drugi po bułkach do hamburgerów i hot-dogów produkt, który omijam szerokim łukiem. Wolę nawet nie przyglądać się składowi takiego chleba. Fakt, iż ma niezwykle długą datę ważności, skutecznie mnie odstrasza. Upieczenie domowego chleba tostowego jest niezwykle proste, a i koszt takiego chleba jest o wiele mniejszy. Jego plusem jest także to, że zachowuje dłużej świeżość, niż większość innych wypieków drożdżowych.
CHLEB TOSTOWY
Składniki:
[przepis własny]
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka mleka w proszku
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 210 ml ciepłej wody
- 15 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możne je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.
21 komentarzy
Też omijam kupne chleby tostowe szerokim łukiem, wypróbuję Twój przepis 🙂
kupne omijam nie lubię warto twój przepis spróbować teraz ja kupuję ciemne chleby przez moją chorobę.
Bosko wygląda 🙂 ależ jesteś dokładna z tymi drożdżami : 14 gram 😉
Wygląda bosko, na pewno smakuje równie cudownie 🙂
pięknie wygląda taki biały pycha:) chętnie bym zjadła taki na śniadanie:)
mi sie zdarza kupić, ale coraz częściej unikam.
Twój wygląda tak idealnie, że aż teraz mam ochotę na kromkę 😉
Wygląda smakowicie:)
Wygląda wyśmienicie!
Wspaniały, muszę się skusić! Pozdrawiam
Ja własnie od czterech dni opiekuję sie moim maleństwem – zakwasem na chleb. W poniedziałek upiekę mój pierwszy chleb na zakwasie.
Aniu, jak mnie to cieszy 🙂 Mój (niestety drugi) ma się dobrze, Leoś się zowie, bo to zawodowiec 🙂 Coś czuję, że będziesz piekła cudowne bochenki. Polecam Ci chleb z San Francisco:)
Ojej! Myślałam, że sekretem takiego chleba jest właśnie olbrzymia lista składników 🙂
Ale, skoro mówisz, że da się w domu…
Malwi śliczny tostowiec Ci wyszedł … ja też zawsze piekę domowy jak mamy ochotę potostować:) Buziaki
Super chlebek i też mi tak ładnie wyszedł jak na zdjęciu;). Dzieciom też smakował także jestem na "tak";). Fajnie, że udało mi się znaleźć ten przepis, bo jak kupowałam ten kupowany (najczęściej na prośbę dzieci) to aż mnie cholera brała przez tę ilość E w składzie. Na pewno będę powtarzać wiele razy. Dziękuję za taki przepis:)
Cieszę się, że chlebek posmakował Twoim dzieciom. Skład tych sklepowych może przyprawić o zawrót głowy (i ta niekończąca się data ważności).
A gdybym dała inny typ mąki np. 550?
Będzie ok.
Czy mozna zrezygnowac w przepisie z mleka w proszku? Syn ma skaze bialkowa. Ps Niesamowita strona! Jeszcze nigdy nie znalazlam takiej strony,zebym chciala praktycznie kazdy przepis wyprobowac. Nie wspomne o pieknych zdjeciach. Pozdrawiam
Mleko w proszku nadaje temu wypiekowi charakterystycznego smaku, ale i bez niego chleb będzie smaczny. Proszę tylko zwiększyć ilość cukru do około 2 łyżek.
A czy można piec z termoobiegiem ?
Jaka to różnica?
Jeśli z termoobiegiem, to proszę zmniejszyć temperaturę o 20 stopni.