Ekstrakt waniliowy

przez Malwina
Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt z wanilii to jeden z cudowniejszych dodatków do ciast i deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Oczywiście możecie taki ekstrakt waniliowy zakupić w sklepie, jednak koszt tego przygotowanego w domu jest znacznie niższy. Aby ekstrakt był mocno esencjonalny, należy użyć odpowiedniej ilości lasek wanilii i odstawić go na kilka tygodni, aby nabrał cudownego aromatu. Zachęcam Was do przygotowania takiego ekstraktu. Jest niezastąpiony w kuchni.

Ekstrakt waniliowy przepis
EKSTRAKT Z WANILII

Składniki:

  • 125 ml wódki
  • 125 ml spirytusu
  • 6-7 większych lasek wanilii
Laski nacinamy wzdłuż nożem (nie robimy tego do końca). Wkładamy je do naczynia (ja ekstrakt przygotowuję w słoiku). Nie wyskrobujemy pestek z lasek. Zalewamy je wódką i spirytusem. Naczynie zamykamy i odstawiamy w zacienione miejsce (najlepiej do szafki) na minimum 5 tygodni. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Ekstrakt z każdym tygodniem będzie nabierał aromatu. W trakcie użytkowania dokładamy dodatkowo laski wanilii i dolewamy wódki lub spirytusu. Ekstrakt wykorzystujemy jako dodatek do deserów i ciast. Wystarczy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, aby ciasto nabrało wyjątkowego smaku. Obecny ekstrakt przygotowałam w ubiegłym roku i  uzupełniam go o dodatkowe laski wanilii i alkohol.

*jeśli nie posiadacie spirytusu, laski wanilii możecie w całości zalać wódką. Do zalania lasek wanilii możecie użyć również rumu. 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

14 komentarzy
0

14 komentarzy

StudentsKitchen 12/09/2013 - 4:55 pm

Koniecznie muszę zrobić!:)

Odpowiedz
JestSmak 13/09/2013 - 4:37 am

Dobry pomysł, tylko zastanawiam się czy faktycznie to wyjdzie taniej? Zwykle jedna laska wanilii w moich sklepach kosztuje ok. 10 zł 🙁

Odpowiedz
Malwina 13/09/2013 - 6:24 am

Bo trzeba wiedzieć, gdzie kupować 😉 Ja zamawiam wanilię przez Internet i płacę niecałe 2 zł za sztukę.

Odpowiedz
violet lila 13/09/2013 - 8:56 am

A ja kupuję na targowisku u sprzedawców, którzy handlują przyprawami i płacę 1,5 – 2 zł za laskę w zależności od wielkości

Odpowiedz
Malwina 13/09/2013 - 8:57 am

violet lilia- bo jak się poszuka, można znaleźć naprawdę dobry produkt w przystępnej cenie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2013 - 5:14 pm

Panna Malwinna, czy mogę wiedzieć z jakiej strony kupujesz? W internecie jest wiele ofert taniej wanilii, ale boję się, ze kupie starą, albo zepsutą. W związku z tym wolałabym ze sprawdzonego źródła kupować 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/11/2013 - 5:54 pm

Zamawiam u Skworca. Są świetne pod względem jakości i pakowane tuż przed wysyłką. Ja zawsze zamawiam na stronie sklepu, ale wiem, że jest też możliwość zamawiania przez allegro (skworcu.com.pl).

Odpowiedz
Anka 02/01/2020 - 5:26 pm

mają tylko wanilię mieloną 🙁

Odpowiedz
Malwina 03/01/2020 - 7:29 am

Proszę zerknąć jeszcze na wanilię w laskach od Kamisa i Kotanyi. Nie są tanie, ale bardzo dobrej jakości.

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 13/09/2013 - 7:38 am

O, fajny 😉

Odpowiedz
Antenka 13/09/2013 - 7:38 am

dziękuję ci za ten przepis:) od dawna myślałam nad przygotowaniem takiego ekstraktu:D

Odpowiedz
Kuchenne Wspomnienia 13/09/2013 - 10:58 am

Ja też sobie bardzo cenię taki domowy ekstrakt 🙂 Mam w planach jutro też zrobić, bo już się powoli kończy… Ja zawsze robiłam na rumie, ale teraz będę próbowała na zwykłej wódce 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 13/09/2013 - 11:37 am

Tak, bez ekstraktu w kuchni nie jest łatwo. A domowy najlepszy! 🙂

Odpowiedz
Marzena 14/09/2013 - 3:58 am

Tez sie wlasnie za niego zabieram:) uzywam codziennie i do wszystkiego a domowy bedzie napewno o niebo lepszy od kupnego:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies