Ananas w cieście

przez Malwina
Ananas smażony w cieście

Smażone kawałki owoców zanurzone w cieście przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Ostatnio prezentowałam Wam jabłka w cieście, tym razem przyszła kolej na ananasa. Do przygotowania tego deseru używam świeżego ananasa, który jest bardziej zwarty, mniej słodki aniżeli ten w zalewie cukrowej i przede wszystkim zdrowszy. Tak usmażone krążki ananasa wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.

Ananas w cieście przepis

ANANAS W CIEŚCIE
Śniadanie Mistrzów #137


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 nieduży dojrzały ananas
  • ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajo, 3 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
Ostrym nożem odcinamy skórkę z ananasa. Miąższ kroimy w plastry. W środku ananasa znajduje się zgrubienie, które należy wyciąć małym nożem. Składniki na ciasto łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry ananasa zanurzamy w cieście (najłatwiej robić to przy pomocy widelca), smażymy na patelni z obu stron na rumiano. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja podałam usmażone krążki ananasa z dodatkiem waniliowego serka i kandyzowanych wiśni.

Ananas w cieście kokosowym

Plastry ananasa na słodko

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

teenager ;) 16/03/2014 - 8:15 am

świetny pomysł na śniadanie! nie dość, że pysznie to jeszcze trochę 'słońca' wprowadza, pozytywnie i jasno 🙂

Odpowiedz
Shine Rose 16/03/2014 - 11:37 am

Uwielbiam owoce w cieście . *.*

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 16/03/2014 - 8:56 pm

nigdy nie próbowałam takiego połączenia ;>

Odpowiedz
Marzena 16/03/2014 - 10:52 pm

Slicznie wyglada! Super deser:)

Odpowiedz
wedelka 16/03/2014 - 10:52 pm

Robiłam kiedyś coś podobnego. Rewelacja 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 12:03 pm

Genialny pomysł! Pysznie to wygląda 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:32 pm

Wiesz, ze nigdy nie sądziłam, że tak można przyrządzić ananasa!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 6:40 am

Prawdziwe śniadanie Mistrzów:). Boskie są te ananasowe krążki:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies