Ciasto pina colada

przez Malwina
Ciasto z ananasem i kokosem przepis

To ciasto powstało na prośbę Połówka. Miało łączyć w sobie smak kokosu i ananasa. Początkowo chciałam upiec waniliowy ciasteczkowy spód, jednak ostatecznie postawiłam na biszkopt z dodatkiem kakao, który nasączyłam domowym likierem pina colada. Przygotowałam także budyniowy krem z wiórkami kokosowymi, który wzbogaciłam o dodatek kawałków ananasa. Całość przykryłam warstwą delikatnej bitej śmietany i posypałam wiórkami kokosowymi. Połówek chciał nazwać to ciasto sylwestrowym (w końcu piekłam je w ostatni dzień roku), jednak ja zdecydowałam się na nazwę pina colada. Jeśli nie przepadacie za kremami maślanymi, na samym końcu znajdziecie przepis na krem na bazie serka mascarpone. 
czekoladowy biszkopt z kremem

CIASTO PINA COLADA
Słodka Sobota #24

Składniki (na kwadratową formę o boku 20-22 cm ):
[przepis własny]

  • 3 jajka średniej wielkości
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka kakao do wypieków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • poncz: likier pina colada*
  • krem kokosowy z ananasem: 1 szklanka mleka (250 ml), 1 czubata łyżka mąki pszennej, pół szklanki drobnego cukru, 120 g miękkiego masła, 5 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3-4 plastry ananasa z puszki**
  • bita śmietana: 250 ml kremówki (u mnie 30%), 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku), 1 opakowanie usztywniacza do śmietany (typu śmietan fix)
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowujemy biszkopt: Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem. Kiedy piana zrobi się biała, dosypujemy stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 żółtku za każdym razem miksując do połączenia na najmniejszych obrotach. Dodajemy stopniowo przesiane składniki i miksujemy do połączenia. Masę przelewamy do formy (dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy papierem ani nie smarujemy tłuszczem), wierzch wygładzamy spodem łyżki. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni, aż do suchego patyczka. Pamiętajcie o tym, by w początkowej fazie pieczenia nie otwierać piekarnika. Ciasto obserwujemy przez szybkę. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce.
Przygotowujemy krem kokosowy z ananasem:. Ananasa odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę. Odkładamy na talerzyk. Do garnka wlewamy 2/3 szklanki mleka. Do pozostałego w szklance mleka (1/3) dodajemy mąkę i wiórki, mieszamy dokładnie. Mleko w garnku stawiamy na palniku, doprowadzamy do zagotowania, wlewamy miksturę mleczną z mąką i wiórkami, podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń ostawiamy do ostygnięcia (co jakiś czas należy go przemieszać, aby zapobiec wytworzeniu się kożucha). Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut, wlewamy ekstrakt, miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując masę. Do powstałego kremu dodajemy ananasa, mieszamy całość. 
Przygotowujemy bitą śmietanę: Kremówkę (zimną, od razu po wyjęciu z lodówki) krótko ubijamy, następnie dodajemy stopniowo usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem i miksujemy, aż masa będzie sztywna. 
Wystudzony czekoladowy biszkopt nasączamy likierem. Następnie wykładamy warstwę kremu kokosowego z ananasem. Na krem wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy spodem łyżki i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
*do nasączenia ciasta użyłam domowego likieru. Jeśli jest on przechowywany w temp. pokojowej jest raczej rzadki i łatwo nim nasączyć spód ciasta. Jeśli Wasz likier jest dość gęsty, wówczas rozpuście w 30 ml ciepłej wody 1 łyżkę cukru (lub do około 30 ml zalewy z ananasa dodajcie likier i wymieszajcie) i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajcie kilka łyżek likieru (około 5) i dokładnie wymieszajcie. Do ponczu możecie dodać dodatkowo 1 łyżkę wódki, jeśli lubicie wyraźnie wyczuwalną nutkę alkoholu w wypiekach. 
** jeśli nie przepadacie za kremami na bazie masła, wówczas przygotujcie krem z mascarpone i kremówki (250 g mascarpone na 100 g kremówki). Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem (ilość wedle uznania), 1 łyżeczką ekstraktu. Dodajemy bitą śmietanę i miksujemy krótko na najmniejszych obrotach do połączenia (lub mieszamy łyżką). Następnie do kremu dodajemy dokładnie odsączonego i pokrojonego ananasa oraz wiórki, mieszamy.

Przepis na ciasto z ananasem
Ciasto z kremem kokosowym i ananasem przepis

Czas przygotowania: 45 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Natalie 11/01/2014 - 5:08 pm

Uwielbiam połączenie kokosa i ananasa ! Takie ciacho to strzał w 10 🙂

Odpowiedz
Jey 11/01/2014 - 5:46 pm

Zakochałam się w tym cieście!

Odpowiedz
Beatrice 11/01/2014 - 6:28 pm

Wygląda obłędnie! Zdecydowanie moje smaki 🙂

Odpowiedz
Majana 11/01/2014 - 7:27 pm

Och, z kokosem, kocham !:)

Odpowiedz
Wiewióra 11/01/2014 - 7:32 pm

wygląda nieziemsko pysznie!!! wyślesz mi kawałek???

Odpowiedz
Magdalena M 12/01/2014 - 1:57 pm

Pyszności, idealne ciasto do niedzielnej kawy 🙂

Odpowiedz
flusso 12/01/2014 - 4:17 pm

Wspaniałe! Uwielbiam takie smaki 🙂 Wygląda cudnie. Fajnie kontrastuje z tym kakaowym spodem.

Odpowiedz
JustInka 13/01/2014 - 12:38 pm

Idealne! Kokos z ananasem to genialne połączenie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 8:02 pm

Wspaniała rozpusta 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:02 pm

Kokosowe szaleństwo! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 3:03 pm

Bardzo apetyczne… i takie bieluteńkie:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies