Schab w sosie słodko-kwaśnym z anansem

przez Malwina
schab w sosie słodko-kwaśnym

Dzień dobry,

Dziś przenosimy się na chwilkę do Azji. Na talerzach wylądował pyszny schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. To proste i szybkie danie, które przygotowuję dość często i to na wiele sposobów (kilka wersji znajdziecie na blogu, np. przepis na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym).

Potrawę najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Ostatnio ten drugi króluje w naszej kuchni, bo naprawdę super sprawdza się w takich daniach (a w curry szczególnie!). Wypróbujcie koniecznie 🙂

mini pizze

Wypróbuj też przepis na mini pizze na trzy sposoby.

schab w sosie

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem – przepis

1 porcja ma 309 kcal (26 B, 28 W, 12 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju

Składniki (na 3 porcje):

  • 300 g schabu
  • 2 małe szalotki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 150 g świeżego ananasa (obranego, pokrojonego w kostkę)
  • Sos: Pół szklanki wody, 6 łyżek dobrej jakości ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżki syropu klonowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 3 łyżeczki mąki z tapioki + łyżka wody
  • Łyżeczka prażonego sezamu do posypania
  • Olej do smażenia
Jak zrobić schab w sosie słodko-kwaśnym?
  1. Schab kroimy w plastry o grubości centymetra, a następnie w cienkie paseczki. Pamiętajcie, że mięso należy przed smażeniem ocieplić, więc warto wyciągnąć je wcześniej z lodówki.
  2. Szalotki siekamy w piórka, papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Składniki sosu mieszamy.
  3. W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy schab, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez około 3-4 minuty, aż mięso przestanie być surowe w środku. Ważne jest, by smażyć je szybko i na naprawdę dużym ogniu. Jeśli macie mniejszy wok, smażcie mięso w dwóch partiach. Usmażony schab przekładamy na talerz.
  4. Do woka wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i papryki, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy imbir, czosnek, przesmażamy przez 30 sekund.
  5. Do warzyw dokładamy ananasa i mięso, wlewamy sos, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą i wlewamy stopniowo do sosu. Podgrzewamy do zgęstnienia. Schab w sosie słodko-kwaśnym podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego, posypany prażonym sezamem.

Uwagi:

  • Sambal oelek możecie zastąpić kilkoma kroplami ostrego sosu typu Tabasco (dosłownie kilka kropelek!) lub pominąć, tym bardziej jeśli danie mają jeść dzieci.
  • Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną
6 komentarzy
2

Podobne posty:

6 komentarzy

Agu Agula 08/05/2020 - 12:54 pm

Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuje

Odpowiedz
Kasia 14/05/2020 - 9:35 am

czym można zastąpić mąkę z tapioki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/05/2020 - 9:36 am

Proszę zajrzeć do uwag pod przepisem. Wszystko jest w treści 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/05/2020 - 10:00 am

Faktycznie! Nie doczytałam 😉 dziękuję za odpowiedź !

Odpowiedz
Kate 26/06/2023 - 12:10 pm

Czy mieso wychodzi miękkie?

Odpowiedz
Malwina 02/07/2023 - 12:42 pm

Tak, jeśli oczywiście go nie przeciągniesz.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies