Dzień dobry,
Dziś przenosimy się na chwilkę do Azji. Na talerzach wylądował pyszny schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. To proste i szybkie danie, które przygotowuję dość często i to na wiele sposobów (kilka wersji znajdziecie na blogu, np. przepis na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym).
Potrawę najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Ostatnio ten drugi króluje w naszej kuchni, bo naprawdę super sprawdza się w takich daniach (a w curry szczególnie!). Wypróbujcie koniecznie 🙂
Wypróbuj też przepis na mini pizze na trzy sposoby.
Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem – przepis
1 porcja ma 309 kcal (26 B, 28 W, 12 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju
Składniki (na 3 porcje):
- 300 g schabu
- 2 małe szalotki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 150 g świeżego ananasa (obranego, pokrojonego w kostkę)
- Sos: Pół szklanki wody, 6 łyżek dobrej jakości ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżki syropu klonowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki sosu sambal oelek
- 3 łyżeczki mąki z tapioki + łyżka wody
- Łyżeczka prażonego sezamu do posypania
- Olej do smażenia
Jak zrobić schab w sosie słodko-kwaśnym?
- Schab kroimy w plastry o grubości centymetra, a następnie w cienkie paseczki. Pamiętajcie, że mięso należy przed smażeniem ocieplić, więc warto wyciągnąć je wcześniej z lodówki.
- Szalotki siekamy w piórka, papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Składniki sosu mieszamy.
- W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy schab, smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez około 3-4 minuty, aż mięso przestanie być surowe w środku. Ważne jest, by smażyć je szybko i na naprawdę dużym ogniu. Jeśli macie mniejszy wok, smażcie mięso w dwóch partiach. Usmażony schab przekładamy na talerz.
- Do woka wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i papryki, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy imbir, czosnek, przesmażamy przez 30 sekund.
- Do warzyw dokładamy ananasa i mięso, wlewamy sos, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą i wlewamy stopniowo do sosu. Podgrzewamy do zgęstnienia. Schab w sosie słodko-kwaśnym podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego, posypany prażonym sezamem.
Uwagi:
- Sambal oelek możecie zastąpić kilkoma kroplami ostrego sosu typu Tabasco (dosłownie kilka kropelek!) lub pominąć, tym bardziej jeśli danie mają jeść dzieci.
- Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną
6 komentarzy
Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuje
czym można zastąpić mąkę z tapioki? 🙂
Proszę zajrzeć do uwag pod przepisem. Wszystko jest w treści 🙂
Faktycznie! Nie doczytałam 😉 dziękuję za odpowiedź !
Czy mieso wychodzi miękkie?
Tak, jeśli oczywiście go nie przeciągniesz.