Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was do przyłączenia się do wiosennego wyzwania sokowego. Założenie jest proste – codziennie przez tydzień wypijamy porcję świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego. Chcemy podładować się witaminami i mikroelementami.
Pamiętajcie tylko o tym, że o ile porcja soku (szklanka) zamiast posiłku lub jako przekąska jest ok, to diety oparte na sokach nie są niczym dobrym i akurat tego w żadnym razie w związku z naszym wyzwaniem nie promujemy. Zachowajmy zdrowy rozsądek. Picie soków ma swoje plusy i minusy. Ale do rzeczy.
Czego potrzebujemy:
- wyciskarki wolnoobrotowej (w sokowirówce nie wyciśniecie soku np. z jarmużu czy szpinaku)
- około 15 minut każdego dnia rano (na wyciśnięcie soku i umycie wyciskarki)
- odrobiny chęci
Przepisy podaję od razu na dwie porcje, tak abyście mogli pić soki wspólnie np. z partnerem. My soki najczęściej wypijamy po treningu siłowym, aby uzupełnić zapasy glikogenu. Wszystkie soki są warzywno-owocowe. Każdy wzbogaciłam o jakiś dodatek z kategorii superfood – jest chia, imbir, kurkuma. Jeśli czegoś nie lubicie, pomińcie. Kombinujcie do woli, dzielcie się zdjęciami Waszych soków, wrażeniami, przepisami. Inspirujmy się wzajemnie do zdrowszego odżywiania.
Jak pić i przechowywać soki?
Najlepiej wypijać je od razu po przygotowaniu. Dzięki temu przyswoimy najwięcej witamin i minerałów. Jeśli sok ma być pity później, to przelewamy go do szczelnej butelki, zakręcamy i chowamy do lodówki. Nie na drzwiczki (tam jest dość ciepło), a na dolną półkę. Soki należy wypić w ciągu doby, pamiętajcie jednak, że im szybciej, tym lepiej.
Uwagi do przepisów:
- do soków polecam jabłka Golden Delicious. Soki nie wychodzą gęste i mętne, nie są też przesadnie słodkie. Do tej pory najlepsze zielone jabłka kupowaliśmy w Lidlu.
- nie przesadzajcie z ilością imbiru, cienki plasterek to jest taki maks, w przeciwnym razie może być zbyt mocno wyczuwalny. Pamiętajcie, że imbir choć zdrowy, to nie jest dla każdego. Nie wolno go spożywać kobietom w ciąży i karmiącym, osobom z refluksem, wrzodami żołądka.
- maksymalna ilość korzenia kurkumy na porcję to około 5 mm. Nie przesadzajcie z jego ilością.
Poniedziałek
Ten sok dla mnie jest niczym deser. Bardzo przyjemny w smaku, słodki i pożywny za sprawą dodatku ananasa. Połowę ananasa, która zostanie możecie pokroić w kostkę (poza tym twardym środkiem) i zamrozić. Potem można z niego zrobić super fit lody ananasowo-bananowe, tak jak opisywałam to tutaj.
Składniki (na 2 porcje):
- Pół dojrzałego ananasa
- 2 duże mandarynki lub 1 pomarańcza
- 1 duże jabłko Golden Delicous (około 300 g)
- 1 szklanka liści szpinaku lub jarmużu
- 2 łyżeczki nasion chia
Sposób przygotowania:
Ananasa i mandarynki obieramy. Z owoców i warzyw wyciskamy sok. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy.
Wtorek
Buraki kocham w daniach, ale w sokach i koktajlach jakoś średnio za nimi przepadam. Ziemisty posmak to nie jest to co uwielbiam, dlatego zawsze obieram je ze skórki przed wyciśnięciem soku. Sok nie zajeżdża wówczas tak bardzo ziemianką 😉 Tu w połączeniu z imbirem i limonką wyszło naprawdę super. Przy kolejnych sokach obowiązkowo będę zestawiać buraki z tymi dwoma składnikami.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże zielone jabłka Golden Delicious (po około 350 g)
- 2 małe buraki
- 1 duża pomarańcza lub 2 średnie
- 2 marchewki
- pół limonki
- plasterek imbiru
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Buraki, pomarańczę i limonkę obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę siekamy w plastry. Ze wszystkich składników wyciskamy sok.
Środa
Ten zielony sok to jeden z moich i Połówka faworytów. Słodki od winogron, z lekkim posmakiem selera naciowego. Od takiego soku mogłabym zaczynać każdy dzień.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże zielone jabłka Golden Delicous
- 2 szklanki zielonych winogron
- 1 szklanka liści jarmużu lub szpinaku
- pół łodygi selera naciowego
- pół limonki
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Limonkę obieramy ze skórki. Do wyciskarki wrzucamy jabłka, winogrona, zieleninę, seler i limonkę i wyciskamy sok.
Czwartek
Bardzo uniwersalny, słodko-gorzki z lekką nutą imbiru. Dodałam do niego także kurkumę. Mnie jej posmak (którego nie potrafię do niczego porównać) nie przeszkadza i na pewno będę częściej dodawać ją do soków i koktajli. W końcu to samo zdrowie.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 duży grejpfrut (500 g) lub 2 średnie
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- 1 cm kurkumy
- plasterek imbiru
- 2 mandarynki
- 2 nieduże marchewki
Sposób przygotowania:
Grejpfruta, pomarańczę i mandarynki obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa i owoce siekamy w mniejsze kawałki. Wyciskamy sok.
Piątek
Kocham soki z dodatkiem grejpfruta, dlatego ten będę tym chętniej powtarzać. Niezbyt słodki, z wyczuwalną goryczką. Ponownie wzbogaciłam go o dodatek kurkumy.
Składniki:
- 1 duży grejpfrut (500 g) lub 2 średnie
- 2 duże gruszki
- 1 cm kurkumy
- 2 duże marchewki
Sposób przygotowania:
Grejpfrut obieramy ze skórki. Ze wszystkich składników wyciskamy sok.
Sobota
Znów mamy grejpfrut, więc mnie sok smakował naprawdę bardzo. Szpinak jest tu zupełnie niewyczuwalny, więc nie bójcie się jego dodatku. Słodycz winogron, gorzki posmak grejpfrutów i orzeźwiająca nuta imbiru. Fajnie pobudza i dodaje energii.
Składniki:
- 1 duży grejpfrut (500 g) lub 2 średnie
- 2 szklanki zielonych winogron
- 1 szklanka szpinaku lub jarmużu
- 2 duże słodkie gruszki
- plasterek imbiru
Sposób przygotowania:
Grejpfruta obieramy ze skórki. Składniki kroimy w mniejsze kawałki i wyciskamy sok.
Niedziela
Na koniec sok najbardziej wytrawny ze wszystkich. Wiecie, taki który pijecie i czujecie się jakby to było coś super zdrowego. Połówkowi posmakował bardzo (on kocha selera w każdej postaci) i nawet stwierdził, że to byłby super sok do pewnego 40% trunku 😀
Składniki:
- 2 duże zielone jabłka Golden Delicous (po około 350 g każde)
- 1/4 selera korzeniowego
- plasterek imbiru
- pół dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na cztery części, wycinamy gniazdo nasienne. Cytrynę obieramy ze skórki. Wyciskamy sok ze wszystkich składników.
***
Wyzwanie będzie odbywać się na Instagramie Makebentonotwar. Czekam na Wasz odzew i liczę, że przyłączycie się do wspólnego sokowania 🙂 Jeśli chcecie, podsyłajcie zdjęcia. Wrzucę je później w podsumowaniu.
11 komentarzy
Wyglada pysznie,z ciekawosci-jakiej wyciskarki uzywasz?
Od roku z tej z Lidla. Póki co sobie chwalę. Cicha, łatwo się czyści, radzi sobie z twardymi warzywami i zielskiem. Zobaczymy, jak jej pójdzie z młodą pokrzywą, bo gałązki są dość grube i włókniste. Pewnie z czasem zainwestuję w coś lepszego (marzy mi się taka do wyciskarka do soków i oleju).
Też używałam tej z Lidla i bardzo sobie chwaliłam. Niestety podczas robienia soku wraz z dziećmi, któreś wrzuciło przez pomyłkę pestkę brzoskwini do środka, zamiast do miseczki No i pękła obudowa sita w jednym miejscu. Co prawda nadal wyciskarka działa i wyciska, tylko soki sa bardziej mętne, gdyż przez to pęknięcie przechodzi trochę więcej „fusów”. Aktualnie używamy jej do sorbetów (czyli z tą drugą wkładką), a do soków kupiłam nową, troszkę wyższy model 😉
Zapomniałam na śmierć o tej nakładce do sorbetów! W weekend będę działać. Dziękuję za przypomnienie 🙂
Hej 🙂 Jaka jest mniej więcej kaloryczność takiego soku? Pijecie je zamiast jakiegoś posiłku czy dodatkowo do Waszej normalnej diety?
Miałam podawać wartości kaloryczne w wyzwaniu, ale szczerze mówiąc mija się to z celem. Wystarczy, że ktoś użyje większych owoców lub bardziej soczystych i za każdym razem soki mogą się między sobą znacznie różnić pod względem zawartości kalorii. My pijemy zazwyczaj po treningu i później jemy właściwy posiłek potreningowy.
Czy te buteleczki to są 330 ml czy 0,5 litra?
0,33 l
Jakiej firmy sa te buteleczki?
To Monbento. Do kupienia w Zanshin. Z kodem FILOZOFIASMAKU jest 10% rabatu na zakupy.
Zainteresował mnie wpis o imbirze a mianowicie że kobiety karmiące nie powinny go spożywać. Czy masz może informację dlaczego?