Burgery z botwinką

przez Malwina
Burgery z botwinką przepis

Dzisiejszy wpis jest pierwszym otwierającym nowy cykl na blogu zatytułowany „Zielona środa”. Czego będzie dotyczył ten cykl? Będę zamieszczać w nim potrawy w 100% wegańskie, niezawierające  produktów pochodzenia odzwierzęcego. Długo nosiłam się z zamiarem rozpoczęcia takiego cyklu, w końcu zmobilizowałam się po prośbach kilku osób. Mam nadzieję, że przepisy zamieszczane w cyklu przypadną Wam do gustu. 

*Za wymyślenie nazwy dla wegańskiego cyklu dziękuję Justince🙂
Kotlety z botwinką przepis

BURGERY Z BOTWINKĄ
Zielona Środa #1

Składniki (na 2 sztuki):
[przepis własny]
  • 1 szklanka posiekanych liści botwinki
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 120 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych*
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Siemię zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i przykrywamy na 10 minut. Wszystkie składniki wraz z namoczonym siemieniem umieszczamy w rozdrabniaczu blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody. Z masy formujemy 2 burgery, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopi (bez termoobiegu). W połowie pieczenia warto odwrócić burgery na drugą stronę. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką. 

*jeśli nie macie orzeszków piniowych, użyjcie orzechów włoskich

Kotlety z botwiną

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Maggie 12/06/2013 - 5:04 pm

Podoba mi sie ten pomysl na cykl – w koncu bedzie okazja, zeby zajrzec tobie w talerz 🙂
I burgery tez mi sie podobaja. Az mi szkoda, ze botwinke tutaj tak trudno znalezc…

Odpowiedz
Kulinarny Zenit 12/06/2013 - 5:08 pm

Piękne zdjęcia! Burgery BOSKIE! Koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 12/06/2013 - 6:39 pm

bardzo fajny to będzie cykl 🙂 a burgery intrygują 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Wyskoki 12/06/2013 - 7:54 pm

Ooo, już wiem, co zrobię jutro n a kolację! Pomysł super 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 12/06/2013 - 9:16 pm

Malwiś gratuluję pomysłu. :)Rozumiem, że jest to wariacja na temat falafela.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Majana 12/06/2013 - 9:39 pm

Świetny pomysł. Burgery domowe i zdrowe 🙂

Odpowiedz
Marzena 13/06/2013 - 1:44 am

Fajne:) A u Ciebie prawdziwy botwinkowy zawrot glowy Malwinko:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/06/2013 - 4:06 am

ale genialne! i podane z takimi pysznymi warzywami..

Odpowiedz
Evitaa 13/06/2013 - 7:51 am

Wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
przecinkowa 13/06/2013 - 12:56 pm

bardzom podoba mi się w ten cykle. Na 100% będę wpadać we środy 😀

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/06/2013 - 7:10 pm

Fajny pomysł na zmniejszenie miecha w diecie:) …. pozdrawiam ciepło i z niecierpliwością czekam na kolejne pomysły:)

Odpowiedz
maw 28/06/2013 - 9:16 pm

Mniam! Kupiłam dziś na targu potrzebne składniki więc jutro do zabieram się za te pysznie wyglądające cudeńka ! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies