Zupa z soczewicy i botwinki

przez Malwina

Maj to czas kiedy na polskich stołach króluje botwinka. Najczęściej w postaci zupy z ziemniakami lub chłodnika z jajkiem. Dla odmiany mam dla Was botwinkę w innej odsłonie, bo w zupie z dodatkiem soczewicy. Jest lekka, pożywna, pełna białka. Mnie posmakowała wyjątkowo, choć za zupami nie przepadam szczególnie.

Smak zupy podkręciłam dodatkiem niewielkiej ilości domowego zakwasu na barszcz czerwony. Jeśli lubicie słodkie zupy, możecie ten składnik pominąć w przepisie. Zupę podawajcie czystą lub z kleksem śmietany. Mnie najbardziej smakowała bez żadnych dodatków.

Zupa z soczewicy i botwinki

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami (u mnie były to 3 większe buraki)
  • 200 g pomidorów z puszki lub 300 g świeżych 
  • 900 ml wywaru warzywnego
  • 1 lekko czubata łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 60 g czerwonej soczewicy (suche ziarno)
  • 80 ml zakwasu z buraków (lub więcej do smaku)
  • 1 duży ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia
  • Do podania: zwykła lub wegańska śmietana (opcjonalnie), koperek i natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w niedużą kostkę, seler w plasterki, buraczki w cienkie słupki. Łodyżki botwinki drobno siekamy. Liście grubo kroimy. 
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, seler, buraczki i łodyżki (liści nie dodajemy). Smażymy 4 minuty. Dodajemy pomidory, wywar, czubrycę i soczewicę. 
  3. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na niedużym ogniu 15–20 minut do miękkości warzyw i soczewicy. 
  4. Dokładamy liście, gotujemy 3 minuty, aż zmiękną. 
  5. Wyłączamy zupę, wlewamy zakwas, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i koperkiem. Możemy jeść ją czystą lub serwować z kleksem śmietany. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 169 kcal (8 B, 22 W, 4 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku w lodówce przez 3–4 dni. Zupę można też wekować (niezabieloną). 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies