Sałatka z bobem i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Co powiecie na lekką i pyszną sałatkę? W takie upalne dni, kiedy nie mam chęci na stanie nad patelnią, takie dania sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. Tym razem w roli głównej bób (Wy też go uwielbiacie?), ogórki małosolne i pomidory. Prawdziwa kwintesencja lata. Warzywa otulone musztardowym dressingiem smakują wyjątkowo dobrze. Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek grzanek z bagietki lub kilka łyżek ulubionej kaszy. Sprawdzą się także gotowane lub pieczone ziemniaki, które zostały Wam z obiadu.

Sałatka z bobem i ogórkiem małosolnym

1 porcja ma 354 kcal (18 B, 16 W, 24 T)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garście ulubionego miksu sałat (u mnie rukola, młody szpinak, botwinka)
  • 2 małe ogórki małosolne
  • 250 g ugotowanego al dente i obranego bobu
  • 100 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • Pół małej czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
  • 2 jajka, ugotowane na półtwardo
  • 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
  • Czarnuszka do posypania
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry, pomidorki na pół. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki.
  2. W misce umieszczamy sałaty, ogórki, bób, pomidorki, rzodkiewki, cebulę. Jajka delikatnie kroimy na pół i dokładamy do pozostałych składników. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy słoneczkiem i czarnuszką. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies