Zapiekanka ziemniaczana z warzywami |
Jak zapewne wiecie, co miesiąc wraz z zaprzyjaźnionymi koleżankami blogerkami spotykamy się w wirtualnej kuchni i gotujemy coś wg konkretnego pomysłu. Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z porem. Ja poszłam troszkę dalej, bo oprócz rzeczonego pora dorzuciłam do mojej zapiekanki kilka innych warzyw. W końcu zapiekanka to świetny sposób na czyszczenie lodówki. Zerknijcie koniecznie do Emilii z blogu Turcja od kuchni oraz Martynosi z blogu Codzienne gotowanie, i zobaczcie, jak wygląda ich wersja zapiekanki z porem.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu, najlepiej ziemniaki typ BC lub C)
- 1 duży por (biała część)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 3/4 szklanki różyczek brokułu
- 4 łyżki mrożonego groszku
- pół czerwonej papryki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki świeżych lub mrożonych posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, trybula, ogórecznik)
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 40 g startego grana padano lub pecorino
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 7-10 mm. Gotujemy je w parowarze przez 5-7 minut. Można je obgotować także w wodzie, jeśli nie posiadacie parowaru. Ziemniaki lekko studzimy.
Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno siekamy w cienkie plasterki. Brokuły dzielimy na nieduże różyczki, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy pora, czosnek i chili przez 3-4 minuty.
Przygotowujemy sos do zapiekanki: jogurt mieszamy z jajkami, tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy. Pamiętajcie, że sos musi być dobrze doprawiony.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne do zapiekania. Dno i boki naczynia smarujemy masłem. Wykładamy warstwę ziemniaków, oprószamy ją lekko solą, kolejno wykładamy połowę zawartości patelni i połowę brokułów, papryki, groszku (groszku nie rozmrażamy, nie ma takiej potrzeby). Polewamy 1/3 sosu jajecznego. Kolejno wykładamy drugą warstwę ziemniaków, oprószamy ją delikatnie solą, wykładamy resztę warzyw (brokuł, papryka, groszek, zawartość patelni), polewamy 1/3 sosu. Ostatnia warstwa to pozostałe plasterki ziemniaków, które zalewamy sosem i posypujemy połową startego na małych oczkach sera.
Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut lub dłużej (do miękkości ziemniaków, stopień wypieczenia sprawdzamy wbijając w zapiekankę czubek ostrego noża). Po 30 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika wierzch zapiekanki ponownie posypujemy resztą sera.
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 5-10 minut, kroimy i nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego bądź pieczonego mięsa.
Uwagi:
– zamiast jogurtu można dodać pół na pół kwaśną śmietanę i mleko lub pół na pół jogurt i mleko
– zamiast grana padano można użyć innego sera, niekoniecznie z gatunku dojrzewających. Sprawdzi się np. ementaler lub gouda. W przypadku użycia innego sera zapiekankę posypujemy nim dopiero na 15 -20 minut przed końcem pieczenia
Wypróbuj inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty |
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy |
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
14 komentarzy
Wygląda smacznie 🙂
Zapiekanka na bogato, mniam!
Wygląda znakomicie – idealny pomysł na obiad 🙂
Oj własnie muszę i ja jakas zrobić.
Zjedzone! Jest przepyszna 🙂
hej, mam pytanie, czy brokuła nie trzeb podgotować?
Nie ma potrzeby, po 45 minutach pieczenia będzie mięciutki 🙂
ale apetyczne zdjęcia 😀 Oszamałabym takie cudo!
Pyszna zapiekanka, mogła bym jeść codziennie 🙂
Bardzo dobrze to wygląda, pychota na obiad czy babskie spotkanie:)
Bardzo lubię takie zapiekanki, można do nich dodać także szynkę czy boczek i nawet drugi połówek nie pogardzi 🙂
Wygląda pysznie! Na jutro obiad mam ale wiem co zrobię w sobotę 😀 zapraszam do mnie!
Uwielbiam takie sprzątanie lodówki – mega kreatywnie, pycha!
Sama kompozycja warzyw na plus, ale niestety sposób wykonania chybiony. Chciałam zrobić zapiekanką na szybko, bez wcześniejszego podgotowywania warzyw… nie wyszło. Po 1:10h w piekarniku brokuł był nadal twardy, papryka niestety podobnie. Jednak nie da się na skróty 🙂