Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

przez Malwina
 Zapiekanka z ziemniaków i warzyw
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Jak zapewne wiecie, co miesiąc wraz z zaprzyjaźnionymi koleżankami blogerkami spotykamy się w wirtualnej kuchni i gotujemy coś wg konkretnego pomysłu. Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie  zapiekanki ziemniaczanej z porem. Ja poszłam troszkę dalej, bo oprócz rzeczonego pora dorzuciłam do mojej zapiekanki kilka innych warzyw. W końcu zapiekanka to świetny sposób na czyszczenie lodówki. Zerknijcie koniecznie do Emilii z blogu Turcja od kuchni oraz Martynosi z blogu Codzienne gotowanie, i zobaczcie, jak wygląda ich wersja zapiekanki z porem.  

Zapiekanka z warzyw
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu, najlepiej ziemniaki typ BC lub C)
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 3/4 szklanki różyczek brokułu
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • pół czerwonej papryki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki świeżych lub mrożonych posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, trybula, ogórecznik) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 40 g startego grana padano lub pecorino

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 7-10 mm. Gotujemy je w parowarze przez 5-7 minut. Można je obgotować także w wodzie, jeśli nie posiadacie parowaru. Ziemniaki lekko studzimy. 
Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno siekamy w cienkie plasterki. Brokuły dzielimy na nieduże różyczki, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy pora, czosnek i chili przez 3-4 minuty. 
Przygotowujemy sos do zapiekanki: jogurt mieszamy z jajkami, tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy. Pamiętajcie, że sos musi być dobrze doprawiony.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne do zapiekania. Dno i boki naczynia smarujemy masłem. Wykładamy warstwę ziemniaków, oprószamy ją lekko solą, kolejno wykładamy połowę zawartości patelni i połowę brokułów, papryki, groszku (groszku nie rozmrażamy, nie ma takiej potrzeby). Polewamy 1/3 sosu jajecznego. Kolejno wykładamy drugą warstwę ziemniaków, oprószamy ją delikatnie solą, wykładamy resztę warzyw (brokuł, papryka, groszek, zawartość patelni), polewamy 1/3 sosu. Ostatnia warstwa to pozostałe plasterki ziemniaków, które zalewamy sosem i posypujemy połową startego na małych oczkach sera.
Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut lub dłużej (do miękkości ziemniaków, stopień wypieczenia sprawdzamy wbijając w zapiekankę czubek ostrego noża). Po 30 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika wierzch zapiekanki ponownie posypujemy resztą sera. 
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 5-10 minut, kroimy i nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego bądź pieczonego mięsa.  

Uwagi:

– zamiast jogurtu można dodać pół na pół kwaśną śmietanę i mleko lub pół na pół jogurt i mleko 
– zamiast grana padano można użyć innego sera, niekoniecznie z gatunku dojrzewających. Sprawdzi się np. ementaler lub gouda. W przypadku użycia innego sera zapiekankę posypujemy nim dopiero na 15 -20 minut przed końcem pieczenia

Wypróbuj inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

 Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
 Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

 Zapiekanka warzywna przepis

 Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka z warzyw przepis
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Kinga 20/01/2016 - 5:27 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/01/2016 - 8:37 pm

Zapiekanka na bogato, mniam!

Odpowiedz
BasJula 21/01/2016 - 8:26 am

Wygląda znakomicie – idealny pomysł na obiad 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 21/01/2016 - 10:54 am

Oj własnie muszę i ja jakas zrobić.

Odpowiedz
bopp 21/01/2016 - 8:34 pm

Zjedzone! Jest przepyszna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2017 - 6:53 pm

hej, mam pytanie, czy brokuła nie trzeb podgotować?

Odpowiedz
Malwina 10/01/2017 - 7:10 pm

Nie ma potrzeby, po 45 minutach pieczenia będzie mięciutki 🙂

Odpowiedz
Salvador Dali 03/02/2018 - 1:50 pm

ale apetyczne zdjęcia 😀 Oszamałabym takie cudo!

Odpowiedz
Małgorzata 03/02/2018 - 1:51 pm

Pyszna zapiekanka, mogła bym jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
Opalanka 03/02/2018 - 7:45 pm

Bardzo dobrze to wygląda, pychota na obiad czy babskie spotkanie:)

Odpowiedz
Loreta - Kulinarna Ja 05/02/2018 - 6:19 pm

Bardzo lubię takie zapiekanki, można do nich dodać także szynkę czy boczek i nawet drugi połówek nie pogardzi 🙂

Odpowiedz
Joanna_Majj 08/02/2018 - 7:35 pm

Wygląda pysznie! Na jutro obiad mam ale wiem co zrobię w sobotę 😀 zapraszam do mnie!

Odpowiedz
AZgotuj! 12/02/2018 - 8:59 am

Uwielbiam takie sprzątanie lodówki – mega kreatywnie, pycha!

Odpowiedz
Ewa 02/03/2022 - 8:18 am

Sama kompozycja warzyw na plus, ale niestety sposób wykonania chybiony. Chciałam zrobić zapiekanką na szybko, bez wcześniejszego podgotowywania warzyw… nie wyszło. Po 1:10h w piekarniku brokuł był nadal twardy, papryka niestety podobnie. Jednak nie da się na skróty 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies