Pomidorowe curry z bobem

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie kuchnię azjatycką? Ja uwielbiam, i jak zapewne zdążyliście zauważyć, gości ona dość często na moich talerzach. W czołówce moich ulubionych zdecydowanie przoduje japońska i tajska. Dziś klasyk tej ostatniej, czyli pikantne i wyraziste w smaku curry. Pyszne i pożywne za sprawą dodatku strączków oraz tofu.

Curry najlepiej serwować z ryżem lub makaronem ryżowym. Dobrze sprawdzą się grubsze wstążki. Pod przepisem dodałam kilka pomysłów na zamienniki w tym daniu, co mam nadzieję, ułatwi Wam gotowanie.

Pomidorowe curry z bobem

1 porcja ma 404 kcal (24 B, 28 W, 22 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g młodego bobu
  • 120 g dobrej jakości zwartego tofu naturalnego
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 100 g młodej, nieprzerośniętej cukinii
  • 3-4 łyżeczki żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g dobrej jakości mleka kokosowego
  • Sok z połowy limonki
  • Sos sojowy do smaku
  • 100 g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej (waga po odcieku)
  • Olej do smażenia
  • Do podania: makaron ryżowy lub ryż

Sposób przygotowania:

  1. Bób wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez kilka minut do miękkości (powinien być w dalszym ciągu jędrny i sprężysty – nie rozgotujcie go! Młody bób gotuje się 3-5 minut). Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy.
  2. Tofu odciskamy dokładnie na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy tofu, smażymy przez około 5 minut, aż ładnie się zrumieni. Przekładamy na talerz.
  3. Cebulę siekamy w piórka, czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki, cukinię w niedużą kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, pieczarki i cukinię. Smażymy przez około 5-6 minut.
  5. Dodajemy pastę curry, przesmażamy. Wlewamy passatę, mleko kokosowe. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i sosem sojowym. Jeśli lubicie bardziej miękkie warzywa, chwilkę pogotujcie curry.
  6. Dorzucamy tofu, bób i ciecierzycę, krótko podgrzewamy. Curry podajemy z dodatkiem makaronu ryżowego lub ryżu.
Curry z bobem – Zamienniki:
  • Tofu można pominąć, zastąpić tempehem lub użyć piersi z kurczaka lub indyka (jeśli używamy mięsa, możemy wszystko zrobić od razu na jednej patelni bez odkładania na talerz – usmażyć mięso, dodać warzywa i postępować dalej jak w przepisie)
  • Zamiast bobu można dorzucić ugotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową
  • Jeśli nie przepadacie za ciecierzycą, użyjcie białej fasoli. Też super się tu sprawdzi, nawet duże odmiany typu jaś.
2 komentarze
0

2 komentarze

Słodko Słodka 23/07/2020 - 10:33 am

Cudnie to danie wyczarowałaś, aż miło popatrzeć i szkoda jeść, tak pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Zuza 24/07/2020 - 1:34 pm

ile dobroci w jednym garnku <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies