Sałatka z tuńczykiem i fasolą

przez Malwina
Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Tę lekką sałatkę przygotujecie dosłownie w kilka minut. Chrupiąca sałata rzymska w połączeniu z tuńczykiem, ugotowanymi jajkami, fasolą i musztardowym dressingiem smakuje świetnie. Jako dodatek do sałatki podajcie grzanki z bagietki lub bułki. Wystarczy pokroić bagietkę a następnie opiec kromki w tosterze lub na suchej patelni. 
Sałatkę przygotowałam w ramach naszego spotkania „trzy po trzy”. Tym razem do wykorzystania mieliśmy dowolną sałatę, tuńczyka oraz fasolę. Zajrzyjcie do MartynosiMirabelki oraz Mopsika i zobaczcie, co dobrego przygotowały. 


Sałatka z tuńczyka i fasoli przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I FASOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 miniaturowe sałaty rzymskie
  • pół puszki tuńczyka 
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1/3 szklanki ugotowanej fasolki czarne oczko (lub z puszki)
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, pół łyżeczki gładkiej musztardy, pół łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki z bagietki
Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w piórka, jajka w ćwiartki. W salaterce umieszczamy sałatę rzymską, odsączonego z oleju i podzielonego na kawałki tuńczyka, cebulkę, kawałki jajka. Składniki dressingu ucieramy łyżeczką do powstania jednolitego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z grzankami z bagietki. 

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 08/02/2014 - 8:11 pm

Muszę szybciutko ją zrobić 🙂

Odpowiedz
Majana 08/02/2014 - 10:12 pm

Mniam, podoba mi się takie zestawienie smaków. Piękne zdjęcia!:)

Odpowiedz
martanovacka 09/02/2014 - 12:43 am

Absolutnie genialne połączenie

Odpowiedz
Justyna Żak 09/02/2014 - 10:01 am

smacznie wygląda:)

Odpowiedz
mopswkuchni 09/02/2014 - 11:27 am

Niezwykle apetyczne zdjęcia, muszę chyba poprosić Cię o kilka rad dotyczących fotografii 😉

Odpowiedz
Magda C. 09/02/2014 - 11:37 am

Świetna sałatka, jakie piękne kolory 🙂

Odpowiedz
Pasje Frotki 11/02/2014 - 11:52 am

Piękne, kuszące zdjęcia ! Może mały wpisik z radami jak fotografować dania?

Odpowiedz
Pasje Frotki 11/02/2014 - 11:54 am

Piękne zdjęcia! Kuszą bardzo do wypróbowania przepisu:-) może mały wpisik z radami jak fotografować dania?

Odpowiedz
JustInka 11/02/2014 - 12:55 pm

Wspaniale się prezentuje. Ostatnio bardzo polubiłam tuńczyka, więc taka sałatka na pewno u mnie zagości 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2014 - 7:09 pm

Ciekawe zestawienie …. apetycznie wygląda:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies