Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym na białym winie

przez Malwina
Szynka w sosie musztardowym

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, wówczas stawiam na potrawy, które robią się praktycznie same. Takim daniem są z pewnością kotlety duszone w sosie. Mój sos przygotowałam na bazie białego wytrawnego wina, który nadał mu przyjemnego aromatu. Jako dodatek do kotletów polecam puree ziemniaczane lub gotowaną kaszę.

Kotlety w sosie musztardowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 8 plastrów szynki o grubości 10-15 mm
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2 małe szalotki
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • rosół lub bulion mięsny
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi zarnami gorczycy (lub więcej do smaku)
  • 3-4 łyżki kremówki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy je mąką z obu stron (nadmiar mąki strzepujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron (po dosłownie minucie z każdej strony) i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy drobno posiekane szalotki, smażymy 3-4 minuty, następnie wlewamy wino, doprowadzamy do zagotowania i zawartość patelni przelewamy do mięsa. Do garnka dolewamy rosół lub bulion (wykorzystałam rosół), tak, by zakrył mięso. Garnek przykrywamy uchylnie pokrywką, gotujemy przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Do sosu dodajemy suszony tymianek. Kremówkę mieszamy z musztardą, dodajemy do mięsa. Gotujemy przez około 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. 

Czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

ivaszka 03/02/2014 - 6:33 pm

Właśnie szukałam czegoś smacznego i nieskomplikowanego na jutrzejszy obiad.Wygląda apetycznie. Dziękuję.
Ivaszka

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 03/02/2014 - 7:55 pm

uwielbiam takie kotleciki 🙂

Odpowiedz
Patrycja 04/02/2014 - 8:02 am

Pyszna propozycja!

Odpowiedz
JustInka 04/02/2014 - 9:17 am

Bardzo ciekawa propozycja. To musiało być pyszne 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/02/2014 - 1:22 pm

Dziś miałabym ochotę na taki obiad 🙂 Wygląda niezwykle apetycznie!

Odpowiedz
Magda C. 06/02/2014 - 7:29 am

Cudowna propozycja na obiad 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/06/2014 - 3:06 pm

Zrobiłam dzisiaj na obiad, wyszło pyszne! 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 26/06/2014 - 3:08 pm

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies