Kotleciki z łososia |
Lubicie łososia? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na ciekawe kotlety z dodatkiem tej ryby. Razem z lekką sałatką i sosem stanowią smaczny posiłek, który cieszy nie tylko oko, ale i podniebienie. Warto podać je z cząstką cytryny, aby każdy mógł sobie je doprawić wg uznania już na talerzu.
Kotleciki z łososia są smaczne także na zimno (choć to oczywiście kwestia osobistych preferencji) i fajnie sprawdzają się jako posiłek w pracy lub szkole. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem kolejnego dnia. Nie zapomnijcie tylko o przygotowaniu sosu.
KOTLECIKI Z ŁOSOSIA
Kotlety z łososia:
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g filetu z łososia
- 3/4 szklanki mleka
- 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- pół cebuli, posiekanej w kosteczkę
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- szczypior z 1 dymki
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Łososia umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania mleka. Rybę wyjmujemy z mleka i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez praskę i studzimy. Rybę oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy. Cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na oleju. Do ziemniaków dodajemy łososia, musztardę, podsmażoną cebulę, koperek, natkę pietruszki, posiekaną dymkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Jajko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Połowę jajka wlewamy do masy ziemniaczanej. Wyrabiamy całość dłonią.
Z masy formujemy 10 kotlecików. Wysypujemy bułkę na talerz. Kotlety zanurzamy w pozostałym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni po kilka minut z obu stron, aż kotlety ładnie się zrumienią. Kotlety z łososia podajemy z dodatkiem sosu, cząstki cytryny i lekkiej sałatki.
Sos z kaparami:
- 4 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kaparów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapary drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, kaparami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wersja odchudzona: sos przygotuj na bazie gęstego jogurtu naturalnego
Sałatka z burakiem i kiełkami:
- 1 główka miniaturowej sałaty rzymskiej
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 4-5 zielonych oliwek
- pół małej czerwonej cebulki
- 1 ogórek gruntowy
- 1 pieczony burak
- 2-3 łyżki ulubionej mieszanki kiełków
- dressing: 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę siekamy w mniejsze kawałki lub rwiemy dłońmi. Pomidorki kroimy na pół, cebulę siekamy w piórka, obranego ogórka kroimy w plastry. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wypróbuj inne przepisy z łososiem:
Pieczony łosoś |
Pierogi z łososiem |
Carpaccio z łososiem |
Kotleciki z łososia |
Czas przygotowania: 45 minut.
6 komentarzy
Muszę kiedyś zrobić takie rybne kotleciki. Wyglądają cudnie.
Smakowite kotleciki 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Muszę koniecznie zrobić te kotleciki, ponieważ przepis zachwyca! 🙂
Pozdrawiam:)
running-to-happiness.blogspot.com
Łosoś to moja ulubiona ryba i też robię z niej kotleciki z dodatkiem ziemniaków, a do tego sos tatarski 🙂
zrobione, chociaż masa wyszla mi dość rzadka (dosypałam bulki tartej żeby uratować), obbtaczalam tylko w bulce. Smaczne, delikatne, trzeba naprawdę dobrze przyprawić żeby nie były mdłe-jeśli nie robimy sosu:)