Kotleciki z łososia

przez Malwina
Kotleciki z łososia przepis
Kotleciki z łososia
Lubicie łososia? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na ciekawe kotlety z dodatkiem tej ryby. Razem z lekką sałatką i sosem stanowią smaczny posiłek, który cieszy nie tylko oko, ale i podniebienie. Warto podać je z cząstką cytryny, aby każdy mógł sobie je doprawić wg uznania już na talerzu.

Kotleciki z łososia są smaczne także na zimno (choć to oczywiście kwestia osobistych preferencji) i fajnie sprawdzają się jako posiłek w pracy lub szkole. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem kolejnego dnia. Nie zapomnijcie tylko o przygotowaniu sosu. 

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Martynosią, Shinju oraz Mopsikiem
Kotleciki z łososia jak zrobić
KOTLECIKI Z ŁOSOSIA


Kotlety z łososia:

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g filetu z łososia 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • pół cebuli, posiekanej w kosteczkę
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • szczypior z 1 dymki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Łososia umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania mleka. Rybę wyjmujemy z mleka i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez praskę i studzimy. Rybę oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy. Cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na oleju. Do ziemniaków dodajemy łososia, musztardę, podsmażoną cebulę, koperek, natkę pietruszki, posiekaną dymkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Jajko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Połowę jajka wlewamy do masy ziemniaczanej. Wyrabiamy całość dłonią.  
Z masy formujemy 10 kotlecików. Wysypujemy bułkę na talerz. Kotlety zanurzamy w pozostałym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni po kilka minut z obu stron, aż kotlety ładnie się zrumienią. Kotlety z łososia podajemy z dodatkiem sosu, cząstki cytryny i lekkiej sałatki.
Kotlety z łososia przepisy

Sos z kaparami:
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapary drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, kaparami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wersja odchudzona: sos przygotuj na bazie gęstego jogurtu naturalnego


Sałatka z burakiem i kiełkami:
  • 1 główka miniaturowej sałaty rzymskiej
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 zielonych oliwek
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 pieczony burak
  • 2-3 łyżki ulubionej mieszanki kiełków
  • dressing: 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
Sałatę siekamy w mniejsze kawałki lub rwiemy dłońmi. Pomidorki kroimy na pół, cebulę siekamy w piórka, obranego ogórka kroimy w plastry. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Wypróbuj inne przepisy z łososiem:

Pieczony łosoś  przepis
Pieczony łosoś
Pierogi z łososiem przepis
Pierogi z łososiem
Carpaccio z łososiem przepis
Carpaccio z łososiem

Kotleciki z łososia przepis

Kotleciki z łososia najlepszy przepis
Kotleciki z łososia

Czas przygotowania: 45 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

mopswkuchni 26/10/2015 - 6:14 pm

Muszę kiedyś zrobić takie rybne kotleciki. Wyglądają cudnie.

Odpowiedz
Magda C. 26/10/2015 - 8:30 pm

Smakowite kotleciki 🙂

Odpowiedz
Kinga 27/10/2015 - 5:24 am

Wygląda apetycznie! 🙂

truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Odpowiedz
Ewa Jakubiec 27/10/2015 - 8:34 am

Muszę koniecznie zrobić te kotleciki, ponieważ przepis zachwyca! 🙂
Pozdrawiam:)

running-to-happiness.blogspot.com

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/10/2015 - 9:10 pm

Łosoś to moja ulubiona ryba i też robię z niej kotleciki z dodatkiem ziemniaków, a do tego sos tatarski 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2016 - 1:16 pm

zrobione, chociaż masa wyszla mi dość rzadka (dosypałam bulki tartej żeby uratować), obbtaczalam tylko w bulce. Smaczne, delikatne, trzeba naprawdę dobrze przyprawić żeby nie były mdłe-jeśli nie robimy sosu:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies