Carpaccio z łososia

przez Malwina
Przystawka z łososia
Carpaccio z łososia
Carpaccio to włoskie danie przyrządzane z surowego mięsa (najczęściej polędwicy wołowej) lub ryby. Osobiście drażni mnie, gdy nazwy carpaccio się nadużywa. Ostatnio mamy wysyp dań dumne określanych mianem carpaccio, które bazują na warzywach i owocach. Carpaccio z buraków, pomarańczy, awokado, pomidora… To ostatnie bawi mnie chyba najbardziej. Nagle pokrojone w cienkie plastry pomidory z dodatkiem posiekanej cebulki i oliwy stają się wykwintnym carpaccio. U mnie w domu nazywa się to po prostu sałatką (a jeszcze ściślej surówką). Jeśli coś jest smaczne, nie potrzebuje wymyślnych nazw, a dobre danie obroni się samo. A może po prostu zbytnio się czepiam? A Wy, co sądzicie o takich kuchennych wariacjach na temat tej potrawy?

Carpaccio z łososiem

CARPACCIO Z ŁOSOSIA


Składniki (na 2 porcje):


  • 250 g surowego łososia, bez skóry i ości
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • grubo zmielony kolorowy pieprz
  • sól himalajska lub po prostu sól morska
  • parmezan

Przygotowanie:

Do pokrojenia ryby będzie Wam potrzeby ostry nóż. Łososia zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez około 30 minut, a następnie kroimy w cieniutkie plastry (dzięki schłodzeniu ryby, łatwiej będzie ją pokroić w cienkie plastry). Plastry łososia układamy na dwóch talerzach. Posypujemy go kaparami, dymką, koperkiem, kropimy oliwą ev, sokiem z cytryny, oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą himalajską. Dodajemy kilka wiórków parmezanu. Dodatkowo na każdym talerzu warto ułożyć ćwiartkę cytryny, by każdy mógł w razie potrzeby doprawić rybę. Carpaccio z łososia warto odstawić na godzinę do zamarynowania do lodówki. Podajemy je z dodatkiem świeżej bagietki. Mile widziana jest także lampka białego wytrawnego wina. 

Carpaccio z łososia przepis
Carpaccio z łososia przepis
Carpaccio z łososia
Czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 27/03/2015 - 10:04 am

Lubię takie carpaccio 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/03/2015 - 1:38 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Mój Mąż kupił sobie wczoraj carpaccio z łososia w Lidlu, miało jakieś sosy w saszetkach itd, ja jestem pewna że takie domowe jest dużo lepsze 🙂 Niestety póki jestem w ciąży nie mogę tykać takiej surowej ryby.

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2015 - 5:34 pm

Zgadzam się w pełni, wszelkie obco brzmiące nazwy są teraz nadużywane. Tak, jak to opisałaś – z pokrojonego warzywa można stworzyć niesłychanie ekskluzywne danie… by móc je w restauracji sprzedać za 30 zł, a nie 15 😉 Chyba tylko o to w tym chodzi. Bo jak brzmi "surówka z pomidorem" przy "carpaccio z pomidorów"? Wszystko, co brzmi dla nas egzotycznie jest w mniemaniu wielu lepsze, a dlaczego tak się dzieje to już chyba temat dla psychologów 😉
Twoje carpaccio wygląda bosko, na pewno jeszcze lepiej smakuje! Piękne zdjęcia, jak zawsze. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 30/03/2015 - 3:47 pm

Kocham łososia z koperkiem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2015 - 12:30 pm

Dymkę można stosować wymiennie z bardzo cieniutko pokrojoną czerwoną cebulą. Jest wyśmienite:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies