Hiszpańska sałatka z sosem andaluzyjskim

przez Malwina
Sałatka z tuńczykiem przepis

Tę pyszną sałatkę autorstwa Agaty robiłam już kilkakrotnie. Zachwyca nie tylko kolorami, ale i smakiem. Bardzo fajnym dodatkiem jest tu sos na bazie majonezu. Z reguły rzadko przygotowuję tego typu sosy, jednak w przypadku tej sałatki jest on strzałem w dziesiątkę i warto na chwilę zapomnieć o liczeniu kalorii.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Sałatka z sosem andaluzyjskim przepis

SAŁATKA Z SOSEM ANDALUZYJSKIM

Składniki (na 2 większe porcje):

  • 2 większe pomidory
  • 3 ogórki gruntowe (lub pół dużgo ogórka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka kaparów
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/4 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych)- czarne zdecydowanie lepiej tu pasują
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • dressing: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, 3 krople sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ogórki obieramy kroimy w plastry. Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, paprykę w podłużne paski. Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy pomidory, paprykę, ogórki, kapary (jeśli używacie dużych kaparów, posiekajcie je wcześniej), tuńczyka, oliwki, cebulkę, jajka. 
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy czosnek, sos Worcestershire, wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem z opieczonymi kromkami bagietki. Sos świetnie sprawdza się jako dip do warzyw, płaskich chlebków, krakersów.

Hiszpańska sałatka z sosem andaluzyjskim

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 20/08/2013 - 7:54 am

Cieszę się, że sałatka przypadła Wam do gustu i smaku 😀 U mnie cieszy się niesłabnącym powodzeniem i jestem zmuszona robić ją bardzo często, nawet nie wiem czy dziś też nie.

Miłego dnia!

AGATA

Odpowiedz
Malwina 20/08/2013 - 3:58 pm

Agato, raz jeszcze dziękuję za świetny przepis 🙂

Odpowiedz
judik 20/08/2013 - 8:00 am

Poczułam hiszpański klimat! Pycha 🙂

Odpowiedz
Antenka 20/08/2013 - 1:06 pm

ależ tu pysznie i kolorowo:) obłędnie

Odpowiedz
wredzioszek 20/08/2013 - 5:05 pm

Na pewno zrobię w najbliższym czasie i podzielę się wrażeniami 🙂

Odpowiedz
Kasia Jurek 20/08/2013 - 7:56 pm

pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 26/08/2013 - 9:36 am

Ciekawe, nie znałam wcześniej sosu andaluzyjskiego.

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2013 - 9:00 am

Niestety mie powaliła mnie swym smakiem ta sałatka, a pokładałam w niej duże nadzieje 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/08/2013 - 9:02 am

Kwestia gustu 🙂 Moim gościom zawsze ona smakuje.

pozdrawiam

M.

Odpowiedz
Agnieszka 19/09/2013 - 10:14 am

Zrobiłam już dwa razy i za każdym smakuje obłędnie. Mąż się zachwycił.

Odpowiedz
Malwina 19/09/2013 - 11:01 am

🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies