Jest to ciekawy i szybki sposób na przygotowania kurczaka. Danie robi się ekspresowo- wystarczy pokruszyć krakersy, obtoczyć w nich kurczaka, włożyć do piekarnika i w mgnieniu oka cieszyć się smacznym obiadem. Szybciej chyba już się nie da 😉
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni.
PALUSZKI Z KURCZAKA (JORDANIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja]
- 4 piersi z kurczaka- użyłam polędwiczek wieprzowych o łącznej wadze 0,5 kg
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 15 pokruszonych krakersów
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki curry
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Mięso myjemy i dokładnie czyścimy. Jeśli używamy piersi, każdą z nich dzielimy na 6 części. Lekko je solimy i pieprzymy, wkładamy do jogurtu. Krakersy drobno kruszymy, łączymy z tymiankiem, curry i majerankiem. W tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka. Układamy go na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
LETNIA SAŁATKA Z CUKINIĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 125 g mozzarelli w kuleczkach
- 150 g drobnych pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę lub piórka
- 2 małe cukinie pokrojone w plastry grubości centymetra
- liście bazylii do przybrania
- sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 3/4 łyżeczki mieszanki przyprawowej suszone pomidory z bazylią i czosnkiem *, sól, pieprz do smaku
Pomidorki myjemy, osuszamy, razem z mozzarellą wrzucamy do salaterki. Dodajemy czerwoną cebulę. Cukinię grillujemy na patelni z obu stron. Przestudzamy i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładni łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy ozdobioną listkami bazylii.
* mieszankę tę powinniśmy dostać w każdym sklepie z przyprawami. Jeśli nie mamy do niej dostępu, możemy zamiast niej dodać do sosu pół łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę czerwonej czubricy i dodatkowy ząbek czosnku. Z tego co się orientuję, jedna z popularnych firm ma taką przyprawę w swoim asortymencie.
Przepis na sałatkę jest moją drugą propozycją do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 16)
19 komentarzy
Bardzo mi się podobają te paluchy! I do tego moje ulubione połączenie: cukinia + mozzarella + pomidorki.. Wspaniale!
fajne…;) tak jeszcze nie jadłam
Prosty i jaki szybki kurczak 🙂 Sałatka też ciekawa 🙂 Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale z tą mozzarellą wygląda pysznie 🙂
Ale pychotka! Super połączenie, sałatka bardzo przypadła mi do gustu.
Genialne! Uwielbiam takie szybkie dania 🙂
Jak zawsze u Ciebie apetycznie:)
Podoba mi sie i kurczak, i salatka – na pewno kiedys u mnie zagoszcza, choc nie wiem jeszcze, czy razem, czy w duecie.
ale świetny przepis..uwielbiam kurczaka i cukinie..jak mąz wróci z podrózy zrobię niespodziankę..wpadnij do mnie ..u mnie trochę Gdańska 🙂
ta sałatka jest tak pysznie podana!
Takie obiady to ja lubię.
Wszystko wygląda tak apetycznie, że aż ciężko oderwać oczy od zdjęć! 🙂
Świetne kurczakowe paluszki i ta sałatka super 🙂 Fajny obiad na lato:)
Takie paluszki z kurczaka to ja zawsze i wszędzie 🙂 Uwielbiam te Twoje kurczakowe wariacje!
Uwielbiam takie dania. Chętnie wypróbuję 🙂
Miło wspominam ten obiadek;-)
Nie tylko z resztą ten;-)
wykorzystam przepis na paluszki ponieważ moje dzieci lubią w ten sposób podanego kurczaka:)
Nie wiem co mi się bardziej podoba – sałatka czy kurczaczek? Muszę koniecznie wypróbować:)
tez robie takiego kurczaka w krakersach, jets super:) w ogole to fajne jest to danie:)
Świetny pomysł.. panierka z krakersów. Jakoś nigdy na to nie wpadłam ;-P
http://www.przysmakiewy.pl