Paluszki z kurczaka z letnią sałatką na bazie cukinii

przez Malwina

Jest to ciekawy i szybki sposób na przygotowania kurczaka. Danie robi się ekspresowo- wystarczy pokruszyć krakersy, obtoczyć w nich kurczaka, włożyć do piekarnika i w mgnieniu oka cieszyć się smacznym obiadem. Szybciej chyba już się nie da 😉 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 

PALUSZKI Z KURCZAKA (JORDANIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja]

  • 4 piersi z kurczaka- użyłam polędwiczek wieprzowych o łącznej wadze 0,5 kg
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 15 pokruszonych krakersów
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Mięso myjemy i dokładnie czyścimy. Jeśli używamy piersi, każdą z nich dzielimy na 6 części. Lekko je solimy i pieprzymy, wkładamy do jogurtu. Krakersy drobno kruszymy, łączymy z tymiankiem, curry i majerankiem. W tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka. Układamy go na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut. 

LETNIA SAŁATKA Z CUKINIĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 125 g  mozzarelli w kuleczkach 
  • 150 g drobnych pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę lub piórka
  • 2 małe cukinie pokrojone w plastry grubości centymetra
  • liście bazylii do przybrania
  • sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 3/4 łyżeczki mieszanki przyprawowej suszone pomidory z bazylią i czosnkiem *, sól, pieprz do smaku
Pomidorki myjemy, osuszamy, razem z mozzarellą wrzucamy do salaterki. Dodajemy czerwoną cebulę. Cukinię grillujemy na patelni z obu stron. Przestudzamy i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładni łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy ozdobioną listkami bazylii. 
* mieszankę tę powinniśmy dostać w każdym sklepie z przyprawami. Jeśli nie mamy do niej dostępu, możemy zamiast niej dodać do sosu pół łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę czerwonej czubricy i dodatkowy ząbek czosnku. Z tego co się orientuję, jedna z popularnych firm ma taką przyprawę w swoim asortymencie. 
Przepis na sałatkę jest moją drugą propozycją do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 16) 
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Magda 17/07/2011 - 4:09 pm

Bardzo mi się podobają te paluchy! I do tego moje ulubione połączenie: cukinia + mozzarella + pomidorki.. Wspaniale!

Odpowiedz
Izaa 17/07/2011 - 4:25 pm

fajne…;) tak jeszcze nie jadłam

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 17/07/2011 - 4:58 pm

Prosty i jaki szybki kurczak 🙂 Sałatka też ciekawa 🙂 Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale z tą mozzarellą wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Kamila 17/07/2011 - 5:21 pm

Ale pychotka! Super połączenie, sałatka bardzo przypadła mi do gustu.

Odpowiedz
kruszyna 17/07/2011 - 5:42 pm

Genialne! Uwielbiam takie szybkie dania 🙂

Odpowiedz
Nemi 17/07/2011 - 6:18 pm

Jak zawsze u Ciebie apetycznie:)

Odpowiedz
Maggie 17/07/2011 - 6:22 pm

Podoba mi sie i kurczak, i salatka – na pewno kiedys u mnie zagoszcza, choc nie wiem jeszcze, czy razem, czy w duecie.

Odpowiedz
Mona 17/07/2011 - 7:06 pm

ale świetny przepis..uwielbiam kurczaka i cukinie..jak mąz wróci z podrózy zrobię niespodziankę..wpadnij do mnie ..u mnie trochę Gdańska 🙂

Odpowiedz
asieja 17/07/2011 - 7:18 pm

ta sałatka jest tak pysznie podana!

Odpowiedz
kabamaiga 17/07/2011 - 7:31 pm

Takie obiady to ja lubię.

Odpowiedz
Doctor 17/07/2011 - 8:54 pm

Wszystko wygląda tak apetycznie, że aż ciężko oderwać oczy od zdjęć! 🙂

Odpowiedz
Majana 17/07/2011 - 8:56 pm

Świetne kurczakowe paluszki i ta sałatka super 🙂 Fajny obiad na lato:)

Odpowiedz
Arvén 17/07/2011 - 11:58 pm

Takie paluszki z kurczaka to ja zawsze i wszędzie 🙂 Uwielbiam te Twoje kurczakowe wariacje!

Odpowiedz
slyvvia 18/07/2011 - 6:20 am

Uwielbiam takie dania. Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
grumko 18/07/2011 - 6:52 am

Miło wspominam ten obiadek;-)
Nie tylko z resztą ten;-)

Odpowiedz
Strawberries&Cream 18/07/2011 - 12:24 pm

wykorzystam przepis na paluszki ponieważ moje dzieci lubią w ten sposób podanego kurczaka:)

Odpowiedz
judik1119 18/07/2011 - 2:27 pm

Nie wiem co mi się bardziej podoba – sałatka czy kurczaczek? Muszę koniecznie wypróbować:)

Odpowiedz
aga 18/07/2011 - 3:57 pm

tez robie takiego kurczaka w krakersach, jets super:) w ogole to fajne jest to danie:)

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:18 pm

Świetny pomysł.. panierka z krakersów. Jakoś nigdy na to nie wpadłam ;-P

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies