Ciastka z malinami i białą czekoladą

przez Malwina
Ciastka z malinami przepis

Bardzo długo nie piekłam żadnych ciasteczek. Lubię to robić szczególnie jesienią i zimą, latem zaś stawiam na ciasta z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem uległam namowom Połówka i zamiast kolejnego ciasta upiekłam właśnie ciasteczka.  Nie są mocno słodkie, w środku pełne drobinek białej czekolady. Każde z dodatkiem pysznych malin. Wypróbujcie koniecznie!

Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III

CIASTKA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 20 malin
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy do połączenia składników (ciasto jest dość zwarte). Dodajemy czekoladę, mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej robimy wgłębienie palcem, wkładamy w nie malinę. Pieczemy 12-14 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciastka pozostawiamy na chwilę na blasze i przenosimy na kratkę. 

Ciastka z malinami przepis

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Jey 19/08/2013 - 4:52 pm

Słodko wyglądają i słodko pewnie smakują 🙂

Odpowiedz
soulstorm-everywhere 19/08/2013 - 5:17 pm

wyglądają na prawdę zachęcająco. bardzo lubię maliny! na szczęście teraz ich pod dostatkiem 🙂

Odpowiedz
Angie 19/08/2013 - 5:35 pm

Małe, słodkie ślicznotki: )

Odpowiedz
Karmel-itka. 19/08/2013 - 6:45 pm

przecudne są!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 19/08/2013 - 8:07 pm

Wyglądają uroczo! Z chęcią skuszę się na takie ciasteczka 🙂

Odpowiedz
JestSmak 20/08/2013 - 4:42 am

Cudne ciasteczka!

Odpowiedz
Kamila 20/08/2013 - 6:03 am

Pyszności! Idealne maleństwa!

Odpowiedz
Maggie 20/08/2013 - 6:44 am

Slicznosci! A maliny i biala czekolada bardzo sie lubia.

Odpowiedz
Domi w kuchni 04/09/2013 - 11:34 am

Podziwiam je, odkąd zobaczyłam je po raz pierwszy – są cudowne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/09/2013 - 2:37 pm

Oj ja też dawno ciastek nie piekłam:) …. chociaż ostatnio znów dużo muffinkuję:) ja jako, ze nie lubię białej czekolady zmieniłabym ją na ciemną … ciasteczka I klasa:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies