W ubiegłym roku dostałam w prezencie od Połówka książkę z przepisami z kuchni kaukaskiej. Niedawno postanowiłam zrealizować z niej kilka receptur. Na pierwszy ogień poszło warzywne ragout z dodatkiem bakłażanów, papryk, pomidorów i ziemniaków. Fajna i lekka potrawa, która z powodzeniem może stanowić samodzielne danie. Tym bardziej, gdy za oknem ukrop a my nie mamy ochoty na ciężkie i wymagające długiego przygotowania potrawy.
AJŁAZAN
Zielone Środa #8
Zielone Środa #8
Składniki (na 4 porcje):
[Źródło: Kulinarny Kaukaz”]
- 2 bakłażany
- 4 ziemniaki
- 1 duża papryka
- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- pół szklanki fasolki szparagowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Bakłażany i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, paprykę w słupki, cebulę w piórka, pomidory w plastry. Odcinamy ogonki od fasolek, kroimy je w mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. W garnku umieszczamy warstwowo warzywa. Na dnie najlepiej umieścić ziemniaki i fasolkę, które najdłużej się gotują. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (bazylią, cząbrem i natką pietruszki). Na warzywa wlewamy 1 łyżkę oleju, dolewamy niewielką ilość wody. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ajłazan podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub dodatek do dań obiadowych.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
ciekawe danie:) wygląda apetycznie:)
Zgadzam się z Justyną-bardzo ciekawe smaki:)
Przepis przykuł moją uwagę nieznaną nazwą, ale myślę, że nie tylko nazwa jest warta uwagi, ale sama potrawa też, bo to pyszny zestaw warzyw.
Fajny przepis, ale nazwę tej potrawy widzę po raz pierwszy 🙂
uwielbiam kolorowe dania! obserwuję ! 😀
Szczerze, weszłam ze względu na oryginalną nazwę, ale nie zawiodłam się! Taka kompozycja składników musi być fantastyczna!
Bardzo ciekawy przepis – podejrzewam, ze to danie by mi zasmakowalo! Kuchni kaukaskiej praktycznie nie znam, wiec z tym wieksza niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy.