Ajłazan

przez Malwina
Ajłazan

W ubiegłym roku dostałam w prezencie od Połówka książkę z przepisami z kuchni kaukaskiej. Niedawno postanowiłam zrealizować z niej kilka receptur. Na pierwszy ogień poszło warzywne ragout z dodatkiem bakłażanów, papryk, pomidorów i ziemniaków. Fajna i lekka potrawa, która z powodzeniem może stanowić samodzielne danie. Tym bardziej, gdy za oknem ukrop a my nie mamy ochoty na ciężkie i wymagające długiego przygotowania potrawy. 

Ajłazan


AJŁAZAN 
Zielone Środa #8


Składniki (na 4 porcje):
[Źródło: Kulinarny Kaukaz”]

  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 2 duże pomidory
  • pół szklanki fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Bakłażany i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, paprykę w słupki, cebulę w piórka, pomidory w plastry. Odcinamy ogonki od fasolek, kroimy je w mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. W garnku umieszczamy warstwowo warzywa. Na dnie najlepiej umieścić ziemniaki i fasolkę, które najdłużej się gotują. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (bazylią, cząbrem i natką pietruszki). Na warzywa wlewamy 1 łyżkę oleju, dolewamy niewielką ilość wody. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ajłazan podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub dodatek do dań obiadowych.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Bąk 31/07/2013 - 4:33 pm

ciekawe danie:) wygląda apetycznie:)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 31/07/2013 - 7:59 pm

Zgadzam się z Justyną-bardzo ciekawe smaki:)

Odpowiedz
Olka 01/08/2013 - 7:53 am

Przepis przykuł moją uwagę nieznaną nazwą, ale myślę, że nie tylko nazwa jest warta uwagi, ale sama potrawa też, bo to pyszny zestaw warzyw.

Odpowiedz
JestSmak 01/08/2013 - 9:40 am

Fajny przepis, ale nazwę tej potrawy widzę po raz pierwszy 🙂

Odpowiedz
Yourii 01/08/2013 - 10:07 am

uwielbiam kolorowe dania! obserwuję ! 😀

Odpowiedz
JustInka 01/08/2013 - 12:20 pm

Szczerze, weszłam ze względu na oryginalną nazwę, ale nie zawiodłam się! Taka kompozycja składników musi być fantastyczna!

Odpowiedz
Maggie 01/08/2013 - 2:08 pm

Bardzo ciekawy przepis – podejrzewam, ze to danie by mi zasmakowalo! Kuchni kaukaskiej praktycznie nie znam, wiec z tym wieksza niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies