Sos pomidorowy z soczewicą

przez Malwina
Makaron z soczewica przepis
Sos pomidorowy z soczewicą
Dzień dobry,
Dziś częstuję Was moim zimowym przepisem na sos pomidorowy z czerwoną soczewicą. Najczęściej podaję go z dodatkiem makaronu, choć i z kaszą jaglaną lub ryżem smakuje równie dobrze. Poza wspomnianą soczewicą w sosie ląduje za każdym razem marchewka i seler naciowy. Lubię szczególnie dodatek tego ostatniego, który w połączeniu z pomidorowym sosem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego suszone i świeże zioła, chlust octu balsamicznego i gotowe. Wypróbujcie koniecznie.

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Martą i Pati.
Sos z soczewica

 

Sos pomidorowy z soczewicą

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek niezbyt ostrego chili
  • 2 duże kapary
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do posypania
  • do podania: makaron, kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa

Jak zrobić sos pomidorowy z soczewicą?

Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Seler kroimy w kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy selera i marchewkę, smażymy dalej przez 3 minuty. Wsypujemy soczewicę, wlewamy przecier, około 150-200 ml wody. Dodajemy roztarte w palcach oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy posiekane kapary. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy na patelnię troszkę więcej wody.
Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, mieszamy. Próbujemy sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną cukru (jeśli przecier był dość kwaśny). Sos pomidorowy z soczewicą nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem makaronu, kaszy lub ryżu.
Sos pomidorowy do makaronu

 

Sos z soczewica przepis
Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą
31 komentarzy
1

Podobne posty:

31 komentarzy

Ervisha 06/03/2018 - 7:06 pm

Taki sos niby banalny i prosty a łatwo go zepsuć.. każdy ma też swój przepis 🙂 Ja dodaje marchewkę, pietrusze, seler korzeniowy, cebulka lub por, czasem pieczarki – taka jarzynka a la ryba po grecku 🙂 Staram się aby nie rozgotować soczewicy a łatwo to zrobić 😉

Odpowiedz
Malwina 08/03/2018 - 7:31 am

No z soczewicą czerwoną bywa różnie, dlatego najlepiej korzystać z produktu jednej firmy. Mamy wówczas pewność, że czas gotowania zawsze będzie podobny.

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 06/03/2018 - 8:11 pm

Gdybym gotowała dla siebie, mogłabym tak jeść codziennie, piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/03/2018 - 7:31 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 06/03/2018 - 8:43 pm

Świetny:) ja kocham makarony i szukam inspiracji czym je urozmaicać,soczewica jak najbardziej mi pasuje-wkrótce zrobię:)

Odpowiedz
Dorota 06/03/2018 - 9:48 pm

Coś nowego! Koniecznie muszę wypróbować:)

Odpowiedz
Ania S 07/03/2018 - 8:14 am

Pyszne połączenie, a do tego tak świetnie wszystko wygląda kolorystycznie 😉

Odpowiedz
Patrycja 07/03/2018 - 8:14 am

Robiłam kiedyś podobny, ale Twój jest zdecydowanie bardziej aromatyczny!
Do tak przygotowanego sosu dodałam kiedyś wędzonego pstrąga i miałam przepyszną pastę/paprykarz do pieczywa. Polecam 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/03/2018 - 7:32 am

Mniam, brzmi pysznie!

Odpowiedz
Chocolade 07/03/2018 - 10:06 am

Moja soczewica niestety się już przeterminowała – nie mogłam się jakoś do niej przemóc 😛

Odpowiedz
nika 07/03/2018 - 12:57 pm

Inspirująca propozycja! Nie znam tego połączenia,a brzmi bardzo smakowicie!

Odpowiedz
EllaCanto 07/03/2018 - 5:58 pm

Nigdy nie pomyślałam o dodatku octu balsamicznego do sosu. Soczewica to super zamiennik mięsa, więc z chęcią wypróbuję przepis w weekend 🙂 A czy można czymś zastąpić kapary? Nigdy ich chyba nie jadłam i nie jestem pewna, czy mi posmakują.

Odpowiedz
Malwina 08/03/2018 - 7:33 am

Pomidory i ocet balsamiczny to mega fajne połączenie. Polecam wypróbować. A kapary po prostu pomiń. One są kwaśne w smaku i dają fajny posmak. Najczęściej dorzucam je własnie do sosu pomidorowego lub dodaję do sałatek.

Odpowiedz
Magda 07/03/2018 - 6:06 pm

Fajny pomysł, makaronu z takim sosem jeszcze nie próbowałam 🙂

Odpowiedz
Natalie 07/03/2018 - 7:37 pm

Ciekawa opcja na soczewicę 🙂 Muszę zacząć ją częściej jeść.

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 08/03/2018 - 10:22 am

Mniam! Koniecznie wypróbuje ten przepis. 🙂

Odpowiedz
Zuzka 08/03/2018 - 9:11 pm

Mi się jeszcze chyba nie udało ugotować tak ,,ładnie" czerwonej soczewicy :D.

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 09/03/2018 - 9:36 pm

Dzisiaj miałyśmy makaron spaghetti z podobnym sosem 😀 Pychota!

Odpowiedz
Anna J. 10/03/2018 - 8:00 am

Ciekawy przepis 🙂

Odpowiedz
Po prostu pycha 10/03/2018 - 12:16 pm

Wpraszam się na taki obiadek! 😀

Odpowiedz
Anulla 10/03/2018 - 3:47 pm

super makaron do pudełka! 🙂 kiedyś łączyłam marchewkę z soczewicą z makaronem gryczanym 🙂

Odpowiedz
Mama 11/03/2018 - 12:42 pm

Wypróbowane! Naprawdę niezłe smaki 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/03/2018 - 5:38 pm

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz
Martynosia 13/03/2018 - 5:13 pm

Okazuje się ze soczewica jest bardzo wdzięcznym produktem i można z niej przygotować wiele różnorodnych dan 😉

Odpowiedz
Anna J. 15/03/2018 - 6:20 pm

Rewelacyjnie wygląda, dodam żę Twoje talerzyki są przepiękne 🙂

Odpowiedz
Lonna 17/03/2018 - 4:06 pm

Smakowicie wygląda 🙂 Bardzo lubię połączenie soczewicy z sosem pomidorowym 🙂

Odpowiedz
moniksanka 24/03/2018 - 2:38 pm

Zrobiłam, muszę przyznać, że na drugi dzień smakowało mi jeszcze bardziej! Tak proste a naprawdę fenomenalne danie, trafia idealnie w moje smaki, dzięki!

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 04/04/2018 - 7:12 pm

Gdyby nie moja mięsożerna część rodziny, jadłabym takie dania codziennie 🙂

Odpowiedz
narja 19/04/2018 - 4:18 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
ewa 30/07/2019 - 8:22 am

dziekuje wlasnie ogarnelas mi obiad.
Sam blog bardzo mi sie podoba. bede zagladac po inspiracje zdecydowanie czesciej.
juz rzucam okiem na ksiazke. wysylka za granice mozliwa?

Odpowiedz
Malwina 30/07/2019 - 8:23 am

Na pewno Empik wysyła za granicę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies