Sos pomidorowy z soczewicą |
Dzień dobry,
Dziś częstuję Was moim zimowym przepisem na sos pomidorowy z czerwoną soczewicą. Najczęściej podaję go z dodatkiem makaronu, choć i z kaszą jaglaną lub ryżem smakuje równie dobrze. Poza wspomnianą soczewicą w sosie ląduje za każdym razem marchewka i seler naciowy. Lubię szczególnie dodatek tego ostatniego, który w połączeniu z pomidorowym sosem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego suszone i świeże zioła, chlust octu balsamicznego i gotowe. Wypróbujcie koniecznie.
Sos pomidorowy z soczewicą
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek niezbyt ostrego chili
- 2 duże kapary
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 100 g czerwonej soczewicy
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- listki bazylii do posypania
- do podania: makaron, kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa
Jak zrobić sos pomidorowy z soczewicą?
Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Seler kroimy w kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy selera i marchewkę, smażymy dalej przez 3 minuty. Wsypujemy soczewicę, wlewamy przecier, około 150-200 ml wody. Dodajemy roztarte w palcach oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy posiekane kapary. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy na patelnię troszkę więcej wody.
Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, mieszamy. Próbujemy sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną cukru (jeśli przecier był dość kwaśny). Sos pomidorowy z soczewicą nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem makaronu, kaszy lub ryżu.
Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą |
31 komentarzy
Taki sos niby banalny i prosty a łatwo go zepsuć.. każdy ma też swój przepis 🙂 Ja dodaje marchewkę, pietrusze, seler korzeniowy, cebulka lub por, czasem pieczarki – taka jarzynka a la ryba po grecku 🙂 Staram się aby nie rozgotować soczewicy a łatwo to zrobić 😉
No z soczewicą czerwoną bywa różnie, dlatego najlepiej korzystać z produktu jednej firmy. Mamy wówczas pewność, że czas gotowania zawsze będzie podobny.
Gdybym gotowała dla siebie, mogłabym tak jeść codziennie, piękne zdjęcia 🙂
Dziękuję 🙂
Świetny:) ja kocham makarony i szukam inspiracji czym je urozmaicać,soczewica jak najbardziej mi pasuje-wkrótce zrobię:)
Coś nowego! Koniecznie muszę wypróbować:)
Pyszne połączenie, a do tego tak świetnie wszystko wygląda kolorystycznie 😉
Robiłam kiedyś podobny, ale Twój jest zdecydowanie bardziej aromatyczny!
Do tak przygotowanego sosu dodałam kiedyś wędzonego pstrąga i miałam przepyszną pastę/paprykarz do pieczywa. Polecam 🙂
Mniam, brzmi pysznie!
Moja soczewica niestety się już przeterminowała – nie mogłam się jakoś do niej przemóc 😛
Inspirująca propozycja! Nie znam tego połączenia,a brzmi bardzo smakowicie!
Nigdy nie pomyślałam o dodatku octu balsamicznego do sosu. Soczewica to super zamiennik mięsa, więc z chęcią wypróbuję przepis w weekend 🙂 A czy można czymś zastąpić kapary? Nigdy ich chyba nie jadłam i nie jestem pewna, czy mi posmakują.
Pomidory i ocet balsamiczny to mega fajne połączenie. Polecam wypróbować. A kapary po prostu pomiń. One są kwaśne w smaku i dają fajny posmak. Najczęściej dorzucam je własnie do sosu pomidorowego lub dodaję do sałatek.
Fajny pomysł, makaronu z takim sosem jeszcze nie próbowałam 🙂
Ciekawa opcja na soczewicę 🙂 Muszę zacząć ją częściej jeść.
Mniam! Koniecznie wypróbuje ten przepis. 🙂
Mi się jeszcze chyba nie udało ugotować tak ,,ładnie" czerwonej soczewicy :D.
Dzisiaj miałyśmy makaron spaghetti z podobnym sosem 😀 Pychota!
Ciekawy przepis 🙂
Wpraszam się na taki obiadek! 😀
super makaron do pudełka! 🙂 kiedyś łączyłam marchewkę z soczewicą z makaronem gryczanym 🙂
Wypróbowane! Naprawdę niezłe smaki 🙂
Miło mi to czytać 🙂
Okazuje się ze soczewica jest bardzo wdzięcznym produktem i można z niej przygotować wiele różnorodnych dan 😉
Rewelacyjnie wygląda, dodam żę Twoje talerzyki są przepiękne 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Bardzo lubię połączenie soczewicy z sosem pomidorowym 🙂
Zrobiłam, muszę przyznać, że na drugi dzień smakowało mi jeszcze bardziej! Tak proste a naprawdę fenomenalne danie, trafia idealnie w moje smaki, dzięki!
Gdyby nie moja mięsożerna część rodziny, jadłabym takie dania codziennie 🙂
Wygląda pysznie 🙂
dziekuje wlasnie ogarnelas mi obiad.
Sam blog bardzo mi sie podoba. bede zagladac po inspiracje zdecydowanie czesciej.
juz rzucam okiem na ksiazke. wysylka za granice mozliwa?
Na pewno Empik wysyła za granicę.