Sałatka z komosy ryżowej i tofu z pikantnym dressingiem

przez Malwina
 
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ I TOFU Z PIKANTNYM DRESSINGIEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 czarych oliwek
  • 1/4 małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 80 g tofu
  • dressing-2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny,  1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Komosę dokładnie płuczemy, zalewamy szklanką wody, lekko solimy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Tofu kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki. W misce umieszczamy przestudzoną komosę, odsączoną kukurydzę, pomidorki, oliwki, tofu, posiekane zioła, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Oliwę ucieramy z sokiem z cytryny, dodajemy słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy sałatkę, dokładnie mieszamy i podajemy.
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Kermeet 19/03/2012 - 5:22 pm

No ciekawe 🙂

Odpowiedz
Kermeet 19/03/2012 - 5:23 pm

Gdzie kupie taki wynalazek jak komosa ryżowa?

Odpowiedz
Malwina 19/03/2012 - 5:27 pm

Komosę ryżową (quinoa) kupisz w większych sklepach z żywnością ekologiczną. Ja zamawiam ją przez internet w sklepie ecotrade

Odpowiedz
Magda 19/03/2012 - 5:24 pm

Ten dressing pobudził moją wyobraźnię.. Co prawda tofu się u mnie nie je, ale to nic – w końcu sałatki to wymarzone pole do eksperymentów kulinarnych!

Odpowiedz
eve.wo 19/03/2012 - 6:26 pm

tofu to ja tylko wędzone. "normalne" jakoś mi nie wchodzi. za to komosa ryżowa, pycha! niezwykle kolorowo u Ciebie. trzymam kciuki za wegański wątek na blogu :*

Odpowiedz
Anonimowy 19/03/2012 - 7:08 pm

Przepraszam, ale mam pytanie – jesteś weganką/wegetarianką, czy po prostu preferujesz takie potrawy, ale jesz odzwierzęce produkty? Bo trochę nie zrozumiałam ;)Na twoim blogu jest dużo mięsnych potraw i niektóre zawierają mleko, nabiał itp. dlatego się pytam 🙂
LeeLena

Odpowiedz
kikimora 19/03/2012 - 10:10 pm

Chyba żartujesz?!
Może na co dzień gdy przejdziesz się ulicą wielu ludzi popukałoby się w głowę słysząc coś o weganizmie, ale w sieci udziela się naprawdę rzesza ludzi, którzy są weganami lub się wegańską kuchnią interesują. Ja jem mięso (rzadko, ale jem), ale kuchnia wegańska niesamowicie mnie rajcuje i czekam na więcej takich przepisów u Ciebie 🙂
Sałatka jak najbardziej Me Gusta!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/03/2012 - 9:16 am

Postaram się w takim razie częściej umieszczać takie przepisy na blogu. Na pewno pojawią się nie tylko sałatki, ale i wszelkiej maści wegańskie pasty i pasztety, propozycje obiadowe itp. Może przypadną Ci do gustu;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Emma 20/03/2012 - 5:17 pm

Ja także przyłączam się do prośby o więcej wegańskich przepisów;)

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2013 - 5:22 pm

może odpowiedź nieco po czasie, ale kochana: TAK dla weganizmu! Pokazujesz w piekny, smaczny, kolorowy sposób, że weganie to nie są nawiedzeni trawożercy. Sama jestem weganką, dopiero teraz trafiłam na Twój blogi jestem ZAKOCHANA!!!! Gotuj więcej 😀 😀 😀

Odpowiedz
Nemi 19/03/2012 - 10:40 pm

Ciekawa sałatka! Zapisuję do wypróbowania:)

Odpowiedz
Maggie 20/03/2012 - 7:34 am

Kolorowa i zdrowa – podoba mi sie! Obiecalam sobie, ze zaczne w koncu eksperymentowac z tofu, wiec na pewno wyprobuje ten przepis. Czekam na wiecej 🙂

Odpowiedz
mariszka 20/03/2012 - 9:13 am

Zaintrygowało mnie połączenie oliwek, kukurydzy i bazylii. Ale wszystko prezentuje się bardzo smacznie, dressing też zachęca. Podmienię sobie quinoę na kuskus razowy, żeby zaoszczędzić na czasie rano, i przygotuję sobie jutro "na wynos". A to, że nie kosztujesz nawet tych imponujących potraw, jakie przyrządzasz, wydaje mi się niesamowite. Jak Ci się to udaje nie zrozumiem nigdy. Wszak w Twoich przepisach mnóstwo pysznych mięs, w wypiekach jaj, masła… Twoi bliscy mają farta 😉

Odpowiedz
Amy 20/03/2012 - 11:27 am

Ale różnorodność smaków:-). Lubię takie wieloskładnikowe i kolorowe sałatki:)

Odpowiedz
Anonimowy 20/03/2012 - 12:08 pm

Czy myślisz, że mozna zrobić taką sałatkę na bazie kuskus-owej?

Odpowiedz
Malwina 20/03/2012 - 12:54 pm

Oczywiście możesz ją zrobić z kuskusem. Ja kiedy nie mam czasu na gotowanie bulguru czy komosy używam kuskusu;)

Odpowiedz
judik 20/03/2012 - 2:33 pm

Wspaniała sałatka!:) Juz mi przypadła do gustu:)

Odpowiedz
may_bi 21/03/2012 - 2:11 pm

Fenomenalna jest ta sałatka! Nawet bez tofu i ze szczypiorkiem zamiast pietruszki;-) Dzięki!

Odpowiedz
Malwina 21/03/2012 - 2:17 pm

Bardzo się cieszę, że sałatka posmakowała;)

Odpowiedz
Pela 26/03/2012 - 1:20 pm

Malwi – wiesz, że ze mnie weganki się nie da zrobić, ale chętnie poczytałabym Twoje przepisy, może znalazłabym coś dla siebie. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies