Make bento, not war! #198

przez Malwina
Bento przepisy

Dzień dobry,

Nie wiem, jak Wy, ale ja już czuję wiosnę w powietrzu. Kupiłam nawet nasionka do wysiewu ziół oraz warzyw. Gdy zrobi się troszkę cieplej, zabieram się do pracy. Balkon mam wprawdzie malutki, ale uprawianie na nim zieleniny to dla mnie czysta przyjemność. Świeże ziółka w bento są zawsze mile widziane. A i zapewne jakieś kwiaty na nim wylądują.

Tym razem w bento królują różnej maści placki i placuszki, z którymi najsmaczniej opróżnia się lodówkę z zalegających resztek. W miarę możliwości wrzucę na blog przepisy na nie. Na pierwszy ogień pójdą placki z cukinii, o które ostatnio tak często dopytywaliście.

PS. Przypominam, że trwa bentowe Q&A. Zbieram Wasze zapytania, pomysły i sugestie związane z bento oraz cyklem Make bento, not war!. Jeszcze przez tydzień czekam na Wasze komentarze i wiadomości. Później w specjalnym wpisie odpowiem na wszystkie zapytania, a tematom bardziej rozległym i szczegółowym poświęcę osobne wpisy na blogu.
WTOREK
Bento, które przygotował dla mnie Połówek. W środku placuszki z brokułem i porem, kiełki, rzodkiewki, bazylia i adżika.

 

 

Takie zestawy zabrał ze sobą Połówek we wtorek i środę. Wszystko dokładnie Wam opiszę w cyklu Bento Prep. W skrócie:
– na śniadanie hummus z pieczoną papryką (na górze oliwka kalamata, marynowany czosnek, zaatar), domowe krakersy plus warzywa do pochrupania
– drugi posiłek (do kawy) to fit brownie owsiane z malinami
ŚRODA
Tym razem nie zmieściłam się do małego Monbento, więc w ruch poszło większe pudełko. W środku placuszki z cukinią i koperkiem. Bez glutenu, jajek i mleka. Dawno nie smakowały mi aż tak żadne placki. Do tego resztka adżiki, pomidorki i rzodkiewka.

 

 

W drugiej części owoce: 150 g winogron i 2 mandarynki. Musiałam szybko wyjść z domu, więc wrzuciłam do pudełka to, co było pod ręką. Mandarynki wylądowały w koszu, bo było zupełnie niezjadliwe.

Zabrałam ze sobą także 250 ml soku pomarańczowego.

 

CZWARTEK

U Połówka schab w sosie z sezamem, ryż jaśminowy i pikantne brokuły z patelni.

 

PIĄTEK

U Połówka proste wytrawne resztkowe placki z dipem plus warzywa.

 

W drugim pojemniku wiosenna sałatka ziemniaczana.
***

 

Po więcej bento inspiracji zapraszam Was na mój Instagram- Make bento, not war!
30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Dorota 05/03/2018 - 3:36 pm

A mnie zaintrygowały placuszki z brokułem i porem. Muszą być pyszne. Bardzo ciekawy pojemniczek (?) na sok:)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 05/03/2018 - 4:11 pm

Sałatka ziemniaczana wygląda smakowicie-będzie przepis,plis,plis:))) ?

Odpowiedz
Malwina 06/03/2018 - 7:29 am

Niestety nie 🙁

Odpowiedz
Ania S 05/03/2018 - 4:24 pm

Ja też dzisiaj czułam wiosnę w powietrzu, choć rano było strasznie zimno. A zestawy jak zawsze smakowite, najbardziej podobają mi się placki 😉

Odpowiedz
Domowe Potrawy 05/03/2018 - 4:28 pm

Ja jakoś jeszcze nie czuję wiosny, bo w moim mieście jest nadal mroźno i leży śnieg 🙁 ale może już niedługo to się zmieni. Placuszkami z cukinii i koperkiem bym nie pogardziła 🙂

Odpowiedz
Ervisha 05/03/2018 - 4:41 pm

Chętnie zrobię te placuszki 🙂

Odpowiedz
Ervisha 05/03/2018 - 4:44 pm

Może mi doradzisz z mieszanką curry. Widziałam dwie bez soli i zapisałam sobie ich skład 🙂 Byłabym wdzięczna gdybyś rzuciła okiem i wyraziła swoje zdanie 🙂
Mieszanka Kaufland: kurkuma, kmin rzymski, kolędra, kozieradka, natka pietruszki, papryka chili, czosnek, koper włoski, tymianek, majeranek,., estragon, szczypior, bazylia,. oregano,por

Mieszanka Kamis: kolendra, kumin, kurkuma, pieprz czarny, anyż, cynamon, koper włoski, imbir, lubczyk 🙂

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/03/2018 - 5:00 pm

Zdecydowanie postawiłabym na tę Kamisa. Nie wiem po co w tej z Kauflanda te wszystkie przyprawy od tymianku po por.

Odpowiedz
Malwina 05/03/2018 - 5:05 pm

Znalazłam jeszcze Kotanyi w młynku bez soli z fajnym składem. Ale jeśli mam Ci już polecać, to curry z firmy Dary Natury. Dobry skład, dobra cena i dobra jakość. Znajdziesz w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub w zielarskim.

Odpowiedz
Ervisha 05/03/2018 - 5:19 pm

Właśnie kiedy tak popatrzyłam na skład tej z Kauflandu to zaczęłam zastanawiać się po co tyle przypraw i skąd tymianek oraz por (w żadnej gotowej mieszance ich nie widziałam). Poza tym kukruma na pierwszym miejscu w składzie – skojarzyło mi się ze słabą jakością, mało intensywnością prawdziwego smaku. Przeczucie mnie nei myliło, ze Kamis, jednak chciałam się Kogoś poradzić 🙂 Ta przyprawa z Kamis to nowość 🙂
Przypraw o których piszesz u siebie w mieście nie widziałam, chociaż Dary Natury być może widziałam u siebie w sklepie zielarskim bo sklepów ze zdrową żywnoscią u mnie nie ma. Dziękuję za wskazówki :*

Odpowiedz
Immoral 05/03/2018 - 5:02 pm

Takie placuszki z dipem bym zjadła 🙂 O Bento słyszę pierwszy raz, doczytam o co chodzi 🙂

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 05/03/2018 - 5:47 pm

Te placuszki to bym zjadła!

Odpowiedz
Lena 05/03/2018 - 7:17 pm

ale kolorowo i oczywiście pysznie 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 05/03/2018 - 7:31 pm

Z niecierpliwością czekam na przepis na brownie owsiane 🙂 Ciekawa jestem też tych domowych krakersów – będzie przepis? 🙂

Tyle placuszków, że jutro sama zrobię takie wytrawne 😀 Z marchewki albo brokułów 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/03/2018 - 7:30 am

Przepis na brownie wrzucę w przyszłym tygodniu. Krakersów póki co nie będzie.

Odpowiedz
Zuza 05/03/2018 - 9:14 pm

zaintrygowała mnie sałatka z makaronu ryżowego i wołowiny 🙂 ostatnio jestem strasznie makaronowa 🙂

Odpowiedz
PaulinaN 05/03/2018 - 11:23 pm

Wygląda super zdrowo i smakowicie *_*

Odpowiedz
Patrycja 06/03/2018 - 7:56 am

Jestem pełna podziwu dla Twojej kreatywności!

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 06/03/2018 - 10:05 am

Kochana same pyszności wyczarowałaś 🙂

Odpowiedz
Martynosia 06/03/2018 - 10:57 am

Jak zwykle pieknie i kolorowo:) Bardzo interesuje mnie przepis na ten schab w sosie 😉 Jaki to sos?

Odpowiedz
Natalie 06/03/2018 - 4:57 pm

Jak zawsze przepyszne inspiracje 🙂 Ostatnio ''chodzą'' za mną jakieś placuszki warzywne i Ty tak bardzo kusisz! 😀

Odpowiedz
Karolina J 06/03/2018 - 10:01 pm

Skąd buteleczka na sok ?

Odpowiedz
Malwina 08/03/2018 - 7:29 am

Monbento. Mają jeszcze model o większej pojemności.

Odpowiedz
Marta Langier 07/03/2018 - 8:53 pm

Skusiłabym się na takie pyszności!!!

Odpowiedz
Zuzka 08/03/2018 - 9:13 pm

Oglądanie po nocach Twoich zdjęć to nie jest najlepszy pomysł… człowiek od razu robi się głodny :D.

Odpowiedz
Anna J. 10/03/2018 - 8:03 am

U mnie jeszcze zima i wiosny ani widu ani słychu 🙁 świetne propozycje 🙂 ja ostatnio robiłam podobne placuszki tylko ze szpinakiem 🙂 super wyszły

Odpowiedz
Po prostu pycha 10/03/2018 - 12:15 pm

Chętnie bym zjadła! 😛 Coś pysznego!

Odpowiedz
Po prostu pycha 12/03/2018 - 12:25 pm

placuszki z brokułami <3 pychotka!

Odpowiedz
Anonimowy 19/03/2018 - 1:48 pm

Dziękuję za to co Pani robi i dzieli sie,za inspirowanie innych. Byłam w kropce, nie miałam pomysłu na posiłki. A czytam Pani blog i nie mogę skończyć rewelacja

Odpowiedz
Malwina 20/03/2018 - 9:09 am

Dziękuję za przemiły komentarz. Od razu milej zaczyna się dzień 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies