Ta azjatycka sałatka na pierwszy rzut oka bardziej kojarzy się z obiadowym daniem, aniżeli sałatką. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest dość pikantna za sprawą dużej ilości chili oraz czosnku. Możecie zapakować ją w pojemnik i ze smakiem zjeść na drugie śniadanie w pracy. Razem ze mną sałatkę przygotowali Irenka oraz Andrzej.
Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (przepis pochodzi z książki „Łatwa kuchnia tajska” K. Hom)
SAŁATKA Z MAKARONU (TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
- 225 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki posiekanych suszonych krewetek (opcjonalnie)
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane w plasterki
- 3 łyżki posiekanej szalotki
- 225 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 3-4 małe czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji: 50 g uprażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki i czosnek, smażymy przez minutę. Dodajemy szalotkę i mięso, smażymy dalej przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sos rybny, cukier, sok z limonki, chili, przyprawiamy pieprzem (i ewentualnie solą, u mnie danie było wystarczająco słone i nie dodawałam już do niego soli). Dodajemy odcedzony makaron, smażymy dalej mieszając przez 3-4 minuty. Rozkładamy pomiędzy talerze, dekorujemy orzeszkami. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu na ciepło lub przestudzić ją i podać w temperaturze pokojowej.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
U mnie dziś na obiad będzie makaron, ale w zupełnie innym wydaniu 🙂 A ta sałatka bardzo mi się podoba!
Milego dnia,
Agata
Faktycznie malo "salatkowa", ale wystarczy mi jedno spojrzenie na liste skladnikow i juz wiem, ze by mi smakowala.
Bardzo apetyczna 🙂
No to fakt, trochę jak obiad, ale na pewno pyszny obiad na wynos do pracy!