Sałatka z makaronu

przez Malwina
Sałatka z makaronu i mielonego mięsa

Ta azjatycka sałatka na pierwszy rzut oka bardziej kojarzy się z obiadowym daniem, aniżeli sałatką. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest dość pikantna za sprawą dużej ilości chili oraz czosnku. Możecie zapakować ją w pojemnik i ze smakiem zjeść na drugie śniadanie w pracy. Razem ze mną sałatkę przygotowali  Irenka oraz Andrzej. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (przepis pochodzi z książki „Łatwa kuchnia tajska” K. Hom)

Sałatka z makaronu tajska
SAŁATKA Z MAKARONU (TAJLANDIA)

Składniki (na 4  porcje):

  • 225 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki posiekanych suszonych krewetek (opcjonalnie)
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 225 g mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3-4 małe czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji: 50 g uprażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki i czosnek, smażymy przez minutę. Dodajemy szalotkę i mięso, smażymy dalej przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy sos rybny, cukier, sok z limonki, chili, przyprawiamy pieprzem (i ewentualnie solą, u mnie danie było wystarczająco słone i nie dodawałam już do niego soli). Dodajemy odcedzony makaron, smażymy dalej mieszając przez 3-4 minuty. Rozkładamy pomiędzy talerze, dekorujemy orzeszkami. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu na ciepło lub przestudzić ją i podać w temperaturze pokojowej.

Sałatka z makaronu

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Bo(ro)n Appétit 05/06/2013 - 7:38 am

U mnie dziś na obiad będzie makaron, ale w zupełnie innym wydaniu 🙂 A ta sałatka bardzo mi się podoba!

Milego dnia,
Agata

Odpowiedz
Maggie 05/06/2013 - 9:20 am

Faktycznie malo "salatkowa", ale wystarczy mi jedno spojrzenie na liste skladnikow i juz wiem, ze by mi smakowala.

Odpowiedz
pieczarka mySia 05/06/2013 - 9:39 am

Bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/06/2013 - 11:38 am

No to fakt, trochę jak obiad, ale na pewno pyszny obiad na wynos do pracy!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies