Curry z soczewicą |
Dzień dobry,
Dziś grzejemy się od środka curry z soczewicą i mlekiem kokosowym. To proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którym ostatnio kilka razy ratowałam się, wracając zziębnięta do domu. Aromatyczne, lekko pikantne, przyjemnie tulące od środka.
Jeśli chcecie, możecie wzbogacić curry o dodatek tempehu, tofu lub mięsa. W przypadku tego drugiego najlepiej sprawdzi się kurczak lub indyk. Pokrojone mięso możecie wrzucić na patelnię razem z pieczarkami, obsmażyć, a później gotować razem z soczewicą. Można też postawić na udka i do potrawki dodać pokrojone bez skóry gotowane lub pieczone mięso. Tak też wczoraj zrobił Połówek i dorzucił do curry oddzielone od skóry i kości mięso drobiowe, na którym gotował wywar na zupę.
Curry z soczewicą i mlekiem kokosowym
Składniki (na 2 porcje):
- 1 czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki chili lub cayenne (opcjonalnie, ja miałam bardzo łagodne świeże chili, więc dosypałam dodatkowo paprykę w proszku)
- 200 g brązowych pieczarek
- 100 g mrożonego groszku
- 100 g czerwonej soczewicy
- 150 g mleka kokosowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego (lub więcej do smaku), w wersji bg sos tamari
- sok z połowy limonki
- do podania: ryż basmati lub jaśminowy
Jak zrobić curry z soczewicą?
Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy kurkumę, kmin, kolendrę, kardamon i cayenne (jeśli używamy). Przesmażamy przez minutę. Dodajemy soczewicę i wlewamy około 250 ml wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości soczewicy. Zajmie to około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy troszkę więcej wody na patelnię.
Gdy soczewica będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Mieszamy. Gotujemy przez kilka minut do zgęstnienia. Curry z soczewicą podajemy z dodatkiem ryżu. Posypujemy je świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Uwagi:
– jeśli potrawę będziecie jeść później lub kolejnego dnia, nie redukujcie sosu po dodaniu mleka kokosowego, ponieważ po pobycie w lodówce potrawka mocno zgęstnieje.
Curry z soczewicą |
34 komentarze
pyszne danie, a do tego pięknie podane 🙂
my ostatnio też dogrzewamy się curry 🙂 ale te zielone groszki i plasterki papryczki uroczo wyglądają 🙂
Co za piękny słoneczny kolor 🙂 Oj zjadłabym porcyjkę!
Proste i bardzo przydatne w dzisiejszych zabieganych czasach. Bardzo urokliwa fotka:)
Wspaniale wygląda:) Curry z mlekiem kokosowym najczęściej jadam z kurczakiem 🙂
ależ pysznie się prezentuje to danie:)
Wygląda przecudownie !! 🙂 Teraz jeszcze muszę wstrzymać się od jedzenia pieczarek, ale coś czuję, że w przyszyły weekend je zrobię – dokładnie z Twojego przepisu. A póki co musi mi wystarczyć moje niby curry z kaszą jaglaną (po prostu warzywa gotowane z kaszą z dodatkiem przyprawy curry i mleczka kokosowego ;))
Muszę kiedyś spróbować curry – na pierwszy raz z gotową mieszanką. Widziałam dwie bez soli, jedna nowość z Kamis a druga marki Kaufland która bazuje na kurkumie ale nie wiem, którą mieszankę wybrać. Ten zielony groszek w Twoim curry ♥
Pyszna i bardzo pożywna propozycja 🙂 Palce lizać 🙂
o wow! ale energetyczne danie! pięknie się prezentuje w jeszcze śliczniejszych miskach 🙂
Rozgrzewające jedzonko idealne na panującą zimnicę:)
Ma piękny kolor 🙂 Ostatnio zajadam się czerwoną soczewicą i z chęcią wypróbuję takie curry.
U mnie też ostatnio króluje czerwona soczewica. Dziś miałam makaron w sosie pomidorowym z soczewicą i warzywami 🙂
Ładnie wygląda, a nie o każdym curry można to powiedzieć 😉
Uwielbiam takie dania! Curry jest pyszne.
Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje 🙂
u mnie ostatnio też dość często curry w różnych wariacjach 🙂
Curry zawsze, bo jest przepyszne! Twoje jest cudne!
Pyszne i super rozgrzewające! Idealne na takie chłodne dni jak mamy teraz 🙂
Dokładnie 🙂
Wygląda bardzo pożywnie i rozgrzewająco 🙂 Kolorek też wyszedł świetny, po prostu przepyszne i przepiękne danie 🙂
Bardzo aromatyczne i pięknie prezentujące się danie!
Od razu ślinianki zadziałały…mniam:)
Jak to pysznie wygląda 🙂
Wyglada pieknie, a jak przeczytalam liste skladnikow, to jestem pewna ze i smakuje fantastycznie! Chyba zrobie cos takiego dla mojego K. bo biedny ostatnio mieska nie moze jesc, ale mysle ze takie curry mu to wynagrodzi 🙂
fantastyczne curry z soczewicą <3
Motyla noga, to miał być posiłek po dzisiejszym bieganiu i obiad na jutro…a wszedł od razu, z patelni. Pycha!!!!!
Powiedzmy, że jako bieg uznam wycieczkę po pieczarki (reszta składników w domu co zawsze motywuje do działania) 😉
Cieszę się, że smakowało 🙂
Uwielbiam takie aromatyczne dania 🙂
A kiedy groszek?!
Rzeczywiście umknął mi. Groszek dodajemy razem z mlekiem kokosowym.
Witaj! Czy można użyć zielonej soczewicy? A może masz jakieś pomysły na zieloną?
Cześć, zieloną najbardziej lubię w sałatkach lub zupach. Możesz użyć jej też w tym przepisie, ale pamiętaj, że gotuje się o wiele dłużej. Warto ją wcześniej krótko namoczyć, aby przyspieszyć gotowanie.
Dziękuję, będę próbować 🙂