Libańska zupa z soczewicy (Shorbat Adas)

przez Malwina
 Arabska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy (Shorbat Adas)
W ramach kolejnego wspólnego gotowania, zaproponowanego przez Emilię z blogu Turcja od kuchni, mieliśmy za zadanie przygotować libańską zupę z soczewicy, czyli shorbat adas. Emi podała przepis z blogu Maroc Mama, jednak ostatecznie nie skorzystałam z niego, ponieważ robię tę zupę troszkę inaczej. Bazuję zawsze na bulionie warzywnym, a smak zupy wzbogacam o dodatek pikantnej papryczki chili oraz imbiru.

Ta zupa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Mimo małej ilości składników, smakuje naprawdę świetnie. Polecam każdemu miłośnikowi arabskich smaków.
ZUpa z czerwonej soczewicy

ARABSKA ZUPA Z SOCZEWICY
(SHORBAT ADAS)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
W rondlu, w którym będziemy gotować, zupę rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek, cebulę, imbir i chili. Smażymy przez 4-5 minut. Wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy, mieszając, przez kilkadziesiąt sekund. Wlewamy bulion, wsypujemy soczewicę i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu lub po prostu wody. Pod koniec zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. 

 Zupa z czerwoną soczewicą przepis
Libańska zupa z soczewicy (Shorbat Adas)

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Marysia 07/02/2017 - 2:23 pm

Korzystam, korzystam, aczkolwiek modyfikuję pod moje kubki smakowe nieznoszące ostrości 😀 Chili zamieniam na 1/3 łyżeczki płatków chili, a imbir to zaledwie posiekany cieniutki plasterek. I tak mocno rozgrzewa 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies