Libańska zupa z soczewicy (Shorbat Adas) |
W ramach kolejnego wspólnego gotowania, zaproponowanego przez Emilię z blogu Turcja od kuchni, mieliśmy za zadanie przygotować libańską zupę z soczewicy, czyli shorbat adas. Emi podała przepis z blogu Maroc Mama, jednak ostatecznie nie skorzystałam z niego, ponieważ robię tę zupę troszkę inaczej. Bazuję zawsze na bulionie warzywnym, a smak zupy wzbogacam o dodatek pikantnej papryczki chili oraz imbiru.
Ta zupa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Mimo małej ilości składników, smakuje naprawdę świetnie. Polecam każdemu miłośnikowi arabskich smaków.
ARABSKA ZUPA Z SOCZEWICY
(SHORBAT ADAS)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula, posiekana w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 300 g czerwonej soczewicy
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
W rondlu, w którym będziemy gotować, zupę rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek, cebulę, imbir i chili. Smażymy przez 4-5 minut. Wsypujemy kurkumę i kmin, smażymy, mieszając, przez kilkadziesiąt sekund. Wlewamy bulion, wsypujemy soczewicę i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu lub po prostu wody. Pod koniec zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Libańska zupa z soczewicy (Shorbat Adas) |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
1 komentarz
Korzystam, korzystam, aczkolwiek modyfikuję pod moje kubki smakowe nieznoszące ostrości 😀 Chili zamieniam na 1/3 łyżeczki płatków chili, a imbir to zaledwie posiekany cieniutki plasterek. I tak mocno rozgrzewa 🙂