Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni

przez Malwina
Klopsiki w sosie z dynią
Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni 

Mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie puree z dyni. Tym razem jest to danie obiadowe w azjatyckim klimacie. Od razu uprzedzam, że dynia jest tu bardzo delikatnie wyczuwalna (niektóre odmiany mogą się tu wręcz zgubić), dominują bowiem nad nią inne wyraziste w smaku składniki w postaci aromatycznej żółtej pasty curry, papryczki chili, czosnku i szalotki. Na talerzu odnajdziecie smak słony, ostry, słodki i kwaśny. W kremowym żółtym sosie pływają delikatne klopsiki drobiowe z aromatem trawy cytrynowej i przyjemnym posmakiem miodu. Jakże ciekawy i smaczny jest mariaż dyni z kuchnią azjatycką.
Klopsiki w sosie dyniowym

KLOPSIKI W SOSIE Z PUREE Z DYNI


Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • pół puszki mleka kokosowego (200 g)
  • pół szklanki puree z dyni
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego  (lub więcej do smaku)
  • sok z połowy limonki
  • szczypta cukru
  • do podania: ryż jaśminowy
  • posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: do mięsa dodajemy płynny miód, pastę z trawy cytrynowej oraz ciemny sos sojowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Następnie formujemy 12 klopsików. Masę mięsną możecie wzbogacić o dodatek żółtka i niewielkiej ilości bułki tartej lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. 
Szalotkę, czosnek i pozbawione pestek chili drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, przesmażamy. Dodajemy mleko kokosowe, puree z dyni, mieszamy. Dokładamy klopsiki. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy na patelnię odrobinę wody (w przypadku bardzo gęstego puree z dyni). Po 15 minutach odkrywamy patelnię, dodajemy jasny sos sojowy do smaku, sok z limonki, cukier. Jeśli sos jest zbyt rzadki redukujemy go podgrzewając przez kilka minut bez przykrycia. W dwóch miseczkach umieszczamy ugotowany ryż jaśminowy, nakładamy klopsiki z sosem, posypujemy dymką i podajemy. 

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Kamilla Mn 27/10/2014 - 5:33 pm

Przepis kusi:) Super,że znajduje się w nim nuta kokosa,która dodaje delikatności potrawie.Pozdrawiam

Odpowiedz
Alison 27/10/2014 - 5:37 pm

OOOOOOOOOOOOOO MATKO !!!!!!!!!!!!!!!!!
To musi być przepyszne ….. musze zrobic koniecznie :-)))

Odpowiedz
Kuchnia Dietetyka 27/10/2014 - 8:04 pm

Będę miała alternatywę dla sosu koperkowego, który wciąż wołają moje dzieci 🙂 Mogę zrobić im niespodziankę 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:31 am

Świetny sos i ten kolor!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/10/2014 - 8:33 am

Uwielbiam curry! Fajnie przemyciłaś do niego dodatek dyni 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 11:34 am

Piękne kolory! Chyba coś takiego postaram się skopiować do mojego pudełka do pracy 😀

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2014 - 3:45 pm

Można zastąpić mleko kokosowe jogurtem, jeśli tak to co zrobić żeby się nie zważył?

Odpowiedz
Malwina 24/11/2014 - 10:42 am

Zostałabym jednak przy mleku, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku.

Odpowiedz
jagacicha 26/11/2014 - 9:40 pm

Dzisiaj było jedzone i sos był pyszny, niezwykle aromatyczny, ale zarazem delikatny 🙂 Niestety klopsiki wyszły mi nieco suche i twarde 🙁

Odpowiedz
Jadźka Wiertarka 17/10/2016 - 6:23 pm

Zrobiłam dziś – pyszne! Choć przyznam, że początkowo nie byłam przekonana do smaku, ale z sosem sojowym i sokiem z cytryny (nie miałam limonki) wszystko idealnie się dopełniło 🙂 Klopsiki miały zaskakujący smak. Całość przyjemnie cytrynowa, orzeźwiająca, ale nie kwaśna.
Muszę tylko nauczyć się jakieś bardziej kształtne klopsiki smażyć 😉

Odpowiedz
Malwina 18/10/2016 - 8:25 am

Najwygodniej formować klopsiki mokrymi dłońmi. Wychodzą zawsze gładkie i okrągłe.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies