Marokańska sałatka z kaszą kuskus i ciecierzycą

przez Malwina

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kaszę kuskus. Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam przepis na tę sałatkę, od razu pomyślałam o III Barku Sałatkowym Peli. Razem ze mną przygotowało ją także kilka innych blogerek- Maggie, Justyś, Ilonka, Paula, Shinju oraz Eve . Mam nadzieję, że pozostałym dziewczynom sałatka smakowała tak bardzo, jak mi. Połączenie kaszki kuskus, ciecierzycy, słodkich rodzynek i lekko pikantnej czerwonej cebuli jest na prawdę wyśmienite. 

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 solidne porcje):
 [przepis znaleziony na TEJ stronie]

  • szklanka kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam wody)
  • 1 marchewka
  • pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała
  • mała czerwona cebulka, drobno pokrojona
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka mielonego kuminu, łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki świeżego imbiru (drobno posiekanego), 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, świeżo mielony pieprz- wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
Kaszę i rodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym bulionem (jeśli zalewamy wodą, wówczas kaszkę dosalamy). Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut, aż kaszka napęcznieje. Spulchniamy ją widelcem i odstawiamy do przestygnięcia. Marchew obieramy, trzemy na tarce. Paprykę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, dokładnie płuczemy. 
Do kuskusu dodajemy warzywa, natkę pietruszki, ciecierzycę i zalewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. 

Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar Sałatkowy oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Majana 26/10/2011 - 5:06 pm

Świetna sałatka 🙂 Lubimy kaszkę kuskus:))

Odpowiedz
mopswkuchni 26/10/2011 - 5:09 pm

Tym razem nie mogłam razem z Wami ciachać sałatki. Na pewno ją kiedyś zrobię, bo wygląda znakomicie!

Odpowiedz
Pluskotka 26/10/2011 - 5:15 pm

Cieszę się, że nie tylko ja zamieniłam bulion na wodę. Szczerze mówiąc, chyba nie go nie zauważyłam tłumacząc przepis. 🙂
Dziękuję za wspólne gotowanie, wciągnęło mnie takie gotowanie na zawołanie. 🙂

Odpowiedz
Ola 26/10/2011 - 5:27 pm

nie jestem chyba przekonana do tych rodzynek, chociaż reszta wygląda genialnie. nie słodzą one zbytnio tej sałatki, albo czy mogę je pominąć?? trochę ich dużo jak dla mnie – rodzynkowego malkontenta 🙂 a swoja drogą sałatka jest świetna też jako dodatek do czegoś, bo wydaje się być rozgrzewająco sycąca :]

Odpowiedz
Anonimowy 26/10/2011 - 5:30 pm

kuskus jest pycha…salatka rowniez:)

Odpowiedz
Ola 26/10/2011 - 5:36 pm

aaa i jeszcze jedno – zobaczyłam właśnie u Ciebie kategorię tania kuchnia i… jestem zachwycona! każdy teraz stara się oszczędzać, a nie spodziewałam się, że w kategorii "za grosik" można wymyślić takie oryginalne pyszności (jak glazurowana marchewka, gulasz z ziemniakami i te placuszki z cukinii)! i ktoś tu mówił o zamykaniu… to byłby chyba największy błąd Kobietko! 🙂

Odpowiedz
ilka_86 26/10/2011 - 5:40 pm

pięknie Ci wyszła, i wiesz ja też użyłam wody, bo myślałam, że w przepisie nie było bulionu, takie małe niedopatrzenie;) mimo to sałatka bardzo mi posmakowała :]
buziaki:*

Odpowiedz
Agnieszka 26/10/2011 - 5:43 pm

A w mojej spiżarce od dłuższego czasu zalega puszka ciecierzycy i prosi się o wykorzystanie. Z chęcią spróbuję takiej sałatki. 🙂

Odpowiedz
Maggie 26/10/2011 - 5:56 pm

Boskie zdjecia, a salatka przepyszna. Na pewno jeszcze do niej wroce!

Odpowiedz
slyvvia 26/10/2011 - 6:05 pm

Prezentuje się znakomicie. Nigdy nie jadłam kuskusu 😉

Odpowiedz
Justyś 26/10/2011 - 6:19 pm

Super jest ta sałatka. Jak zwykle Twój wybór współgrał z moim podniebieniem 🙂
Dziękuję 🙂

Odpowiedz
flusso 26/10/2011 - 6:27 pm

Jak kolorowo i jak smacznie 🙂 Uwielbiam kuskusa!

Odpowiedz
Kamila 26/10/2011 - 6:38 pm

Sałatka bajeczna i kolorowa!

Odpowiedz
shinju 26/10/2011 - 7:01 pm

Zdecydowanie jest ona pyszna 🙂 Świetny przepis znalazłaś 🙂

Odpowiedz
kikimora 26/10/2011 - 7:11 pm

A ja wciąż zapominam o kuskusie. Muszę go w końcu nabyć i zrobić z nim jakąś pyszną sałatkę. Taką jak ta 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/10/2011 - 5:33 am

@Olu- tych rodzynek nie ma tam aż tak dużo, ale jeśli nie lubisz słodkich dodatków możesz oczywiście je pominąć.
Dziękuję za miłe słowa;*

Odpowiedz
Król 27/10/2011 - 5:40 am

Bardzo lubię kuskus, dlatego tez, jak najbardziej podoba mi się ta sałatka:)

Odpowiedz
Wiewióra 27/10/2011 - 5:57 am

Kolejna pyszna rzecz od Ciebie do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2011 - 6:02 am

Uwielbiam takie sałatki, na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kasia 27/10/2011 - 6:32 pm

Witaj Malwino! wyszła Wam wspaniała sałatka 🙂 szkoda tylko, że ze względu na dietę, ominęła mnie wasza zabawa, no ale może następnym razem 🙂 pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Bjedrona 27/10/2011 - 6:52 pm

Kocham wszystkie kuskusowe sałatki, a ta byłaby idealna do pojemniczka na drugie śniadanie :).

Odpowiedz
Amy 28/10/2011 - 6:56 pm

Uwielbiam kuskus:) Wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:47 pm

Jak widać kuskus ma wszelkie zastosowanie. UWielbiam tego typu kompozycje!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
marta 31/12/2011 - 3:18 pm

Sałatka jest obłędna. Wprawdzie nie wszystkie składniki się dokładnie zgadzają (winien tu sylwestrowy szał sklepowy – nie wszystko udało mi się dostać), ale i tak jest po prostu pyszna!
U mnie – jako dodatek do mięsa na sylwestrowej dwuosobowej imprezce domowej:)
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

Odpowiedz
Malwina 02/01/2012 - 9:08 am

@Marto- cieszę się, że Wam smakuje sałatka. Mam nadzieję, że ten ostatni dzień w roku spędziliście w miłej i smakowitej atmosferze. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku;)

pozdrawiam

Odpowiedz
buzzgrow 12/02/2014 - 10:43 am

no nic. cisne po kus kus.

Odpowiedz
buzzgrow 12/02/2014 - 3:13 pm

NIc dodać, nic ująć. obłędna. Przez przypadek dałem 2 łyżeczki imbiru rozgniecionego. bez szkody dla sałatki.
dzięki za przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 8:37 am

chyba dałam za dużo cebuli, jest strasznie wyczuwalna, sałatkę uratowały rodzynki;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 8:40 am

Marto, akurat wczoraj robiłam tę sałatkę dla Połówka na dziś do pracy 🙂 Cebulka ma być malutka (czerwona jest zazwyczaj o wiele mniejsza od białej). Cieszę się, że wypróbowałaś przepis.

Pozdrawiam ciepło,
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 10:19 am

o jaki zbieg okoliczności:) może moja cebulka była mała ale z serii większych;p mojemu mężowi sałatka niestety nie posmakowała, ale za to nad Twoją zupą fajita zachwycał się strasznie;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 10:44 am

Kuchnia marokańska jest dość specyficzna i nie każdemu odpowiada. Szczególnie, gdy nie przepada się za daniami wytrawnymi ze słodkimi dodatkami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies