Soba z brokułem i pieczarkami

przez Malwina
Soba z brokułem przepis
Soba z brokułem i pieczarkami
Soba z brokułem i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań, co zapewne zdążyliście już zauważyć, jeśli śledzicie na bieżąco cykl Make bento, not war!. Jest ekspresowa w przygotowaniu i do tego przesmaczna. Duża ilość chrupiących kolorowych warzyw w połączeniu z gryczanym makaronem i słodko-słonym sosem komponuje się wyjątkowo dobrze. 
  

W tym zestawieniu najbardziej smakują mi brokuły (nigdy nie oszczędzam z ich ilością) oraz brązowe pieczarki. Od razu uprzedzę Wasze pytania. Ze zwykłymi pieczarkami to danie też będzie smaczne, ale wersja z brązowymi jest po prostu przepyszna. Jeśli próbowaliście kiedyś tych pieczarek, to zapewne wiecie o czym piszę. Ich smak jest bardziej zbliżony do grzybów leśnych, aniżeli popularnej białej pieczarki.

Makaron soba z brokułami możecie przygotować w woku lub na zwykłej patelni. Pamiętajcie, że robiąc go na patelni, należy smażyć wszystkie składniki na średnim ogniu i co jakiś czas podrzucać zawartością. Po usmażeniu warzywa powinny pozostać jędrne i chrupiące. Tak przygotowany makaron można zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Przepis na makaron soba z brokułem i pieczarkami przygotowałam w ramach akcji Pieczarkowy tydzień. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się Mopsik i Mirabelka

Soba z warzywami przepisy
SOBA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI


Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • 75-100 g makaronu soba
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4-1/2 papryczki chili (ilość wg preferencji)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 niedużej marchewki
  • 200 g cukinii 
  • kilka różyczek brokułu
  • 200 g brązowych pieczarek
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca 
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • sos do makaronu: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu hoisin, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników. Czosnek, pozbawioną pestek chili siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w półplasterki. Cebulkę siekamy w piórka. 
Selera obieramy z włókien, siekamy w nieduże plasterki. Obraną marchewkę kroimy w julienne. Brokuła dzielimy na nieduże kawałki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w nieduże podłużne kawałki. Cukinię kroimy w kawałki w kształcie grubszej zapałki. Składniki sosu łączymy w małej miseczce. 
Zagotowujemy wodę w garnku na makaron soba. Makaron wrzucamy na wrzącą wodę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek, chili, imbir, pora, cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 1 minutę. Dokładamy marchewkę, brokuły, paprykę, cukinię. Smażymy dalej (cały czas na średnim ogniu), potrząsając co jakiś czas zawartością patelni. Po 2 minutach dokładamy pieczarki oraz orzechy nerkowca i smażymy dalej przez kolejne 2 minuty. Po 4 minutach smażenia warzywa powinny być już dobre. Mają pozostać chrupiące. 
Makaron odcedzamy, dodajemy go na patelnię (jeśli chcecie go zabrać ze sobą następnego dnia do pracy, przelejcie makaron zimną wodą). Wlewamy sos, mieszamy (najlepiej szczypcami lub przy pomocy dwóch łopatek). Makaron posypujemy podprażonym sezamem i nakładamy do miseczek i podajemy.

Uwagi:

– Do bento przygotowuję zawsze makaron z  połowy porcji

Soba z brokułem przepis
Soba z brokułem i pieczarkami
Smażony makaron soba
Bento: soba z brokułem i pieczarkami
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

Naturalne metody 22/04/2016 - 6:07 pm

Wspaniale wygląda ta sałatka.Kolory robią wrażenie wizualne i zapewne smak jest niesamowity ;))

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 23/04/2016 - 10:18 am

Ale cudownie wygląda *.*

Odpowiedz
mopswkuchni 23/04/2016 - 2:59 pm

Wygląda cudnie, aż chce się jeść oczami. Dziękuję za wspólne "pieczarkowanie".

Odpowiedz
Anonimowy 26/04/2016 - 6:26 pm

Super przepis ! Na pewno wypróbuję 🙂 Mam pytanie: czy ten sos hoisin mogę czymś zastąpić? Czy lepiej ominąć? Czy też jest to niezbędny składnik i po prostu lepiej go poszukać i kupić?

Odpowiedz
Malwina 27/04/2016 - 5:44 am

Niby to tylko 2 łyżeczki sosu, ale sporo wnoszą do smaku. Kilka razy jadłam ten makaron bez hoisin i to nie było już to samo. Poszukaj w większych marketach na dziale z kuchniami świata, ewentualnie w Tk Maxx. Ja swój sos zamawiam przez Internet (bez dodatku śliwek).

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2016 - 2:31 pm

Dziękuję za odpowiedź – w końcu kupiłam ten sos i właśnie jemy na obiad. Zrobiłam z podwójnej porcji, więc musiałam smażyć na 2 patelniach, ale finalnie sie udało 😛 Bardzo smaczny przepis; dziękuję za inspirację ! Świetny blog – a śniadania Mistrzów – najlepsze 😀

Odpowiedz
rabarbarowo 26/04/2016 - 7:18 pm

Moje smaki :)Cudowne połączenie składników 😉

Odpowiedz
Kasia 12/03/2019 - 9:21 am

Czy można czymś zastąpić sos sojowy? Muszę ograniczać sól w diecie, a chciałabym wypróbować ten przepis.

Odpowiedz
Malwina 12/03/2019 - 11:05 am

Niestety niczym nie da się go tu zastąpić. Polecam kupić sos sojowy o obniżonej zawartości sodu. Znajdziesz go m.in. w ofercie Kikkomana.

Odpowiedz
Ania 24/03/2020 - 5:37 am

Do wykonania tego (swoją drogą przepysznego!) dania zaopatrzyłam się w słoiczek sosu Hoisin, który stoi teraz samotnie w lodówce.
W związku z tym mam dwa pytania:
1) Zastanawiam się czy mogłabym go może zamrozić w formie kostek i wyciągać w razie potrzeby?
2) Czy sos Hoisin można z powodzeniem stosować we wszystkich przepisach, w których pojawia się słodko-pikantny sos chili?
Z góry dziękuję!

Odpowiedz
Malwina 25/03/2020 - 1:36 pm

Sos hoisin ma baardzooo długi okres przydatności. Z pewnością przechowywanie go w lodówce wydłuży ten czas. Sama przechowuję go normalnie w kuchennej szafce w ciemnym i suchym miejscu. To zupełnie inny produkt, więc nie nadaje się jako zamiennik sosu słodko-pikantnego. Szykuję się właśnie do zamówienia w sklepie azjatyckim, więc kupię też hoisin i obiecuję kilka nowych przepisów 🙂 Tylko daj znać, czy te mięsne też wchodzą w rachubę. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ania 25/03/2020 - 1:48 pm

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Z niecierpliwością czekam zatem na nowe przepisy (zarówno te mięsne, jak i wegetariańskie) 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies