Soba z brokułem i pieczarkami |
W tym zestawieniu najbardziej smakują mi brokuły (nigdy nie oszczędzam z ich ilością) oraz brązowe pieczarki. Od razu uprzedzę Wasze pytania. Ze zwykłymi pieczarkami to danie też będzie smaczne, ale wersja z brązowymi jest po prostu przepyszna. Jeśli próbowaliście kiedyś tych pieczarek, to zapewne wiecie o czym piszę. Ich smak jest bardziej zbliżony do grzybów leśnych, aniżeli popularnej białej pieczarki.
Przepis na makaron soba z brokułem i pieczarkami przygotowałam w ramach akcji Pieczarkowy tydzień. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się Mopsik i Mirabelka.
- 75-100 g makaronu soba
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4-1/2 papryczki chili (ilość wg preferencji)
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
- pół czerwonej cebuli
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 niedużej marchewki
- 200 g cukinii
- kilka różyczek brokułu
- 200 g brązowych pieczarek
- pół niedużej czerwonej papryki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- sos do makaronu: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu hoisin, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, 1 łyżka octu ryżowego
Uwagi:
– Do bento przygotowuję zawsze makaron z połowy porcji
Soba z brokułem i pieczarkami |
Bento: soba z brokułem i pieczarkami |
12 komentarzy
Wspaniale wygląda ta sałatka.Kolory robią wrażenie wizualne i zapewne smak jest niesamowity ;))
Ale cudownie wygląda *.*
Wygląda cudnie, aż chce się jeść oczami. Dziękuję za wspólne "pieczarkowanie".
Super przepis ! Na pewno wypróbuję 🙂 Mam pytanie: czy ten sos hoisin mogę czymś zastąpić? Czy lepiej ominąć? Czy też jest to niezbędny składnik i po prostu lepiej go poszukać i kupić?
Niby to tylko 2 łyżeczki sosu, ale sporo wnoszą do smaku. Kilka razy jadłam ten makaron bez hoisin i to nie było już to samo. Poszukaj w większych marketach na dziale z kuchniami świata, ewentualnie w Tk Maxx. Ja swój sos zamawiam przez Internet (bez dodatku śliwek).
Dziękuję za odpowiedź – w końcu kupiłam ten sos i właśnie jemy na obiad. Zrobiłam z podwójnej porcji, więc musiałam smażyć na 2 patelniach, ale finalnie sie udało 😛 Bardzo smaczny przepis; dziękuję za inspirację ! Świetny blog – a śniadania Mistrzów – najlepsze 😀
Moje smaki :)Cudowne połączenie składników 😉
Czy można czymś zastąpić sos sojowy? Muszę ograniczać sól w diecie, a chciałabym wypróbować ten przepis.
Niestety niczym nie da się go tu zastąpić. Polecam kupić sos sojowy o obniżonej zawartości sodu. Znajdziesz go m.in. w ofercie Kikkomana.
Do wykonania tego (swoją drogą przepysznego!) dania zaopatrzyłam się w słoiczek sosu Hoisin, który stoi teraz samotnie w lodówce.
W związku z tym mam dwa pytania:
1) Zastanawiam się czy mogłabym go może zamrozić w formie kostek i wyciągać w razie potrzeby?
2) Czy sos Hoisin można z powodzeniem stosować we wszystkich przepisach, w których pojawia się słodko-pikantny sos chili?
Z góry dziękuję!
Sos hoisin ma baardzooo długi okres przydatności. Z pewnością przechowywanie go w lodówce wydłuży ten czas. Sama przechowuję go normalnie w kuchennej szafce w ciemnym i suchym miejscu. To zupełnie inny produkt, więc nie nadaje się jako zamiennik sosu słodko-pikantnego. Szykuję się właśnie do zamówienia w sklepie azjatyckim, więc kupię też hoisin i obiecuję kilka nowych przepisów 🙂 Tylko daj znać, czy te mięsne też wchodzą w rachubę. Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Z niecierpliwością czekam zatem na nowe przepisy (zarówno te mięsne, jak i wegetariańskie) 🙂