Omurice

przez Malwina

Dziś kończy się akcja japońska prowadzona przez Michała. Z tego też powodu w kilka osób przygotowaliśmy na jej zakończenie omurice. Jest to danie składające się z omletu oraz ryżu smażonego z kurczakiem i pomidorami. Ma ono same zalety, począwszy od świetnego smaku, przez łatwość i szybkość wykonania. Na pewno jeszcze nie raz je powtórzę. Razem ze mną w wirtualnej kuchni pichcili: EmmaMaggie, Michał, Mirabelka, Pluskotka, Shinju oraz Wiera.


Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka. 

OMURICE (JAPONIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 130 g mięsa z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/4 cebuli (około 70 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g ugotowanego zielonego groszku
  • 4 pieczarki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kremówki
  • 200 g pomidorów z puszki
  • łyżka białego wina
  • łyżka ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • 280 g ugotowanego ryżu
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy w plasterki. Jajka roztrzepujemy w miseczce z kremówką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie i ładnie się zrumieni, dodajemy mięso. Smażymy dalej około 5 minut, aż mięso będzie jasne w środku. Dorzucamy pieczarki i dalej smażymy (w razie potrzeby dolewając odrobinę oleju). Wlewamy wino, smażymy chwilę, aż odparuje. Dodajemy pomidory, ketchup, liść laurowy i groszek. Smażymy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy ryż, smażymy chwilkę.
Na drugiej patelni smażymy dwa omlety (ja do jajek dodałam posiekany drobno szczypiorek). Na środek każdego układamy farsz, zawijamy i podajemy. 
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

qualietta 31/03/2012 - 5:53 pm

Przepis do wypróbowania. Lubię szybkie i smaczne dania. Omurice prezentują się świetnie, a lista składników kusząca.

Odpowiedz
Sue 31/03/2012 - 6:30 pm

Jej! Ale znakomity! 🙂
Zielony groszek dodaje mu uroku. 🙂

Odpowiedz
Marzena 31/03/2012 - 7:19 pm

Super wyglada:) Dobry pomysl na w miare szybkie danie:)

Odpowiedz
Majana 31/03/2012 - 7:42 pm

Bardzo ciekawe danie. 🙂 Chętnie bym spróbowała kiedyś:)

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2012 - 7:43 pm

Witam 🙂
Chciałabym z okazji zbliżających się świąt zrobić dla każdego z klasy mały prezent w postaci własnoręcznie przygotowanych słodkości (zapakowanych w ozdobny woreczek przewiązany wstążką). Na pewno znajdą się tam trufelki w kształcie jajek (z którego przepisu trufelki będzie łatwo uformować?). Ma pani pomysł co jeszcze mogło by się tam znaleźć?
Pozdrawiam, Chocolatik

Odpowiedz
Malwina 01/04/2012 - 8:53 am

Chocolatik- jeśli chodzi o trufelki, to dobrze formuje się te: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/01/woskie-trufelki-czekoladowe.html
możesz je obtoczyć w czekoladzie ( obtoczone w kakao, mogą narobić troszkę "bałaganu"). Problemów nie sprawiają też te kokosowe (i do tego są pyszne)- http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/11/pralinki-bounty.html.
Myślę, że mogłabyś też upiec ciasteczka, np. takie króliczki waniliowe http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/03/waniliowe-kroliczki-wielkanocne.html
albo małe kruche babeczki , które wypełniłabyś bakaliami i czekoladą, a na wierzchu położyła czekoladowe jajeczka (na uchwyt koszyczka możesz wykorzystać podłużne tęczowe żelki)

pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 31/03/2012 - 8:06 pm

No powiem szczerze, że pomysł całkiem calkiem. Myślę, że jeśli przypadnie do gustu moim chłopakom ( a raczej tak będzie, bo szczególnie najmłodszy w rodzinie jest totalnie mięsożerny 🙂 ) to będzie miłe urozmaicenie obiadków 🙂
No a ja kocham omlety 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 31/03/2012 - 9:13 pm

lubie ta akcje 🙂

Odpowiedz
Maggie 01/04/2012 - 3:24 am

Bardzo efektownie u ciebie wyglada, az milo popatrzec (a jeszcze przyjemniej byloby zjesc :))

Odpowiedz
Cytrynka 01/04/2012 - 4:34 am

Świetny pomysł, szybki w wykonaniu, a to cenię, szczególnie jeśli chodzi o śniadania "na tygodniu" 🙂

Odpowiedz
aghapimetka 01/04/2012 - 10:07 am

wypróbuję , ale jako miłośniczka kaszy ryż zastąpię kaszę jaglaną 🙂

Odpowiedz
Emma 01/04/2012 - 11:18 am

Ja zaraz lecę znowu robić omurice 🙂 mama się w tym zakochała, ja zresztą też.
Na jakiej patelni smażyłaś omlety? ja nie byłam w stanie tak ich zawinąć, a dałam dużo mniej ryżu, niż było w oryginale.

Odpowiedz
Malwina 02/04/2012 - 6:53 am

Emmo smażyłam na najzwyklejszej patelni za 11 zł z Biedronki;)

Odpowiedz
Kermeet 02/04/2012 - 6:54 am

ja smażyłem na woku 🙂

Odpowiedz
Barbara 01/04/2012 - 2:40 pm

Takie nadzienie z omletem musi być smaczne, a i wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Sabienne 01/04/2012 - 5:53 pm

Świetne!

Odpowiedz
basiaP 01/04/2012 - 11:34 pm

fajnie wygladaja:)

Odpowiedz
Kermeet 02/04/2012 - 6:54 am

Fajne zdjęcia, dzięki za wspólne gotowanie 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/04/2012 - 8:24 am

Oj, zastanawiałąm się czym jest omurice. 🙂 I już wiem. To musi być na prawdę smaczne. W kolejnej akcji już zakaszę rękawy i potworzymy coś wspólnie. Już się doczekać nie mogę.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Malwina 02/04/2012 - 8:43 am

Aniu czekam niecierpliwie naszego kolejnego spotkania w kuchni;)

Odpowiedz
may_bi 02/04/2012 - 5:33 pm

Wow, to rodzaj przepisu, po którym ma się ochotę lecieć do kuchni i upichcić coś takiego 🙂

Odpowiedz
Pluskotka 03/04/2012 - 2:42 pm

Dobrze, że jednak zdecydowałam się na udział w tej akcji. Wyszło całkiem pysznie. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2012 - 2:24 pm

Ale omurice robi się inaczej :>

Odpowiedz
Malwina 15/04/2012 - 2:54 pm

Bazowałam na video-przepisie z cooking with the dog, który prowadzi pewna Japonka (niestety pojęcia nie mam jak się nazywa). Jeśli posiadasz inny przepis byłabym wdzięczna za podzielenie się nim.

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies