Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że w tygodniu rzadko macie czas na przesiadywanie w kuchni. Podobnie mam i ja, dlatego też często sięgam wówczas po przepisy z kuchni chińskiej. Wystarczy kilka chwil, by wyczarować smaczny posiłek. To danie jest niesamowicie ekspresowe w wykonaniu, całość zajmie nam maksymalnie 15 minut (razem z pokrojeniem warzyw i mięsa). Jest też świetną formą odświeżenia ryżu, który został nam z poprzedniego dnia.
SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]
- 2 łyżki orzechu arachidowego
- łyżka posiekanego imbiru
- 3 szalotki, drobno posiekane
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
- 225 g piersi z kurczaka
- łyżka wina ryżowego lub wytrawnej Sherry
- łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 50 g orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
- 300 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cebula dymka, posiekana
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir i szalotkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawę Pięć Smaków i wino ryżowe. Kiedy mięso ładnie się zrumieni dodajemy ciemny sos sojowy, mieszamy. Wrzucamy paprykę i dymkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy ryż, jasny sos sojowy, orzeszki, olej sezamowy. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
16 komentarzy
super smacznie wygląda pięknie i apetycznie
Z daleka do Ciebie przybywam,
więc pozwól że na chwilę się zatrzymam.
Kłopotu nie sprawię,
ale pozdrowienia i życzenia zostawię.
Lubię te smaki:)
moje najukochańsze połączenie smaków 🙂 mam nadzieję niebawem wykonam 🙂
Jako że lubię wszystko co z orzechami i kurczakiem, muszę wybróbować 😉
faktycznie – chińskie dania są hiper szybkie, a to ogromny plus. Ja uwielbiam też dania z orzeszkami, po prostu za nimi szaleję, to tak fajnie trafić na orzeszka w daniu i sobie go schrupać!
Pyszne danie, pięknie wygląda i oczywiście smaczne.
Pozdrawiam
Monika
uwielbiam, teraz przymierzam się do podania smażonego – makaronu… a do orzechów w daniach chyba nigdy się nie przekonam…
robię podobnie, następnym razem też dodam imbir:)
jedzonko w moim stylu 🙂
Takie blyskawiczne, orientalne dania ratuja mi zycie, kiedy nie mam czasu na "powazniejsze" gotowanie (czytaj: prawie zawsze ;))
O tak, takie błyskawiczne dania idealnie sprawdzają się w tygodniu:)
Czytając Twoje posty wydaje się , że spędzasz tylko czas wolny w kuchni.:) Często robię różne dania na szybko z głowy nawet nie wiedząc , ze to kuchnia chińska :)) Pozdrawiam kuchareczkę!
cudnie wygląda! tak kolorowo:)
Alez musi być pyszny! WYgląda wspaniale Malwinko:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Lubię to i już ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Jadłam kiedyś podobne danie w chińskiej restauracji i bardzo mi przypadło do gustu. Fajnie, że zamieściłaś przepis. Nie pozostaje mi nic innego jak zabrać się za gotowanie 🙂