Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

przez Malwina
Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że w tygodniu rzadko macie czas na przesiadywanie w kuchni. Podobnie mam i ja, dlatego też często sięgam wówczas po przepisy z kuchni chińskiej. Wystarczy kilka chwil, by wyczarować smaczny posiłek. To danie jest niesamowicie ekspresowe w wykonaniu, całość zajmie nam maksymalnie 15 minut (razem z pokrojeniem warzyw i mięsa). Jest też świetną formą odświeżenia ryżu, który został nam z poprzedniego dnia. 

Smażony ryż z kurczakiem i orzechami
SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]
  • 2 łyżki orzechu arachidowego
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
  • 225 g piersi z kurczaka
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnej Sherry
  • łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 50 g orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
  • 300 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula dymka, posiekana
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir i szalotkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawę Pięć Smaków i wino ryżowe. Kiedy mięso ładnie się zrumieni dodajemy ciemny sos sojowy, mieszamy. Wrzucamy paprykę i dymkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy ryż, jasny sos sojowy, orzeszki, olej sezamowy. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Anonimowy 18/06/2012 - 4:39 pm

super smacznie wygląda pięknie i apetycznie

Z daleka do Ciebie przybywam,
więc pozwól że na chwilę się zatrzymam.
Kłopotu nie sprawię,
ale pozdrowienia i życzenia zostawię.

Odpowiedz
AnnaA-G 18/06/2012 - 4:39 pm

Lubię te smaki:)

Odpowiedz
Wiewióra 18/06/2012 - 5:29 pm

moje najukochańsze połączenie smaków 🙂 mam nadzieję niebawem wykonam 🙂

Odpowiedz
Bee 18/06/2012 - 5:47 pm

Jako że lubię wszystko co z orzechami i kurczakiem, muszę wybróbować 😉

Odpowiedz
mnemonique 18/06/2012 - 5:48 pm

faktycznie – chińskie dania są hiper szybkie, a to ogromny plus. Ja uwielbiam też dania z orzeszkami, po prostu za nimi szaleję, to tak fajnie trafić na orzeszka w daniu i sobie go schrupać!
Pyszne danie, pięknie wygląda i oczywiście smaczne.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
śliwka 18/06/2012 - 6:50 pm

uwielbiam, teraz przymierzam się do podania smażonego – makaronu… a do orzechów w daniach chyba nigdy się nie przekonam…

Odpowiedz
Agabi 18/06/2012 - 8:22 pm

robię podobnie, następnym razem też dodam imbir:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 19/06/2012 - 5:42 am

jedzonko w moim stylu 🙂

Odpowiedz
Maggie 19/06/2012 - 7:04 am

Takie blyskawiczne, orientalne dania ratuja mi zycie, kiedy nie mam czasu na "powazniejsze" gotowanie (czytaj: prawie zawsze ;))

Odpowiedz
Nemi 19/06/2012 - 8:38 am

O tak, takie błyskawiczne dania idealnie sprawdzają się w tygodniu:)

Odpowiedz
Mona 19/06/2012 - 1:19 pm

Czytając Twoje posty wydaje się , że spędzasz tylko czas wolny w kuchni.:) Często robię różne dania na szybko z głowy nawet nie wiedząc , ze to kuchnia chińska :)) Pozdrawiam kuchareczkę!

Odpowiedz
małgo 19/06/2012 - 1:45 pm

cudnie wygląda! tak kolorowo:)

Odpowiedz
Majana 19/06/2012 - 7:47 pm

Alez musi być pyszny! WYgląda wspaniale Malwinko:)

Odpowiedz
agattekh 22/06/2012 - 12:26 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 25/06/2012 - 12:06 pm

Lubię to i już ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Marzi 27/06/2012 - 8:11 am

Jadłam kiedyś podobne danie w chińskiej restauracji i bardzo mi przypadło do gustu. Fajnie, że zamieściłaś przepis. Nie pozostaje mi nic innego jak zabrać się za gotowanie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies