Jak ugotować ryż do sushi? |
Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na to, jak ugotować ryż do sushi. Gotowanie ryżu to z pozoru sprawa banalna, jednak często efekt naszej pracy nie jest taki, jakbyśmy tego oczekiwali. Chciałabym zwrócić uwagę na podstawowe błędy, jakie najczęściej się popełnia przy gotowaniu ryżu do sushi i w kilku krokach przejrzyście wyjaśnić Wam, jak proces gotowania ryżu powinien przebiegać. W końcu gotowanie ma być proste i przyjemne.
Podstawowe błędy w gotowaniu ryżu sushi:
- wybór nieodpowiedniego ryżu (do sushi używamy specjalnego krótkoziarnistego ryżu)
- niepłukanie ryżu
- gotowanie w nieodpowiednich proporcjach ryżu do wody, np. w oparciu o proporcje 1:2
- mieszanie ryżu w trakcie gotowania
- gotowanie bez przykrycia
- dodawanie soli do ryżu w trakcie gotowania
- zbyt długie gotowanie
- używanie garnka z cienkim dnem
- pominięcie zaprawiania ryżu awase-zu
Ryż do sushi
Przyznam, że naczytałam się już wiele o „patentach” na sushi na bazie ryżu długoziarnistego. Od gotowania papkowatego ryżu w sporej ilości wody (wcześniej oczywiście niepłukanego, by otrzymać stosowną papkę), po gotowanie w mleku, które nie mam bladego pojęcia w jaki sposób miało zwykły długoziarnisty ryż przemienić w ryż do sushi. Niewątpliwie musiałby to być cud, niczym ten w Kanie Galilejskiej.
Wybór odpowiedniego ryżu do sushi ma znaczenie (podobnie, jak w przypadku innych potraw, takich jak risotto, pilaw czy paella). Obecnie w naszym kraju coraz więcej firm ma w swojej ofercie ryż do sushi. Bez problemu powinniście go zakupić także w niektórych osiedlowych sklepach, wystarczy uważnie rozglądać się po sklepowych półkach lub po prostu poprosić sprzedawcę o sprowadzenie kilku sztuk interesującego Was produktu. A jeszcze wygodniej będzie zamówić ryż do sushi w sklepie internetowym.
Jak ugotować ryż do sushi?
Gotowanie ryżu do sushi krok po kroku
Płukanie ryżu do sushi
Ryż umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, mieszamy go kolistymi ruchami dłoni kilkakrotnie. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy około 4-5 razy (lub więcej), aż woda będzie przezroczysta.
Moczenie ryżu do sushi
Następnie ryż zalewamy czystą wodą (wody wlewamy tyle, by zakryła ryż) i odstawiamy ryż do namoczenia na około 30 minut.
Odcedzanie namoczonego ryżu
Namoczony uprzednio ryż odcedzamy na drobnym sicie, a następnie umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Rondelek musi mieć pokrywkę, najlepiej aby była szklana (dzięki temu będziemy mogli zauważyć, kiedy woda zacznie się gotować, bez konieczności podnoszenia pokrywki).
Gotowanie ryżu do sushi
Ryż w garnku zalewam zimną wodą. Najlepiej na 1 szklankę ryżu wlać 1 szklankę płynu plus około 1/5 szklanki. Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na włączonym palniku. Do gotowania ryżu nie dodajemy soli. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy moc płomienia do minimum i gotujemy (bez mieszania i podnoszenia pokrywki) przez około 7-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. To czas orientacyjny, który przyjmuję i u mnie sprawdza się najlepiej. Będzie on uzależniony od takich czynników jak grubość dna garnka, moc palnika, rodzaj użytego ryżu. U mnie po 7-8 minutach nie widać w garnku wody. Garnek przestawiamy na palnik obok i pozostawiamy pod przykryciem do napęcznienia jeszcze na 10 minut.
Przygotowanie zaprawy do ryżu
Na tym etapie nasz ryż jest już gotowy. Co dalej? Należy go odpowiednio doprawić zaprawą (awase-zu). Najlepiej przygotować ją, kiedy ryż się gotuje. Na 1 szklankę suchego ryżu przyjmuję najczęściej 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki drobnego cukru. Składniki naszej zaprawy mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, ewentualnie lekko podgrzewamy w rondelku, mieszając aż się rozpuszczą i odstawiamy do ostygnięcia (nie doprowadzamy do zagotowania!). Proporcje najlepiej wypracować samemu, każdy bowiem ma inny smak. Wiele osób do zaprawy daje sporą ilość cukru (na 1 szklankę ryżu od 3-4 łyżeczek i więcej), dla mnie jest to ilość stanowczo zbyt duża.
W sklepach z żywnością orientalną można zakupić specjalną gotową zaprawę do ryżu do sushi. O wiele taniej wyniesie nas zakupienie octu ryżowego i przygotowanie zaprawy samemu w domu.
Doprawianie ryżu do sushi i studzenie
Ryż przekładamy do szerokiej miski (najlepiej drewnianej lub ceramicznej). Wąską drewnianą lub plastikową łopatką (ja używam plastikowej łopatki) rozdzielamy ziarenka ryżu, dodając stopniowo naszą zaprawę do sushi. Fachowo powinniście ryż dodatkowo wachlować, aby przyspieszyć proces studzenia. Miskę z ryżem przykrywamy wilgotną czystą ściereczką kuchenną. Z tak przygotowanego ryżu przygotowujemy nasze sushi.
Czy ryż do sushi można przygotować wcześniej?
Oczywiście. Ostudzony (wcześniej zaprawiony ryż) możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do około 3 dni.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
47 komentarzy
z tym ryżem do sushi to zawsze mam taki problem, że on NIGDY nie wyszedł mi w smaku taki, jaki podają w barach sushi, mimo, że zmieniałam proporcje składników zaprawy… :c
sprobuj z gotową przyprawą z marketu w proporcjach: 400g ryżu, 400ml wody, 2 torebki przyprawy (wsypać po przegotowaniu ryżu i wymieszać). Do sushi polecam serek almette chrzanowy – naprawdę dodaje fajnego smaku – pasuje do łososia i krewetek.
nie kłam
Thx
Dzięki, przyda się 🙂
Super przepis! Ryż do sylwestrowego sushi wyszedł idealny:-)
Dziękuję za poradnik, na pewno mi się przyda.
Poza tym świetny blog, wrzucam od razu do zakładek
Super wyszedł idealnie 🙂 dzięki.
A idź pierdoło. Ryż gotujemy pod przykrywką nie mieszając? Jasne, właśnie przypaliłem cały spód grubowarstwowego garnka, sorry-rondelka XD-jak zaleciłeś.
"Wąską łyżką"-jakby szeroka nie pasowała albo "wilgotną szmatką", jakby suchą nie można było LOL Podaj jeszcze SZEROKOŚĆ i GRUBOŚĆ pokrywki i RONDELKA, materiał z którego został wykonany, producenta, lata eksploatacji, wytrzymałość termiczną i odporność na wstrząsy bądź uderzenia :DDD
Jeśli nie potrafisz ugotować czegoś w garnku bez przypalenia zawartości, to ja już niestety nie pomogę.
Jestem właśnie po szkoleniu z robienia sushi i sposób przyrządzania ryżu na tym szkoleniu był podobny do tego, który podała Malwina. I też sushi master przykrywał ryż mokrą ściereczką, więc jak się nie znasz Pierdoło to się nie wypowiadaj.
Jeśli gotujesz na kuchni gazowej to pomocna może być płytka, którą kładziesz na palnik i dopiero na niej garnek. Dzięki płytce ciepło z palnika jest równomiernie rozprowadzane na garnek.
Ciamajda,rosolu bys nie ugotowal,beztalencie
przypaliłeś bo za duży ogień miałeś… Oraz tak ryż do sushi jest bardzo specyficzny w przygotowaniu, a przepis tu dokładny jest nadzwyczaj przecyzyjnie opisuje jak to robić,żeby nic nie schrzanić. Good Job dla autorki 😀
Hahahah kurwancka!!! Ale przyglup!! Wszystko opisane jak dla dziecka. Wodę byś nawet przypalił
Tumanie Ty byś nawet herbata przypalił
Wow pierwszy raz robiłam sushi i wyszło super 🙂 Jeśli faktycznie trzymasz się wytycznych to nie wiem co może pójść źle 🙂 Dziękuję za wiedzę, którą zechciałaś się podzielić z początkującymi (w moim przypadku) kucharzami. Serdecznie pozdrawiam.
może wiesz przypadkiem coś o ryżu, który gotuje się na parze, po ugotowaniu jest posklejany i to mocno ale nie jak sushi czy pudding, można powiedzieć, że w taki gumowaty sposób, jest prawie przezroczysty przypomina makaron ryżowy przed ugotowaniem, w smaku też go przypomina, kształt ziarenek raczej jak zwykły ryż. Zostałem poczęstowany nim przez Tajkę, więc prawdopodobnie tam to jedzą. Jest bardzo sycący i długo nie chce się po nim jeść. Niestety nie zdążyłem zapytać czy to zwykły ryż gotowany w nietypowy sposób, czy jakiś specjalny.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to ryż kleisty. W Tajlandii przygotowuje się go własnie gotując na parze i podaje na różne sposoby.
"gumowatość" nasuwa mi skojarzenie z makaronem konjac, który jest sprzedawany także w wersji podobnej do ryżowych ziarenek, może to było coś takiego???
Hej! Właśnie korzystam z twoich proporcji, zobaczymy jak mi wyjdzie dzisiaj.
Uwielbiam sushi, smak jest po prostu boski! Zdarzało mi się jeść kilka dni pod rząd i nie zbrzydło mi 🙂
W moim wypadku płuczę ryż do oporu (czasem po 15-20 razy) bo ten który tutaj jest dostępny, zawiera bardzo dużą ilość skrobi. Nie znalazłam tutaj informacji w sprawie wody, a gdzieś wyczytałam, że najlepiej wodę przefiltrowaną/przegotowaną lub z butelki ponieważ zmienia to też diametralnie smak ryżu. Ja wlewam zawsze wodę przefiltrowaną. Do tego u mnie są trochę inne parametry wody (woda nie jest chlorowana) dlatego też mi pewnie inaczej wyjdzie.
A dlaczego sushi? Chora jestem na Hashimoto i muszę ograniczyć gluten i mam do tego nietolerancję laktozy.
Wpadnij do mnie na bloga, może coś ciekawego też Ci wpadnie w oko 🙂
Pozdrawiam!
Myślę że wiesz że w sushi jest kilka składników z glutenem ? Np.sos sojowy,tempur ..
Super! Fajnie sie to czyta, i dobrze ze ktos o tym pisze i pomaga ludziom bez wiedzy 🙂
Ja ostatnio znalazlem sushi bar z perfekcyjnie robionym ryzem – sushi wesola 😛 pierwszy raz zjadlem tam jakos 2 tyg temu a do teraz bylem chyba kolo 10 razy 😀
Robię ryż tylko z tego przepisu i wychodzi idealny ! Dziękuje 🙂
Właśnie zrobiłam ryż z Twojego przepisu i jest idealny!!!
Masło maślane. "Zalewamy szklanką płynu", do chłodnic? 1 i 1/2 szklanki to zdecydowanie za dużo! I do tego "stawiamy na włączonym palniku"! Niewiarygodne! A myslałam, że ugotuje się na wyłączonym
1 i 1/5 – naucz się czytać ze zrozumieniem a później dopiero okłamuj siebie i innych, że świat jest dla Ciebie taki oczywisty.
Pierwszy raz, gdy próbowałam zrobić sushi chciałam też zrobić wrażenie na moim wtedy jeszcze chłopaku skorzystałam z tego przepisu i był genialno-idealny! 😀 później jeszcze kilka razy aż ostatnio coś mnie podkusiło, że skorzystałam z wersji z Youtub'a przedstawioną na kanale Pascala B. i już nie było tak super…więc dziś, skoro mam już męża wyczaruje mu powrót do przeszłości z tym właśnie przepisem. 🙂
P.s. nie zamierzam już więcej eksperymentować, bo ten wychodzi jak z mojego ulubionego poznańskiego sushibaru :>
Dzięki za porady!Wczoraj byłam po raz pierwszy na sushi w Sushi Wesoła i tak mi posmakowało że postanowiłam że spróbuje sushi zrobić sama w domu także na pewno twój wpis mi się przyda!
Przepis idealny. Korzystam z niego zawsze gdy przygotowujemy z mezem sushi. Ryz jest idealny. Polecam sprobowac.
Najlepszy przepis jaki znalazłam ;). Korzystam z niego już od dwóch lat.Polecam ;)!
Brawo ty fajny przepis
Rewelacyjny przepis 😉 nareszcie wyszedł mi ryż idealnie !! POLECAM !!
Bardzo dobry przepis. Ryż wychodzi idealnie, Pozdrawiam serdecznie
Z przepisu korzystam już po raz kolejny, jak zwykle ryż wyszedł wyśmienicie!
Miło mi to czytać 🙂
Ja robilam z 500 g ryzu, wszystko jak w opisie, tylko ze gotowalam 10 min i potem jeszcze 20 min stal w garnku. I wyszedl twardy 🙁 Czemu?
A czy zmieniłaś wodę z moczenia i wlałaś nową odmierzoną? Bo to najczęstszy błąd.
Cześć, chciałabym ugotować ryż dzień wcześniej. Jak go dobrze zabezpieczyć aby nie wysechł i nie stwardniał do czasu robienie sushi.
Trzymaj pod czystą ściereczką, jak będzie ciepły, zapraw. Gdy wystygnie przełóż do 100% szczelnego (ważne) pojemnika, najlepiej szklanego i przełóż do lodówki. Ryż najlepiej trzymać na wyższych półkach, gdzie temperatura nie jest tak niska.
Jeszcze nie robiłam sushi sama, stąd moje pytanie – ile gram ryżu na ile rollsów? Tak orientacyjnie pytam, żeby nie zostać z michą ryżu albo setką sushi 😀
Zależy, jak grube rolki lubisz. Ze szklanki zazwyczaj wychodzi 4-5 rolek.
Robię sushi dość często i zawsze korzystałam z innego przepisu (bez namaczania ryżu) i tym razem wyszło idealnie 🙂 ten sposób jest zdecydowanie lepszy niż takie z „profesjonalnych” stron o kuchni azjatyckiej oraz tych na opakowaniu ryżu 🙂
Japońskiego ryżu nigdy się nie miesza, nigdy, właśnie dlatego, żeby się nie przypalił. Jeśli Tobie się przypalił z znaczy, że dałeś albo za duży ogień, albo źle wypłukałeś ryż, albo po prostu nie potrafisz gotować, więc lepiej się za to nie bierz. Ja gotowałam i na kuchence gazowej i indukcyjnej i jeszcze do tej pory nic się nie przypaliło, a gotuję tylko ryż tradycyjnie, nie z torebki.
Dzięki za przepis! Wodę odmierzamy w proporcjach do już namoczonego ryżu czy przed moczeniem?
Super blog, chciałoby się wszystko zjeść z tych zdjęć:)
Najlepiej po.
Korzystam z tego przepisu od 6 lat i zawsze ryż wychodzi idealny 🙂 Z innych przepisów już przestałam korzystać dawno temu. Sushi wychodzi tak smaczne jak w najlepszych restauracjach, a nieraz dużo smaczniejsze 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam!