Jak ugotować ryż do sushi?

przez Malwina
Jak ugotować ryż do sushi?
Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na to, jak ugotować ryż do sushi. Gotowanie ryżu to z pozoru sprawa banalna, jednak często efekt naszej pracy nie jest taki, jakbyśmy tego oczekiwali. Chciałabym zwrócić uwagę na podstawowe błędy, jakie najczęściej się popełnia przy gotowaniu ryżu do sushi i w kilku krokach przejrzyście wyjaśnić Wam, jak proces gotowania ryżu powinien przebiegać. W końcu gotowanie ma być proste i przyjemne.

Podstawowe błędy w gotowaniu ryżu sushi:

  • wybór nieodpowiedniego ryżu (do sushi używamy specjalnego krótkoziarnistego ryżu)
  • niepłukanie ryżu
  • gotowanie w nieodpowiednich proporcjach ryżu do wody, np. w oparciu o proporcje 1:2 
  • mieszanie ryżu w trakcie gotowania
  • gotowanie bez przykrycia
  • dodawanie soli do ryżu w trakcie gotowania
  • zbyt długie gotowanie
  • używanie garnka z cienkim dnem
  • pominięcie zaprawiania ryżu awase-zu

Ryż do sushi

Przyznam, że naczytałam się już wiele o „patentach” na sushi na bazie ryżu długoziarnistego. Od gotowania papkowatego ryżu w sporej ilości wody (wcześniej oczywiście niepłukanego, by otrzymać stosowną papkę), po gotowanie w mleku, które nie mam bladego pojęcia w jaki sposób miało zwykły długoziarnisty ryż przemienić w ryż do sushi. Niewątpliwie musiałby to być cud, niczym ten w Kanie Galilejskiej. 
Wybór odpowiedniego ryżu do sushi ma znaczenie (podobnie, jak w przypadku innych potraw, takich jak risotto, pilaw czy paella). Obecnie w naszym kraju coraz więcej firm ma w swojej ofercie ryż do sushi. Bez problemu powinniście go zakupić także w niektórych osiedlowych sklepach, wystarczy uważnie rozglądać się po sklepowych półkach lub po prostu poprosić sprzedawcę o sprowadzenie kilku sztuk interesującego Was produktu. A jeszcze wygodniej będzie zamówić ryż do sushi w sklepie internetowym.

Jak ugotować ryż do sushi?

Kroki przygotowania:

Płukanie ryżu
Ryż umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, mieszamy go kolistymi ruchami dłoni kilkakrotnie. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy około 4-5 razy (lub więcej), aż woda będzie przezroczysta. 

Moczenie ryżu

Następnie ryż zalewamy czystą wodą (wody wlewamy tyle, by zakryła ryż) i odstawiamy ryż do namoczenia na około 30 minut. 

Odcedzanie namoczonego ryżu
Namoczony uprzednio ryż odcedzamy na drobnym sicie, a następnie umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Rondelek musi mieć pokrywkę, najlepiej aby była szklana (dzięki temu będziemy mogli zauważyć, kiedy woda zacznie się gotować, bez konieczności podnoszenia pokrywki).

Gotowanie ryżu do sushi

Ryż w garnku zalewam zimną wodą. Najlepiej na 1 szklankę ryżu wlać 1 szklankę płynu plus około 1/5 szklanki. Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na włączonym palniku. Do gotowania ryżu nie dodajemy soli. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy moc płomienia do minimum i gotujemy (bez mieszania i podnoszenia pokrywki) przez około 7-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. To czas orientacyjny, który przyjmuję i u mnie sprawdza się najlepiej. Będzie on uzależniony od takich czynników jak grubość dna garnka, moc palnika, rodzaj użytego ryżu. U mnie po 7-8 minutach nie widać w garnku wody. Garnek przestawiamy na palnik obok i pozostawiamy pod przykryciem do napęcznienia jeszcze na 10 minut.

Przygotowanie zaprawy do ryżu
Na tym etapie nasz ryż jest już gotowy. Co dalej? Należy go odpowiednio doprawić zaprawą (awase-zu). Najlepiej przygotować ją, kiedy ryż się gotuje. Na 1 szklankę suchego ryżu przyjmuję najczęściej 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki drobnego cukru. Składniki naszej zaprawy mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, ewentualnie  lekko podgrzewamy w rondelku, mieszając aż się rozpuszczą i odstawiamy do ostygnięcia (nie doprowadzamy do zagotowania!). Proporcje najlepiej wypracować samemu, każdy bowiem ma inny smak. Wiele osób do zaprawy daje sporą ilość cukru (na 1 szklankę ryżu od 3-4 łyżeczek i więcej), dla mnie jest to ilość stanowczo zbyt duża.

W sklepach z żywnością orientalną można zakupić specjalną gotową zaprawę do ryżu do sushi. O wiele taniej wyniesie nas zakupienie octu ryżowego i przygotowanie zaprawy samemu w domu.

Doprawianie ryżu do sushi i studzenie
Ryż przekładamy do szerokiej miski (najlepiej drewnianej lub ceramicznej). Wąską drewnianą  lub plastikową łopatką (ja używam plastikowej łopatki) rozdzielamy ziarenka ryżu, dodając stopniowo naszą zaprawę do sushi. Fachowo powinniście ryż dodatkowo wachlować, aby przyspieszyć proces studzenia. Miskę z ryżem przykrywamy wilgotną czystą ściereczką kuchenną. Z tak przygotowanego ryżu przygotowujemy nasze sushi.

Czy ryż do sushi można przygotować wcześniej?

Oczywiście. Ostudzony (wcześniej zaprawiony ryż) możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do około 3 dni.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

40 komentarzy
11

Podobne posty:

40 komentarzy

Anonimowy 05/11/2015 - 11:23 am

z tym ryżem do sushi to zawsze mam taki problem, że on NIGDY nie wyszedł mi w smaku taki, jaki podają w barach sushi, mimo, że zmieniałam proporcje składników zaprawy… :c

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2016 - 4:45 pm

sprobuj z gotową przyprawą z marketu w proporcjach: 400g ryżu, 400ml wody, 2 torebki przyprawy (wsypać po przegotowaniu ryżu i wymieszać). Do sushi polecam serek almette chrzanowy – naprawdę dodaje fajnego smaku – pasuje do łososia i krewetek.

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2017 - 11:38 am

nie kłam

Odpowiedz
sushiblog.pl 05/05/2017 - 3:57 pm

Thx

Odpowiedz
Magda C. 15/11/2015 - 8:05 pm

Dzięki, przyda się 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/12/2015 - 4:31 pm

Super przepis! Ryż do sylwestrowego sushi wyszedł  idealny:-)

Odpowiedz
Unknown 13/03/2016 - 1:19 pm

Dziękuję za poradnik, na pewno mi się przyda.
Poza tym świetny blog, wrzucam od razu do zakładek

Odpowiedz
Unknown 26/11/2016 - 5:36 pm

Super wyszedł idealnie 🙂 dzięki.

Odpowiedz
Unknown 08/01/2017 - 11:01 am

A idź pierdoło. Ryż gotujemy pod przykrywką nie mieszając? Jasne, właśnie przypaliłem cały spód grubowarstwowego garnka, sorry-rondelka XD-jak zaleciłeś.
"Wąską łyżką"-jakby szeroka nie pasowała albo "wilgotną szmatką", jakby suchą nie można było LOL Podaj jeszcze SZEROKOŚĆ i GRUBOŚĆ pokrywki i RONDELKA, materiał z którego został wykonany, producenta, lata eksploatacji, wytrzymałość termiczną i odporność na wstrząsy bądź uderzenia :DDD

Odpowiedz
Malwina 08/01/2017 - 11:14 am

Jeśli nie potrafisz ugotować czegoś w garnku bez przypalenia zawartości, to ja już niestety nie pomogę.

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2017 - 12:30 pm

Jestem właśnie po szkoleniu z robienia sushi i sposób przyrządzania ryżu na tym szkoleniu był podobny do tego, który podała Malwina. I też sushi master przykrywał ryż mokrą ściereczką, więc jak się nie znasz Pierdoło to się nie wypowiadaj.

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2017 - 5:52 am

Jeśli gotujesz na kuchni gazowej to pomocna może być płytka, którą kładziesz na palnik i dopiero na niej garnek. Dzięki płytce ciepło z palnika jest równomiernie rozprowadzane na garnek.

Odpowiedz
Łukasz Żyto 29/04/2017 - 1:31 pm

Ciamajda,rosolu bys nie ugotowal,beztalencie

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2017 - 5:42 pm

przypaliłeś bo za duży ogień miałeś… Oraz tak ryż do sushi jest bardzo specyficzny w przygotowaniu, a przepis tu dokładny jest nadzwyczaj przecyzyjnie opisuje jak to robić,żeby nic nie schrzanić. Good Job dla autorki 😀

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2017 - 8:26 pm

Hahahah kurwancka!!! Ale przyglup!! Wszystko opisane jak dla dziecka. Wodę byś nawet przypalił

Odpowiedz
Dudu 17/05/2019 - 6:36 pm

Tumanie Ty byś nawet herbata przypalił

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2017 - 6:11 pm

Wow pierwszy raz robiłam sushi i wyszło super 🙂 Jeśli faktycznie trzymasz się wytycznych to nie wiem co może pójść źle 🙂 Dziękuję za wiedzę, którą zechciałaś się podzielić z początkującymi (w moim przypadku) kucharzami. Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz
Unknown 17/01/2017 - 8:01 pm

może wiesz przypadkiem coś o ryżu, który gotuje się na parze, po ugotowaniu jest posklejany i to mocno ale nie jak sushi czy pudding, można powiedzieć, że w taki gumowaty sposób, jest prawie przezroczysty przypomina makaron ryżowy przed ugotowaniem, w smaku też go przypomina, kształt ziarenek raczej jak zwykły ryż. Zostałem poczęstowany nim przez Tajkę, więc prawdopodobnie tam to jedzą. Jest bardzo sycący i długo nie chce się po nim jeść. Niestety nie zdążyłem zapytać czy to zwykły ryż gotowany w nietypowy sposób, czy jakiś specjalny.

Odpowiedz
Malwina 18/01/2017 - 6:59 am

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to ryż kleisty. W Tajlandii przygotowuje się go własnie gotując na parze i podaje na różne sposoby.

Odpowiedz
aka 19/08/2017 - 1:20 pm

"gumowatość" nasuwa mi skojarzenie z makaronem konjac, który jest sprzedawany także w wersji podobnej do ryżowych ziarenek, może to było coś takiego???

Odpowiedz
Hashimotogirl 18/02/2017 - 11:24 am

Hej! Właśnie korzystam z twoich proporcji, zobaczymy jak mi wyjdzie dzisiaj.
Uwielbiam sushi, smak jest po prostu boski! Zdarzało mi się jeść kilka dni pod rząd i nie zbrzydło mi 🙂
W moim wypadku płuczę ryż do oporu (czasem po 15-20 razy) bo ten który tutaj jest dostępny, zawiera bardzo dużą ilość skrobi. Nie znalazłam tutaj informacji w sprawie wody, a gdzieś wyczytałam, że najlepiej wodę przefiltrowaną/przegotowaną lub z butelki ponieważ zmienia to też diametralnie smak ryżu. Ja wlewam zawsze wodę przefiltrowaną. Do tego u mnie są trochę inne parametry wody (woda nie jest chlorowana) dlatego też mi pewnie inaczej wyjdzie.

A dlaczego sushi? Chora jestem na Hashimoto i muszę ograniczyć gluten i mam do tego nietolerancję laktozy.
Wpadnij do mnie na bloga, może coś ciekawego też Ci wpadnie w oko 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2017 - 3:49 pm

Myślę że wiesz że w sushi jest kilka składników z glutenem ? Np.sos sojowy,tempur ..

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2017 - 12:07 pm

Super! Fajnie sie to czyta, i dobrze ze ktos o tym pisze i pomaga ludziom bez wiedzy 🙂
Ja ostatnio znalazlem sushi bar z perfekcyjnie robionym ryzem – sushi wesola 😛 pierwszy raz zjadlem tam jakos 2 tyg temu a do teraz bylem chyba kolo 10 razy 😀

Odpowiedz
Mario 17/05/2017 - 4:48 pm

Robię ryż tylko z tego przepisu i wychodzi idealny ! Dziękuje 🙂

Odpowiedz
Unknown 03/06/2017 - 5:55 pm

Właśnie zrobiłam ryż z Twojego przepisu i jest idealny!!!

Odpowiedz
Ewa M. 15/06/2017 - 9:45 pm

Masło maślane. "Zalewamy szklanką płynu", do chłodnic? 1 i 1/2 szklanki to zdecydowanie za dużo! I do tego "stawiamy na włączonym palniku"! Niewiarygodne! A myslałam, że ugotuje się na wyłączonym

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2017 - 4:41 pm

1 i 1/5 – naucz się czytać ze zrozumieniem a później dopiero okłamuj siebie i innych, że świat jest dla Ciebie taki oczywisty.

Odpowiedz
Unknown 23/08/2017 - 2:56 pm

Pierwszy raz, gdy próbowałam zrobić sushi chciałam też zrobić wrażenie na moim wtedy jeszcze chłopaku skorzystałam z tego przepisu i był genialno-idealny! 😀 później jeszcze kilka razy aż ostatnio coś mnie podkusiło, że skorzystałam z wersji z Youtub'a przedstawioną na kanale Pascala B. i już nie było tak super…więc dziś, skoro mam już męża wyczaruje mu powrót do przeszłości z tym właśnie przepisem. 🙂
P.s. nie zamierzam już więcej eksperymentować, bo ten wychodzi jak z mojego ulubionego poznańskiego sushibaru :>

Odpowiedz
Diana Pająk 16/11/2017 - 9:29 am

Dzięki za porady!Wczoraj byłam po raz pierwszy na sushi w Sushi Wesoła i tak mi posmakowało że postanowiłam że spróbuje sushi zrobić sama w domu także na pewno twój wpis mi się przyda!

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2017 - 12:37 pm

Przepis idealny. Korzystam z niego zawsze gdy przygotowujemy z mezem sushi. Ryz jest idealny. Polecam sprobowac.

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2018 - 4:39 pm

Najlepszy przepis jaki znalazłam ;). Korzystam z niego już od dwóch lat.Polecam ;)!

Odpowiedz
CONRADO 29/04/2018 - 6:42 pm

Brawo ty fajny przepis

Odpowiedz
Ewa 30/08/2018 - 8:03 pm

Rewelacyjny przepis 😉 nareszcie wyszedł mi ryż idealnie !! POLECAM !!

Odpowiedz
Grzegorz 06/03/2019 - 7:25 pm

Bardzo dobry przepis. Ryż wychodzi idealnie, Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Zuzia 16/04/2019 - 11:44 am

Z przepisu korzystam już po raz kolejny, jak zwykle ryż wyszedł wyśmienicie!

Odpowiedz
Malwina 17/04/2019 - 3:44 pm

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz
ANnna 15/08/2019 - 6:29 am

Ja robilam z 500 g ryzu, wszystko jak w opisie, tylko ze gotowalam 10 min i potem jeszcze 20 min stal w garnku. I wyszedl twardy 🙁 Czemu?

Odpowiedz
Malwina 15/08/2019 - 10:28 am

A czy zmieniłaś wodę z moczenia i wlałaś nową odmierzoną? Bo to najczęstszy błąd.

Odpowiedz
A nonim 30/12/2019 - 9:22 am

Cześć, chciałabym ugotować ryż dzień wcześniej. Jak go dobrze zabezpieczyć aby nie wysechł i nie stwardniał do czasu robienie sushi.

Odpowiedz
Malwina 30/12/2019 - 9:20 pm

Trzymaj pod czystą ściereczką, jak będzie ciepły, zapraw. Gdy wystygnie przełóż do 100% szczelnego (ważne) pojemnika, najlepiej szklanego i przełóż do lodówki. Ryż najlepiej trzymać na wyższych półkach, gdzie temperatura nie jest tak niska.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies